Reflexions sobre la COP 23

De la Cimera de Bonn, el director de l'Oficina del Canvi Climàtic de Catalunya, Salvador Samitier destaca el document de "Pèrdues i Danys", el full de ruta que ha de definir el què i el com per garantir el compliment dels Acords de París, i la definició de les accions pre-2020.

De la Cimera de Bonn, Samitier destaca el document de “Pèrdues i Danys” (Losses and Damanges) que s’està redactant i l’esborrany delqual és de moment “fluig i ambigu”. Es tracta d’un document que pretén recollir i fins i tot fiscalitzar la responsabilitat dels països més generadors d’emissions respecte als menys generadors, però que per contra, pateixen -i patiran encara més- els efectes del canvi climàtic, com les illes del Pacífic i les Illes Fiji, sota la presidència de les quals es celebra la Cimera de Bonn. Pel que fa als Acords de París i, sobretot, què faran i com ho faran els paisos signants per complir-los, a Bonn s’està definint la fitxa amb les dades i el full de ruta que han d’aportar els paisos per poder avaluar-ne el compliment. En aquest sentit, el compromís ferm que va mostrar la Xina a París s’està afeblint després de la negativa dels EEUU a reconeixer l’acord al que va arribar Obama juntament amb Xina el 2015 a la Cimera de París.

Samitier espera que a la COP 24 que s’ha de celebrar a la ciutat polonesa de Katowice el desembre del 2018, es concreti de forma definitiva el sistema d’avaluació del compliment dels Acords de París. Sobretot, tenint en compte que la COP 24 arribarà després de la presentació d’un nou informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) que avaluarà el global d’emissions i posarà sobre la taula el decalage entre el que s’està fent i el que s’ha de fer per reduir-les.

Pel que fa a la reducció d’emissions, Samitier també destaca de Bonn la creació de l’aliança de paisos per eliminar la producció de carbó i tancar-ne les instal·lacions, una aliança promoguda pel Regne Unit i a la que s’hi han afegit Dinamarca, França, Itàlia, Mèxic i Austria, i s’espera que ho faci Alemanya que de moment encara no s’ha pronunciat. Val a dir que les emissions procedents del carbó representen un 40% del total.

Finalment, el director de l’Oficina del Canvi Climàtic de Catalunya destaca la definició de les accions pre-2020 que s’estan exigint en aquesta cimera de Bonn i sobre les quals els paisos s’han hagut de pronunciar, ja que -recordem- els Acord de París estableixen mesures per a la reducció de les emissions a partir de l’any 2020.

 

 

 

 

 

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...