La depuradora de Gavà-Viladecans regenerarà l’aigua per a reutilitzar-la per a usos agrícoles i urbans

La planta de depuració d'aigües residuals de Gavà-Viladecans, que dóna servei als municipis de Castelldefels, Gavà, Sant Climent de Llobregat, Viladecans i una part de les poblacions de Sant Boi de Llobregat i Sitges, s'està reformant per ampliar i millorar el tractament, amb l'objectiu de regenerar un cabal de 32.000 m3/dia., que es podrà reutilitzar per a diversos usos agrícoles i urbans. S'estima que aquest cabal, equivalent al 50% de la capacitat de tractament, correspon a la capacitat màxima de reutilització de la zona.

La depuradora extreu de l’aigua els contaminants que hi han anat a parar -sòlids flotants (plàstics, papers, no dissolts…), sorres, greixos i matèria orgànica. Després de les reformes que s’estan duent a term, la depuradora també es dedicarà a regenerar l’aigua, és a dir, a sanejar-la fins a uns estàndards de qualitat encara més alts, amb la finalitat de reutilitzar-la per a reg agrícola, reg de zones verdes o neteja de carrers.

Beneficis ambientals
La depuradora de Gavà-Viladecans contribueix des de 1986 al manteniment del litoral sud de l’àrea metropolitana de Barcelona de les correderes del Delta del Llobregat i de la llacuna de la Murtra. D’una banda, disposa d’un emissari submarí d’un quilòmetre i mig de llarg, mitjançant el qual aboca l’aigua depurada lluny de la costa i de la zona de platges. D’altra banda, disposa d’un cabal de retorn de l’aigua depurada al Delta del Llobregat, amb el qual evita la intrusió d’aigua salina a les corredores del delta i a la llacuna de la Murtra. A més, actualment s’està remodelant per incloure-hi una línia de regeneració d’aigua, que permetrà reutilitzar-la per a diversos usos. L’obra de remodelació, que s’acabarà el 2010, es duu a terme sense aturar el procés de depuració de l’aigua.

Durant la reforma, també s’incorpora el tractament d’eliminació de nutrients, que redueix el risc d’eutrofització al Delta del Llobregat, a la llacuna de la Murtra i al litoral. L’eutrofització és un procés que perjudica gravement l’ecosistema. Es deriva de l’abocament d’aigües amb un excés de nutrients. Aquest excés provoca el creixement desmesurat de algues i microorganismes, que esgoten l’oxigen de l’aigua i impedeixen la vida d’altres espècies. Per últim, en el tractaments de fangs es genera biogàs. Amb la combustió del biogàs es genera el 40% de l’energia que la depuradora necessita per funcionar. L’aprofitament d’aquesta font d’energia renovable, a més, evita les emissions de metà, un gas d’efecte hivernacle amb una capacitat d’escalfament global 21 vegades més gran que el CO2.
La qualitat de l’aigua resultant serà excel•lent per a una posterior reutilització
La demanda màxima d’aigua regenerada, per a usos agrícoles, urbans i altres, s’ha estimat en un màxim de 30.000 m3/dia, pel que amb aquesta línia de tractament es podrà cobrir còmodament. Per la seva banda, la línia de tractament amb el sistema IFAS eliminarà el fòsfor i el nitrogen i, per tant, l’aigua resultant complirà amb totes les exigències de abocaments a zones sensibles.
El cost global de les obres, que es van iniciar el gener del 2009  i està realitzant el grup d’empreses Ferrovial-Agroman i Cadagua, puja 21,4 milions d’euros, i es preveu que estiguin finalitzades a finals de l’any vinent.

Pla d’usos de l’aigua regenerada
Paral•lelament a les obres, s’ha començat a redactar un Pla d’usos que permetrà definir els nous tractaments de regeneració, per tal de reutilitzar l’aigua amb la qualitat adequada.

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...