La Cimera del Clima encara la recta final amb l’inici de les sessions d’alt nivell. El cantant Alejandro Sanz ha participat a la presentació de les sessions i l’actor Harrison Ford ha acaparat l’atenció mediàtica a la tarda

La sèrie de sessions d'alt nivell de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, la COP25, que s'està celebrant a Madrid fins al 13 de desembre, ha començat aquest dimarts amb una crida a la urgència i el recordatori a la comunitat internacional que ens estem quedant sense temps per abordar eficaçment la crisi climàtica, i que cal canviar de rumb i augmentar els nivells d'ambició per prevenir els pitjors impactes. La sessió ha estat oberta pel cantant Alejandro Sanz que ha fet un discurs crida en el que ha dit que tothom pot fer alguna cosa contra el canvi climàtic i ha continuat amb els discursos del Secretari General de l'OMM, de la Presidenta de la COP i ministra de Medi Ambient de Xile, de la Secretària Executiva de l'ONU pel Canvi Climàtic i del President de l'Assemblea General de les Nacions Unides. A la tarda, l'atenció s'ha centrat en l'actor nordamericà Harrison Ford que ha visitat la cimera sense avisar per donar suport al precandidat demòcrata Michael Bloomberg, i s'ha entrevista amb Pedro Sánchez i Teresa Ribera.

[foto]

En el seu discurs, Petteri Taalas, Secretari General de l’Organització Meteorològica Mundial, l’OMM, ha assenyalat que aquest any aquesta organització ha publicat dos informes sobre el clima i que els dos porten males notícies. Es tracta d’un informe realitzat a la Cimera d’Acció Climàtica de les Nacions Unides del passat setembre a Nova York, i de la la Declaració Provisional sobre l’Estat de l’Clima el 2019 publicada el passat mes de novembre. “L’escalfament global continua. La temperatura mitjana mundial ha augmentat en uns 1,1 ° C des de l’era preindustrial i els oceans s’han escalfat al mig grau. 220 milions de persones van patir onades de calor l’any passat. Estem veient que la fam està creixent de nou al món. Ara tenim més de 800 milions de persones que pateixen de manca d’aliments “, ha dit Taalas.

Per la seva banda, la presidenta de la COP25 i ministra de Medi Ambient de Xile, Carolina Schmidt, ht advertir que les sequeres, incendis i inundacions estan afectant a la població de la seva regió, Amèrica Llatina i el Carib, i que els més vulnerables són els més afectats. “Aquesta COP ha de marcar un canvi de rumb en l’ambició, portant nous actors a la taula: Governs regionals, locals i ciutats i a el sector privat, tant productiu com financer. Perquè l’acció climàtica no és ni ha de ser només una qüestió política. els compromisos nacionals són necessaris però no suficients. Ningú pot quedar fora “, ha afirmat.

Schmidt ha assenyalat que per primera vegada la Presidència de la COP xilena ha incorporat no només als ministres de medi ambient, sinó també als ministres d’agricultura, ciència, energia i, no menys important, als ministres de finances, els que manegen les finances per l’acció contra el canvi climàtic.Carolina Schmidt també ha parlat de la dimensió social de l’canvi climàtic i de la importància d’involucrar tots els sectors de la societat; un sentiment compartit per Teresa Ribera, la ministra espanyola per a la Transició Ecològica, que ha afirmat que és “sorprenent i commovedor” que hi hagi hagut tanta protesta social pel canvi climàtic. Recordem que Ribera demanava que les protestes fossin reivindicatives i constructives. I així va ser la manifestació del passat 6 de desembre en la que van participar mig milió de persones.

La Secretaria Ejecutiva de ONU pel Canvi Climàtic Patricia Espinosa Patricia Espinosa, ha fet una crida als ministres perquè aconsegueixin avenços durant els últims dies de la COP

“Tant a nivell professional com personal, el meu missatge és el següent: Necessitem les seves decisions. Necessitem el seu lideratge. Se’ns està acabant el temps”, ha dit Espinosa, màxima autoritat de l’ONU en matèria de canvi climàtic que s’ha mostrat optimista pel que fa a la possibilitat d’avançar, ja que, segons ella, l’Acord de París segueix sent un “èxit multilateral sense precedents”, i la major part de les directrius operatives de l’acord ja han estat aprovades. “Gràcies al seu treball, els pilars de l’Acord de París estan al seu lloc i funcionant plenament”, ha dit.

Si bé hi ha moltes facetes de l’acció climàtica i cal avançar en matèria de finançament, tecnologia i creació de capacitat, un tema clau que s’ha de resoldre en la COP25 i que és crucial per augmentar l’ambició climàtica és l’ús dels mercats de carboni per fer front a el canvi climàtic

“Reconeixem que en aquest àmbit queda molta feina tècnic per fer en el futur, però un és crucial arribar a un acord aquí. En els últims dies, hem avançat però hem de seguir endavant i finalitzar el nostre treball”, ha afirmat Espinosa. “L’Article 6 és l’única part de l’Acord de París que involucra directament a el sector privat, ajudant-los a contribuir a l’acció climàtica i, en última instància, a la implementació de les contribucions determinades a nivell nacional”, ha afegit. Les contribucions determinades a nivell nacional són plans d’acció climàtica en el marc de l’Acord de París. Per a la COP26, que se celebrarà el proper any, els països han de presentar contribucions noves o actualitzades.

El President de l’Assemblea General de les Nacions Unides, Tijjani Muhammad-Bande, ha assenyalat per la seva banda que les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle han de tocar sostre ràpidament, i que les solucions a l’canvi climàtic existeixen. “Però qualsevol retard tindrà un alt cost”, ha advertit. Bande ha dit que en la Cimera d’Acció Climàtica de Nova York del passat setembre, molts països ja van demostrar el seu lideratge i compromís per ampliar els seus plans nacionals d’acció climàtica el 2020 orientats a assolir la neutralitat de carboni per a mitjans de segle. “Encoratjo a tots els altres Estats Membres a que segueixin l’exemple per a garantir un món millor per a tots”, ha dit animant al conjunt de països. 

Les sessions d’alt nivell han estat precedides d’un discurs del cantant espanyol Alejandro Sanz en el què ha assenyalat que tothom pot i ha d’actuar davant el canvi climàtic a nivell individual

“Tots som culpables de moment crític en el ens trobem i tots som part de la solució. […] M’agradaria que deixéssim d’enfrontar-nos uns als altres, acusar-nos d’irresponsables. Això no és una qüestió de color polític, ni de si tu, si jo, o aquell … Això és una qüestió de salvar la nostra casa”. Sanz ha aifrmat que posarà tots els seus esforços perquè els seus concerts tinguin com a principi bàsic l’energia renovable, els sistemes de transport siguin elèctrics o d’una altra energia no contaminant, i que farà tot el que sigui necessari per frenar això. Avui signo, avui em comprometo i convido a que tots fem el mateix i busquem la manera que la nostra petjada mediambiental sigui zero o el més propera a zero. ” 

A la tarda, l’actor Harrison Ford ha acaparat l’atenció mediàtica

Ford ha visitat el pavelló dels EEUU per donar suport al precandidat demòcrata Michael Bloomberg que ha entregat a Patricia Espinosa un informe que recull la seva proposta de reducció d’emissions i el seu programa climàtic.
Un cop finalitzat l’acte del pavelló nordamericà, el president del govern en funcions Pedro Sanchez ha saludat l’actor i s’ha entrevistat amb ell. La ministra per a la Transcisció Ecològica Teresa Ribera també ha mantingut una conversa amb Harrison Ford.

La Humanitat ha de fer com Indiana Jones

Precisament, la física Olga Alcaraz del Grup de Governament del Canvi Climàtic de la UPC, mencionava Harrison Ford i el seu personatge emblemàtic, Indiana Jones al darrer programa de ràdio de monSOStenible. Alcaraz, que aquest divendres presenta a la Cimera un estudi sobre el pressupost global de carboni que aporta propostes que poden contribuir a assolir els objectius de l’Acord de París, comparava la Humanitat amb l’Indiana Jones que està corrent davant d’una gran pedra que li ve a sobre mentre ell s’apressa per intentar sortir per una porta que s’està tancant. Nosaltress estem corrent poc i la porta, s’està tancant, però hem d’arribar a sortir per ella, tal i com fa “in extremis” Indiana Jones.

Sobre la UNFCCC
Amb 197 parts, la Convenció marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic (UNFCCC) té una pertinença gairebé universal i és el tractat mare de l’Acord de París sobre el canvi climàtic de 2015. L’objectiu principal de l’Acord de París és mantenir un augment global de la temperatura global aquest segle molt inferior als 2 graus centígrads i impulsar els esforços per limitar l’augment de temperatura encara més fins a 1,5 graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials. La UNFCCC també és el tractat parental del Protocol de Kyoto de 1997. L’objectiu final de tots els acords de la UNFCCC és estabilitzar les concentracions de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera a un nivell que eviti la interferència humana perillosa amb el sistema climàtic, en un termini que permeti adaptar-se de forma natural als ecosistemes i permet un desenvolupament sostenible.

 

Comparteix-me:

La temperatura mitjana del 2024 supera l’escalfament d’1´5ºC respecte l’època preindustrial

En plena crisi pels incendis de Los Àngeles, als EEUU, el programa europeu Copernicus confirma que el 20024 ha estat l'any més càlid des que hi ha registres...

El Centre en Resiliència Climàtica i la plataforma Nactiva s’uneixen per treballar en la regeneració del Delta de l’Ebre

La plataforma col·lectiva per a la protecció i regeneració del capital natural al Mediterrani Nactiva i el Centre en Resiliència Climàtica han segellat una aliança estratègica per posar en marxa...

Els ajuts als ramats es mantindran durant quatre anys per afavorir l’acció de la pastura en una mateixa zona

Per primera vegada, els ajuts als ramats per mantenir el sotabosc, reduir el risc d'incendis i afavorir les pastures, seran per un període de quatre anys consecutius, a fi de...