La brossa marina del Delta

El Parc Natural del Delta de l'Ebre és una de les 20 àrees marines protegides escollides a tota la Mediterrània per estudiar com evitar les escombraries. Es tracta d'un projecte europeu que te per objectiu implementar mesures conjuntes per preservar els ecosistemes naturals de les escombraries marines a les àrees mediterrànies protegides, mitjançant el desenvolupament de mesures eficaces i específiques per aconseguir la conservació dels ecosistemes marins.

Tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre han dut a terme aquest 29 de desembre una actuació a la platja del Serrallo, a Sant Jaume d’Enveja, consistent en el mostreig, classificació i anàlisi de la brossa marina dins del projecte ACT4LITTER, que pretén sumar esforços entre diverses àrees marines protegides per a la lluita contra la contaminació dels ecosistemes a la Mediterrània.

Concretament, la recollida de brossa s’ha dut a terme en una àrea d’uns 3.000 m2, al llarg de 100 metres a prop de la platja del Serrallo, dins l’àmbit del parc. Els materials que es puguin es reciclaran, com ara el plàstic, i la resta s’enviarà a l’abocador. L’objectiu d’aquesta actuació, més enllà de la recollida de deixalles, és conèixer la composició de la brossa marina per actuar en les activitats humanes que la produeixen .

La Mediterrània és un dels mars més afectats per les escombraries marines a tot el món. Es tracta d’una problemàtica persistent i omnipresent que no coneix fronteres, que genera un impacte negatiu en sectors econòmics cabdals com ara la pesca, l’aqüicultura, la navegació i el turisme. Les escombraries marines també amenacen espècies i hàbitats, amb impactes que van des de l’enganxament en xarxes de mamífers marins i la ingesta de plàstics, fins a la bioacumulació i l’alliberament de tòxics de les escombraries, introducció d’espècies invasores, danys als hàbitats bentònics, etc.

El Delta de l’Ebre, una de les 20 àrees marines protegides de recerca

El Parc Natural del Delta de l’Ebre és una de les 20 àrees marines protegides escollides a tota la Mediterrània per desenvolupar les iniciatives promogudes dins d’aquest projecte europeu.

L’objectiu del projecte ACT4LITTER és implementar mesures conjuntes per preservar els ecosistemes naturals de les escombraries marines a les àrees mediterrànies protegides, mitjançant el desenvolupament de mesures eficaces i específiques per aconseguir la conservació dels ecosistemes marins.

Així, comprèn la identificació de possibles mesures per abordar els problemes de les escombraries marines del Mediterrani, l’avaluació de viabilitat de les mesures identificades que s’han d’implementar, el desenvolupament de 10 plans d’acció específics per prevenir i mitigar les escombraries marines mitjançant un enfocament participatiu, i l’elaboració d’un pla de govern conjunt per millorar la gestió de les escombraries marines.

Els principals socis del projecte Interreg ACT4LITTER són l’Agència de Residus de Catalunya, Sant’Anna School of Advanced Studies (Itàlia); MedPAN – Network of Marine Protected Area Managers in the Mediterranean (França), i Mediterranean Information Office for Environment, Culture and Sustainable Development (Grècia).

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...