La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, acompanyada del director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Salvador Puig, s’ha reunit aquest migdia, a la seu de l’INCAVI, a Vilafranca del Penedès, amb representants d’Unió de Pagesos, JARC i l’Associació de Viticultors del Penedès, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, l’Institut del Cava, així com de les principals empreses elaboradores, per a tractar de l’actual situació del sector del cava.
A la trobada, que ha tingut lloc el 22 d’agost, la consellera ha posat de relleu que “com a Departament, ens preocupa i no podem passar per alt, l’impacte que una baixada del preu del raïm, com s’està plantejant, té en l’economia de prop de 7.000 explotacions vitícoles, en les cooperatives que elaboren la meitat del vi base, i per extensió als llocs de treball indirectes que genera l’activitat i la vida de les comarques productores”.
Teresa Jordà també ha constatat que la situació actual és conseqüència de diferents factors (increment de superfície inscrita, recuperació dels rendiments normals l’any 2018, creixement insuficient de les vendes de cava per a acompanyar aquest increments de producció, etcètera). Davant d’això, Jordà considera que “cal un canvi de paradigma del cava”, i ha recordat que el Consell Regulador del Cava ja ha plantejat un Pla Estratègic en aquest sentit, al qual el DARP li dóna suport, si bé “cal que totes les parts implicades se’l facin seu i que es desplegui amb celeritat. Que les empreses elaboradores s’alineïn amb l’estratègia del Consell Regulador de la DO, apostin per valoritzar millor el producte, i facilitin la transició cap a un producte amb més valor afegit per a tots els agents de la cadena”.
Aquesta diagnosi plantejada per la consellera a l’inici de la trobada d’avui ha estat compartida pels participants en la mateixa, i també s’ha coincidit en la necessitat d’abordar un reajustament del sector, que comença en la limitació absoluta de noves autoritzacions de plantació de vinya amb destinació a cava, i de conjurar-se a fer efectiu el Pla Estratègic de la DO Cava amb la màxima celeritat. Per la seva banda, el Departament posarà totes les eines disponibles en favor d’aquesta estratègia, i per a garantir les bones pràctiques i la traçabilitat al llarg de totes les baules de la cadena. Alhora, també estudiarà tant els plans de reestructuració de la vinya com els de millora d’aquells viticultors afectats pel context actual.
Cal recordar que el consell assessor de l’INCAVI, que presideix la consellera, organitza un simposi del sector vitivinícola català, que es posarà en marxa aquesta tardor, amb participació d’experts i representants del conjunt del sector, “per a conjurar-nos en les grans línies estratègiques que han de bastir i donar resposta als principals reptes del sector vitivinícola del futur”.
La consellera s’ha mostrat molt satisfeta de la trobada d’avui, que ha permès “conjurar-nos productors i elaboradors a treballar plegats pel món del cava i pel país”, ha mostrat la voluntat del Departament i de totes les parts de posar tots els mitjans a l’abast per a evitar que es torni a donar l’actual situació. Val a dir que la consellera ja ha sol·licitat una reunió amb el Ministeri com a corresponsable d’aquesta situació per a demanar-li l’esmentada limitació de nova superfície, i altres mesures que podrien contribuir a millorar la situació del sector.
Finalment, les parts participants en la cimera d’avui s’han emplaçat a una nova reunió el proper mes de novembre, una vegada finalitzada la verema, i quan ja es disposi de les dades derivades la mateixa.