La delegació catalana a la Cimera del Clima

La delegació catalana va arribar aquest dilluns a Copenhaguen enmig enmig del caos organitzatiu que es viu aquesta setmana al Bella Center on es celebra la Cimera i que ha deixat fora del recinte centenars de participants per problemes amb les acreditacions. El màxim representant de Catalunya, el president de la Generalitat José Montilla, ha participat aquest dimarts d⿿una reunió del Grup del Clima, on ha expressat la voluntat que Catalunya faci la seva aportació en el repte mundial que es debat a la Cimera.

Finalment, el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron, participa aquest dimecres a la Cimera en una sessió organitzada pel Comitè de les Regions, per explicar les iniciatives que s’estan duent a terme des dels municipis per mitigar les emissions de gasos d’efecte hivernacle. 

Les intervencions de la delegació catalana han començat aquest dilluns amb la presentació dels primers resultats del 2n Informe del Canvi Climàtic a Catalunya, que ha estat elaborat pel Grup d’Experts en Canvi Climàtic a Catalunya (GECCC), i és fruit de la col·laboració entre el CADS, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i l’Institut d’Estudis Catalans. Segons les impressions del coordinador de l’informe, Josep Enric Llebot, que n’ha fet la presentació, “Copenhaguen és una ciutat dedicada a la COP 15 i la Cimera una reunió plena de gom a gom on la majoria que som aquí no negociem”. Per Josep Enric Llebot, catedràtic i professor de Física i Ciències Ambientals, qui ha de negociar a la Cimera són els polítics i, tot i que de moment es veu difícil que s’arribi a un acord mundial, encara no es pot descartar cap possibilitat.

També dilluns van arribar a Copenhaguen el Vicepresident de la Generalitat, Josep Lluís Carod-Rovira i el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar que s’ha mostrat convençut que Catalunya podrà complir amb la reducció de les emissions proposada per la Unió Europea (un 30% pel 2020 respecte el 1990).

Aquest dimarts ha arribat a Copenhaguen el president de la Generalitat, José Montilla, que ha participat a la reunió del Grup del Clima, i on ha parlat de la importància de les regions en la lluita contra el canvi climàtic. Tot i que ha recordat que les regions i entitats locals només gestionen competències relacionades amb la prevenció, mitigació i adaptació al canvi climàtic, Montilla ha expressat la voluntat que Catalunya faci la seva aportació al repte de frenar el canvi climàtic ja que també s’hi juga el futur.

En el marc de les presentacions del Grup del Clima, que ha viscut un intent de boicot per part d’una vintena d’activistes que reclamaven justícia climàtica, el Principat de Mònaco ha expressat la voluntad de crear un grup de treball per fomentar l’ús del vehicle als territoris que integren aquest Grup del Clima, on també hi ha l’Estat de Califòrnia, on hi ha empreses que treballen en el desenvolupament i la producció del vehicle elèctric que, en aquell Estat, està més estés.

Finalment, també està prevista la participació del de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron, per aquest dimecres, en una sessió organitzada pel Comitè de les Regions. La intervenció de Barón, que porta per títol ‘Mobilitzant a la ciutadania: regions i ciutats treballant conjuntament per la protecció del clima’ es basarà en les iniciatives que, des dels diferents municipis de la província, s’estan duent a terme per mitigar les emissions de gasos d’efecte hivernacle, a través de l’adhessió dels municipis al Pacte d’alcaldes i alcaldesses promogut per la UE i en el que la Diputació de Barcelona hi participa activament.

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...