Les dues estratègies presenten una agenda d’inversió en energies netes en línia amb el pla de recuperació NextGenerationEU de la Comissió Europea i el Pacte Verd Europeu. Les inversions previstes tenen el potencial d’estimular la recuperació econòmica després de la crisi del coronavirus. Crearan llocs de treball europeus i impulsaran el nostre lideratge i competitivitat en indústries estratègiques, que són clau per a la resiliència europea.
Sistema integrat d’energia
L’estratègia de la UE per al Sistema integrat d’Energia oferirà un marc per a la transició energètica verda. El model actual de consum d’energia en el transport, la indústria, el gas i els edificis que es produeix en “silos” – cadascun té les seves cadenes de valor, normes, infraestructures, planificació i operacions separades-, no pot oferir la neutralitat climàtica per al 2050 d’una manera rendible. Els costos canviants de les solucions innovadores han d’integrar-se de manera que operem el nostre sistema energètic. S’han de crear nous vincles entre els sectors i aprofitar el progrés tecnològic.
La integració del sistema energètic significa que el sistema es planifica i opera com un tot, vinculant diferents portadors d’energia, infraestructures i sectors de consum. Aquest sistema connectat i flexible serà més eficient i reduirà costes per a la societat. Per exemple, això significa que un sistema en què l’electricitat que alimenta els cotxes de tot Europa podria provenir dels panells solars dels nostres sostres mentre que els nostres edificis es mantenen calents gràcies a l’escalfor generada per una fàbrica propera, que s’alimenta, al seu torn, de l’hidrogen net generat a partir de l’energia eòlica marina.
Estratègia de l’hidrogen
En un sistema energètic integrat, l’hidrogen pot donar suport a la descarbonització de la indústria, el transport, la generació d’energia i els edificis de tot Europa. L’estratègia de l’hidrogen de la UE planteja la forma de transformar aquest potencial en realitat a través d’inversions, regulació, creació de mercats, recerca i innovació.
L’hidrogen pot alimentar sectors que no són adequats per a l’electrificació i proporcionar emmagatzematge per equilibrar els fluxos variables d’energia renovable, però això només aconseguir-se amb una acció coordinada entre el sector públic i privat, a nivell de la UE. La prioritat és desenvolupar l’hidrogen renovable, produït utilitzant principalment energia eòlica i solar. No obstant, a curt i mitjà termini, necessiten altres formes d’hidrogen amb un baix contingut de carboni per poder reduir ràpidament les emissions i donar suport al desenvolupament d’un mercat viable.
Més informació
- Q&A sobre l’estratègia del Sistema d’energia integrat
- Q&A sobre l’estratègia de l’hidrogen
- Sistema d’energia integrat, l’estratègia de l’hidrogen I l’Aliança europea per un hidrogen net