Perquè l’acció climàtica necessita les dones

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, és important reconèixer el paper vital que juguen les dones en la lluita contra el canvi climàtic. Tot i que el canvi climàtic afecta a tothom, no afecta a tothom per igual. La vulnerabilitat al canvi climàtic s'agreuja per la desigualtat i la marginació vinculades al gènere, l'ètnia, els baixos ingressos i altres factors socials i econòmics.Quan les solucions al canvi climàtic aborden aquestes realitats, són més efectives.I aquí és on hi juguen un paper important les dones. A continuació us proposem cinc raons convincents per les quals les dones són essencials per a l'acció climàtica.

L’acció climàtica requereix el 100% de la població

La meitat de la població mundial està formada per dones i nenes, però sovint es deixen fora de la conversa quan es tracta del canvi climàtic. Però si volem assolir l’objectiu de l’Acord de París de limitar l’augment de la temperatura global a 1,5 graus centígrads, necessitem tothom a bord. Això vol dir que més dones i nenes han de ser empoderades i implicades.

Necessitem dones, en tota la seva diversitat, implicades a tots els nivells: des de les negociacions climàtiques fins a les sales de juntes, passant per boscos i camps, especialment als sectors i regions afectats durament pels estralls del canvi climàtic.

Les dones indígenes, en particular, han estat al capdavant de la conservació del medi ambient i tenen uns coneixements i una experiència invaluables que poden ajudar a construir resiliència i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. En incloure més dones en l’acció climàtica, podem crear un futur més sostenible i equitatiu per a tothom.

Empoderar les dones significa millors solucions climàtiques

Les dones representen gairebé la meitat de la força de treball agrícola dels països en desenvolupament. Quan se’ls ofereix el mateix accés als recursos que els homes, les dones poden augmentar els seus rendiments agrícoles entre un 20 i un 30 per cent. Aquest augment de la productivitat no només millora la producció agrícola total entre un 2,5 i un 4 per cent, sinó que també pot ajudar a reduir la fam al món entre un 12 i un 17 per cent, segons l’ONU.

L’empoderament de les dones en l’agricultura també pot tenir un impacte positiu en l’adaptació al clima. En proporcionar tecnologia i recursos adequats, podem promoure pràctiques d’agricultura i conservació més sostenibles. I reduint la pobresa, podem ajudar les persones a adaptar-se millor als efectes del canvi climàtic.

Invertir en dones i nenes té beneficis de gran abast per a les comunitats i els països. De fet, les investigacions mostren que els països amb una alta representació de dones al parlament tenen més probabilitats de ratificar tractats ambientals internacionals.

Les dones són clau per construir la resiliència climàtica a les comunitats

Quan es tracta de construir la resiliència climàtica a les comunitats, la implicació de les dones és crucial. De fet, l’ONU informa que les comunitats tenen més èxit en les estratègies de resiliència i creació de capacitat quan les dones formen part del procés de planificació.A més, les dones solen ser les primeres intervencions en les respostes comunitàries a desastres naturals, líders en la reducció del risc de desastres i contribueixen a la recuperació posterior abordant les necessitats de recuperació primerenca de les seves famílies i enfortint la construcció de la comunitat.

Mitjançant la participació de les dones en els esforços de planificació comunitària i resposta a desastres, podem construir comunitats més fortes, més resilients que estiguin millor equipades per afrontar els reptes del canvi climàtic.

El canvi climàtic ens afecta a tots, però no per igual

El canvi climàtic afecta tothom, però no afecta a tothom per igual. Està ben establert que el canvi climàtic té un impacte més gran sobre les persones més vulnerables del món, ja sigui als països desenvolupats o en desenvolupament, i agreuja les desigualtats existents. Les dones sovint s’enfronten a riscos més alts i càrregues més grans pels impactes del canvi climàtic en situacions de pobresa i a causa dels rols, responsabilitats i normes culturals existents. Per exemple, en moltes societats, les dones són responsables de l’energia de la llar, l’alimentació, l’aigua i la cura dels joves i la gent gran. Particularment als països en desenvolupament, les conseqüències del canvi climàtic poden augmentar la càrrega per a les dones i les nenes, per exemple, fent que viatgin més per obtenir subministraments diaris, deixant menys temps per al treball remunerat i potencialment exposant-les a un major risc per a la seva seguretat personal.

Però aquí teniu la bona notícia: invertir en la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones té beneficis de gran abast, com ara la conservació del medi ambient, la reducció de la pobresa i l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). I abordant el canvi climàtic amb una visió de gènere, també podem abordar els drets de les dones i promoure una major igualtat de gènere.

Els països reconeixen la importància del gènere en la planificació climàtica

La bona notícia és que les dones i les nenes estan cada cop més empoderades per contribuir i beneficiar-se de l’acció climàtica. Dins del procés de canvi climàtic de l’ONU, molts països han compartit com estan integrant el gènere en diferents sectors prioritaris dins dels seus plans nacionals d’acció climàtica (contribucions determinades a nivell nacional) i plans nacionals d’adaptació.

El Pla d’Acció de Gènere acordat pels governs en virtut de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC) demana la participació plena, igualitària i significativa de les dones en el procés climàtic internacional i garantir un paper destacat de les dones en la presa de decisions i en l’acció climàtica.

Els governs reunits en el marc de la CMNUCC van adoptar un objectiu d’equilibri de gènere a les delegacions nacionals i en la política i l’acció climàtica nacionals el 2012. Des d’aleshores, la secretaria de Canvi Climàtic de l’ONU ha informat anualment sobre la composició de gènere de les delegacions nacionals i dels òrgans polítics i de presa de decisions sota la CMNUCC i l’Acord de París.

El que es necessita ara és que els països deliberin sobre com busquen aconseguir la paritat de gènere en les polítiques climàtiques locals, nacionals i internacionals i els rols de presa de decisions.

Comparteix-me:

L’Expedició Ocean Hope defensa la protecció de les aigües internacionals i demana una moratòria sobre la mineria a Alta Mar

L'Expedició Ocean Hope fa una crida urgent a l'acció, advocant per la protecció de l'alta mar i una moratòria sobre la mineria en aigües profundes, amb l'Oceà Pacífic identificat com...

«Els rius: territori, societat i cultura» lema del  XIV Congrés de la CCEPC que es celebra a Tortosa

Si parlar dels rius del nostre territori amb una mirada àmplia i multidisciplinària: des d’un punt de vista geogràfic i ecològic és sempre important, després del fatídic episodi de la...

Per prevenir les riuades, el millor és no construir en zones inundables ja que les canalitzacions dels rius i rieres augmenten la velocitat de l’aigua

Davant les greus conseqüències que ha tingut la DANA a València, moltes persones han començat a preguntar-se què cal fer per prevenir els impactes devastadors de les riuades –i encara...