La depuradora de Gavà-Viladecans regenerarà l’aigua per a reutilitzar-la per a usos agrícoles i urbans

La planta de depuració d'aigües residuals de Gavà-Viladecans, que dóna servei als municipis de Castelldefels, Gavà, Sant Climent de Llobregat, Viladecans i una part de les poblacions de Sant Boi de Llobregat i Sitges, s'està reformant per ampliar i millorar el tractament, amb l'objectiu de regenerar un cabal de 32.000 m3/dia., que es podrà reutilitzar per a diversos usos agrícoles i urbans. S'estima que aquest cabal, equivalent al 50% de la capacitat de tractament, correspon a la capacitat màxima de reutilització de la zona.

La depuradora extreu de l’aigua els contaminants que hi han anat a parar -sòlids flotants (plàstics, papers, no dissolts…), sorres, greixos i matèria orgànica. Després de les reformes que s’estan duent a term, la depuradora també es dedicarà a regenerar l’aigua, és a dir, a sanejar-la fins a uns estàndards de qualitat encara més alts, amb la finalitat de reutilitzar-la per a reg agrícola, reg de zones verdes o neteja de carrers.

Beneficis ambientals
La depuradora de Gavà-Viladecans contribueix des de 1986 al manteniment del litoral sud de l’àrea metropolitana de Barcelona de les correderes del Delta del Llobregat i de la llacuna de la Murtra. D’una banda, disposa d’un emissari submarí d’un quilòmetre i mig de llarg, mitjançant el qual aboca l’aigua depurada lluny de la costa i de la zona de platges. D’altra banda, disposa d’un cabal de retorn de l’aigua depurada al Delta del Llobregat, amb el qual evita la intrusió d’aigua salina a les corredores del delta i a la llacuna de la Murtra. A més, actualment s’està remodelant per incloure-hi una línia de regeneració d’aigua, que permetrà reutilitzar-la per a diversos usos. L’obra de remodelació, que s’acabarà el 2010, es duu a terme sense aturar el procés de depuració de l’aigua.

Durant la reforma, també s’incorpora el tractament d’eliminació de nutrients, que redueix el risc d’eutrofització al Delta del Llobregat, a la llacuna de la Murtra i al litoral. L’eutrofització és un procés que perjudica gravement l’ecosistema. Es deriva de l’abocament d’aigües amb un excés de nutrients. Aquest excés provoca el creixement desmesurat de algues i microorganismes, que esgoten l’oxigen de l’aigua i impedeixen la vida d’altres espècies. Per últim, en el tractaments de fangs es genera biogàs. Amb la combustió del biogàs es genera el 40% de l’energia que la depuradora necessita per funcionar. L’aprofitament d’aquesta font d’energia renovable, a més, evita les emissions de metà, un gas d’efecte hivernacle amb una capacitat d’escalfament global 21 vegades més gran que el CO2.
La qualitat de l’aigua resultant serà excel•lent per a una posterior reutilització
La demanda màxima d’aigua regenerada, per a usos agrícoles, urbans i altres, s’ha estimat en un màxim de 30.000 m3/dia, pel que amb aquesta línia de tractament es podrà cobrir còmodament. Per la seva banda, la línia de tractament amb el sistema IFAS eliminarà el fòsfor i el nitrogen i, per tant, l’aigua resultant complirà amb totes les exigències de abocaments a zones sensibles.
El cost global de les obres, que es van iniciar el gener del 2009  i està realitzant el grup d’empreses Ferrovial-Agroman i Cadagua, puja 21,4 milions d’euros, i es preveu que estiguin finalitzades a finals de l’any vinent.

Pla d’usos de l’aigua regenerada
Paral•lelament a les obres, s’ha començat a redactar un Pla d’usos que permetrà definir els nous tractaments de regeneració, per tal de reutilitzar l’aigua amb la qualitat adequada.

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...