La Fundació Miquel Agustí vol recuperar varietats agrícoles catalanes

La Mongeta de Ganxet, el fesol de Santa Pau, el tomàquet d'amanir tipus Montserrat/Pera de Girona o el calçot, són algunes de les varietats agrícoles tradicionals catalanes que amb el pas dels anys han perdut la seva essència, el seu gust i textura en millorar-ne la productivitat. La Fundació Miquel Agustí, creada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'Ajuntament de Sabadell pretén conservar i promocionar algunes d'aquestes varietats.

La Fundació Miquel Agustí pretén conservar i promocionar aquestes varietats amb la finalitat “d’utilitzar el potencial gastronòmic i nutricional com a font de valor afegit per a les explotacions agrícoles, especialment de les zones perirubanes”, segons explica el director científic de la fundació, Francesc Casañas.

“Les varietats que mengen actualment i que trobem en el comerç són varietats que s’han treballat moltíssim i s’han millorat però per aconseguir major producció o conservació post-collita i això està renyit amb que per exemple conservin un gust intern o siguin toves”, indica Casañas qui afegeix que “la productivitat està renyida amb la qualitat del menjar”. Un altre aspecte que fa perdre qualitat als productes és segons l’investigador de la UPC “haver de distribuir a grans distàncies” cosa que ha fet “que ens oblidem que en el menjar hi ha altres coses a valorar com els gustos, les textures o aspectes nutricionals”

Per poder recuperar les varietats tradicionals primer de tot es fa la tria de la varietat. Posteriorment es fa una recollida exhaustiva de la llavor a tota la zona història de producció i es fa l’estudi agronòmic sensorial (gastronòmic), químic i genètic. Recollida tota aquesta informació s’elabora l’ideotip o retrat robot de la planta que es voldria tenir per maximitzar les característiques positives del producte en quant a gust i producció.

Un cop s’ha arribat a produir la forma antiga de la varietat s’intenta distingir el nou producte amb algun segell de qualitat com ara la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) o la Denominació d’Origen Protegida (DOP). Per exemple ja s’ha aconseguit la DOP per les Mongetes del Ganxet i està en tràmit la dels Fesols de Santa Pau.

Actualment els investigadors han obtingut la varietat Montcau de la Mongeta de Ganxet. També s’ha obtingut la varietat Croscat del tipus fesol de Santa Pau. Paral·lelament, està en tràmit la sol·licitud de la DOP Fesols de Santa Pau. En tomàquets, la Fundació ha obtingut la varietat Punxa del tipus de penjar i les varietats Sant Geroni i Montgrí del tomàquet d’amanir tipus Montserrat/Pera de Girona. I s’ha obtingut i distribuït llavor d’una nova varietat de  calçots de Valls (encara sense nom) que els agricultors ja han cultivat aquest any per primer cop.

L’Ajuntament de Sabadell participa a la Fundació cedint tres hectàrees de camps experimentals i magatzems situats als Parc Agrari de la ciutat.

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...