La contribució a la teoria dels estats alternatius i els canvis sobtats en els ecosistemes ha fet que l’ecologista, biòleg matemàtic i professor holandès Marten Scheffer hagi estat escollit guanyador de la 19a edició del premi Ramon Margalef d’Ecologia, que atorga anualment la Generalitat de Catalunya. Scheffer és catedràtic a la Universitat de Wageningen dels Països Baixos i membre de la Resilience Alliance, un grup d’ecòlegs, economistes i especialistes en dinàmiques organitzatives, política i sociologia amb l’objectiu de desenvolupar investigacions innovadores sobre la interacció resilient entre societat i natura
Marten Scheffer ha liderat la comprensió dels canvis sobtats en els ecosistemes que els traslladen a estats alternatius. La teoria es va inspirar inicialment en els canvis en els estanys, i posteriorment s’ha aplicat a molts altres sistemes biològics i físics. Ha demostrat que les transicions crítiques es poden anticipar mitjançant principis universals dels sistemes complexos, inclosos els ecosistemes, el clima i la societat. El treball de Scheffer ha tingut un impacte enorme en diverses disciplines perquè ha demostrat que, encara que un sistema complex no s’entengui, hi pot haver maneres de detectar si és a prop d’una transició crítica utilitzant lleis matemàtiques. La idea que hi pot haver senyals genèrics d’alerta primerenca abans de canvis sobtats va provocar una gran admiració i ha desencadenat una munió de noves investigacions en ecologia i altres disciplines. El seu treball ha demostrat que una intervenció en el moment adequat pot evitar un canvi catastròfic en un sistema complex. El treball de Scheffer ha inspirat un pensament positiu i proactiu sobre els reptes de la humanitat quan es tracta de protegir la biosfera i, en particular, ecosistemes emblemàtics com els aiguamolls, els esculls de corall i les selves tropicals.
Marten Scheffer (Amsterdam, Països Baixos, 1958) es va doctorar en Ecologia per la Universitat d’Utrecht el 1990. Entre 1985 i 1997, va ser investigador de l’Institut de Silvicultura i Planificació Paisatgística de Wageningen, als Països Baixos, i de l’Institut de Gestió d’Aigües Continentals i Tractament d’Aigües Residuals
En l’actualitat, Marten Scheffer és catedràtic d’Ecologia Aquàtica i Gestió de Qualitat de l’Aigua de la Universitat de Wageningen, i dirigeix el departament del mateix nom. Ha fundat i dirigeix el Programa Sinergia per a l’Anàlisi de la Resiliència i les Transicions Crítiques. A més, els últims anys ha impulsat la creació de dos instituts dedicats a la investigació interdisciplinar: l’Institute Para Limes a la Universitat Tecnològica de Nanyang (Singapur) i l’Institut Sud-americà d’Estudis sobre Resiliència i Sostenibilitat (Uruguai).
El Dr. Scheffer ha obtingut nombroses distincions, com el Premi Ciència de la Sostenibilitat de la Societat Ecològica d’Amèrica (2004), el Premi Spinoza de l’Organització per a la Investigació Científica dels Països Baixos (2009) i el Premi Fronteres del Coneixement de la Fundació BBVA (2016). El 2019 va ser elegit com associat estranger de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units.
Marten Scheffer és membre del consell científic de la Resilience Alliance, un grup format per ecòlegs, economistes i especialistes en dinàmiques organitzacionals, política i sociologia, l’objectiu del qual és dur a terme una investigació innovadora sobre interaccions resilients entre societat i naturalesa. És autor dels llibres ‘Ecology of Shallow Lakes’ (2004) i ‘Critical Transitions in Nature and Society’ (2009).
A més del seu treball científic, Marten Scheffer també és músic: toca la mandolina, la guitarra i el violí, amb el qual va fer una gira amb el guitarrista holandès Harry Sacksioni durant diversos anys. Ha publicat un CD de música del món, Transitions.
El conseller de Recerca i Universitats, ha donat la benvinguda a l’acte recordant la figura de Ramon Margalef “com a pare de l’ecologia moderna i precursor de la bibliometria abans que existís” i ha introduït la presentació científica de Marten Scheffer que ha fet el professor Jordi Catalan del CREAF
En l’acte d’entrega del premi, el president Aragonès ha destacat que “invertir en biodiversitat és invertir en el nostre benestar, en salut i en augmentar l’esperança i qualitat de vida de les persones”. En aquest sentit ha fet una crida a “treballar conjuntament” amb totes les organitzacions públiques i privades que tenen un paper clau en la governança i la gestió del patrimoni natural com ara propietaris de terres, pagesos, ramaders, silvicultors i pescadors; organitzacions ambientals i entitats del Tercer Sector Ambiental sense ànim de lucre; així com empreses privades, universitats, instituts, centres de recerca i documentació i tot el món local.
El president Aragonès ha aprofitat la seva intervenció per assegurar que des del Govern “no escatimarem esforços” en la lluita contra el canvi climàtic i la preservació del medi ambient. El cap de l’Executiu ha agraït a Scheffer les seves investigacions que, segons ha explicat, “són un gran avenç perquè ens prevenen de situacions de no retorn i actuen com una alarma”. D’aquesta manera, “ens ajuda a poder tenir eines per anticipar-nos, prioritzar i actuar de la forma més eficaç per salvar i preservar ecosistemes que avui estan realment en risc”. “Cal actuar amb decisió, amb convicció per tal d’adaptar la societat a la nova realitat climàtica i, al mateix temps, contribuint a frenar el màxim les conseqüències sobre les pèrdues de biodiversitat i destrucció d’ecosistemes”, ha afegit.
Premi Ramon Margalef
El Premi Ramon Margalef d’Ecologia, que es lliura des de l’any 2004 recordant la figura de Ramon Margalef, té per objecte el reconeixement d’una trajectòria científica o un descobriment en el camp de les ciències ecològiques que hagi contribuït al progrés significatiu del coneixement o el pensament científic, o al desenvolupament d’instruments teòrics per a la bona gestió dels recursos naturals, del territori o del mar.
Amb una dotació econòmica de 80.000€, el Premi Ramon Margalef d’Ecologia és el més important que atorga la Generalitat, juntament amb el Premi Internacional Catalunya