[foto]
La Cimera de Glasgow es va tancar amb 26 hores de retard respecte a l’hora de finalització de la COP previament fixada
El divendres 12 de novembre a la tarda a l’hora en què s’havia de tancar la COP26, una cimera que ja s’ahavia d’haver celebrat l’any passat però que va quedar anul·lada per la pandèmia, el president de la cimera, Alok Sharma, demanava una mica més de temps per seguir treballant i aconseguir, ni que fos en temps de descompte, un acord contra el canvi climàtic consensuat amb els 200 paisos participants.
Com ha anat passant en les darreres cimeres, les converses van continuar durant la nit per mirar de llimar els punts més conflictius que encallaven la negociació: la fi de l’ús del carbó i l’eliminació de les subvencions als combustibles fòssils, un punt que han defensat aferrissadament les delegacions de la Unió Europea i dels Estats Units i que en el que no volien rebaixar espectatives.
El darrer esborrany presentat instava els països rics a duplicar els diners destinats als països pobres perquè s’adaptin al canvi climàtic i a complir l’objectiu” de mobilitzar 100.000 milions d’euros amb urgència. El document també incloia que els estats “revisin i reforcin” els plans de reduccions d’emissions per al 2030 perquè els objectius actuals no són suficients.
Les organitzacions ecologistes consideren que el compromís de la COP26 és massa pobre i mancat de compromisos per a aconseguir les fites de l’Acord de París i mantenir l’objectiu de limitar l’escalfament global en 1,5 ºC per a 2100
El responsable de Clima de SEO/BirdLife, David Howell, ha valorat que en conjunt el resultat de la COP26 és insuficient, perquè tot i que la renúncia als combustibles fòssils i els subsidis associats figuren a l’acord final, està expressat en termes massa tímids com per impulsar la gran transformació que es requereix. Per Howell, amb la reducció d’emissions acordada (del 45% respecte el 2010 per al 2030) l’objectiu de la limitació de l’escalfament global a 1,5 ºC en relació a l’era preindustrial queda encara lluny, i considera que aquest any s’han fet passos modestos quan el que tocaria és fer grans passes i molt depressa. Howell ha advertit que en els propers anys els passos hauran de ser cada vegada més gegants i precipitats, i que cada vegada costaran més de fer.
Pel que fa als retards del finançament per als països més necessitats i vulnerables davant l’emergència climàtica, amb la vida i manteniment de milions de persones en greu risc permanent, els resultats són igualment decebedors.
Greenpeace, per la seva banda, ha advertit que la decisió de la COP26 és submisa, feble i l’objectiu d’1.5 graus a dures penes està viu. No obstant això, l’organització ecologista ha destacat com a important el missatge que s’ha enviat des de la cimera que l’era del carbó està acabant encara que a última hora l’Índia ha introduït una modificació en la qual es parla de reducció progressiva en lloc d’eliminació del carbó.
La directora de Greenpeace Internacional, Jennifer Morgan, ha assenyalat en un comunicat que “encara que l’acord reconeix la necessitat de reduir les emissions en aquesta dècada, aquests compromisos s’han deixat per a l’any que ve”. Els joves que han arribat a l’edat adulta en una crisi climàtica no toleraran molts més resultats com aquest. Per què haurien de fer-ho si estan lluitant pel seu futur?”, ha preguntat Morgan.
El director de Greenpeace per a la UE, Jorgo Riss, ha denunciat que “el comportament de la UE en la COP26 és la definició d’hipocresia i rentada verda”. “Mentre que a Glasgow la UE ha instat el món a prendre mesures climàtiques transcendentals, a Brussel·les els funcionaris europeus treballaven àrduament per mantenir el gas fòssil durant les pròximes dècades i han donat suport al finançament per a l’agricultura industrial i altres indústries destructives”, ha criticat. Segons Riss, durant les dues setmanes de converses sobre el clima, “la Comissió Europea ha donat suport al finançament per via ràpida per a noves terminals i gasoductes, i ha qualificat el gas, l’energia nuclear i l’agricultura industrial com a sostenibles i elegibles per a finançament verd”.
La responsable de Justícia Climàtica d’Amics de la Terra, Cristina Alonso, ha advertit que “la falta d’ambició en l’acord de Glasgow ens condueix a un augment de la temperatura global molt superior al que la ciència determina i al que la societat civil de tot el món reclama”.“Ens estem quedant sense temps per a actuar” ha conclòs Alonso des de Glasgow.