La Fundació Miquel Agustí vol recuperar varietats agrícoles catalanes

La Mongeta de Ganxet, el fesol de Santa Pau, el tomàquet d'amanir tipus Montserrat/Pera de Girona o el calçot, són algunes de les varietats agrícoles tradicionals catalanes que amb el pas dels anys han perdut la seva essència, el seu gust i textura en millorar-ne la productivitat. La Fundació Miquel Agustí, creada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'Ajuntament de Sabadell pretén conservar i promocionar algunes d'aquestes varietats.

La Fundació Miquel Agustí pretén conservar i promocionar aquestes varietats amb la finalitat “d’utilitzar el potencial gastronòmic i nutricional com a font de valor afegit per a les explotacions agrícoles, especialment de les zones perirubanes”, segons explica el director científic de la fundació, Francesc Casañas.

“Les varietats que mengen actualment i que trobem en el comerç són varietats que s’han treballat moltíssim i s’han millorat però per aconseguir major producció o conservació post-collita i això està renyit amb que per exemple conservin un gust intern o siguin toves”, indica Casañas qui afegeix que “la productivitat està renyida amb la qualitat del menjar”. Un altre aspecte que fa perdre qualitat als productes és segons l’investigador de la UPC “haver de distribuir a grans distàncies” cosa que ha fet “que ens oblidem que en el menjar hi ha altres coses a valorar com els gustos, les textures o aspectes nutricionals”

Per poder recuperar les varietats tradicionals primer de tot es fa la tria de la varietat. Posteriorment es fa una recollida exhaustiva de la llavor a tota la zona història de producció i es fa l’estudi agronòmic sensorial (gastronòmic), químic i genètic. Recollida tota aquesta informació s’elabora l’ideotip o retrat robot de la planta que es voldria tenir per maximitzar les característiques positives del producte en quant a gust i producció.

Un cop s’ha arribat a produir la forma antiga de la varietat s’intenta distingir el nou producte amb algun segell de qualitat com ara la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) o la Denominació d’Origen Protegida (DOP). Per exemple ja s’ha aconseguit la DOP per les Mongetes del Ganxet i està en tràmit la dels Fesols de Santa Pau.

Actualment els investigadors han obtingut la varietat Montcau de la Mongeta de Ganxet. També s’ha obtingut la varietat Croscat del tipus fesol de Santa Pau. Paral·lelament, està en tràmit la sol·licitud de la DOP Fesols de Santa Pau. En tomàquets, la Fundació ha obtingut la varietat Punxa del tipus de penjar i les varietats Sant Geroni i Montgrí del tomàquet d’amanir tipus Montserrat/Pera de Girona. I s’ha obtingut i distribuït llavor d’una nova varietat de  calçots de Valls (encara sense nom) que els agricultors ja han cultivat aquest any per primer cop.

L’Ajuntament de Sabadell participa a la Fundació cedint tres hectàrees de camps experimentals i magatzems situats als Parc Agrari de la ciutat.

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...