Jornades sobre la mobilitat elèctrica al MNACTEC

El Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, situat a Terrassa, acull aquests dies unes jornades sobre mobilitat elèctrica. Sota el títol Som elèctrics! l'edició d'enguany pretén donar una resposta taxativa a la pregunta que sota el mateix enunciat es formulava a l'edició del 2016: Som elèctrics? Les jornades s'estructuren en tres eixos. Un primer sobre sanitat, servei i transport, un segon sobre distribució, repartiment i serveis, i un tercer sobre empresa i innovació.

A la sessió inaugural, que ha tingut lloc aquest dimecres al matí, s’ha pretès abordar l’impacte de la contaminació en la salut de les persones i la necessitat que el sector sanitari faci una aposta cap a models elèctrics en el transport col·lectiu o els serveis d’atenció hospitalària. En aquest sentit, el plantejament perteix de la pñremisa: “Ja no és qüestió d’opció: haurem de ser necessàriament elèctrics. La relació entre les emissions produïdes pel parc automobilístic i l’impacte de la contaminació atmosfèrica sobre la salut de les persones és ja un fet contrastat”. Aquesta primera jornada ha volgut conèixer de primera mà aquesta relació de causa-efecte i conscienciar el col·lectiu que hi té més relació directa: el de la sanitat.

El punt de partida és que “la incorporació dels vehicles elèctrics en el transport col·lectiu sanitari és un primer pas, però és possible un servei d’ambulàncies amb models elèctrics? El transport col·lectiu sanitari, els serveis de manteniment dels hospitals i els serveis d’assistència mèdica domiciliària ja tenen propostes reals i eficaces amb vehicle elèctric. Les coneixerem en una jornada en què compartirem experiències, inquietuds i dubtes que ens faran reflexionar més enllà del gest de comprar un model o un altre”

Com a proposta de futur es planteja la necessita que les ciutats del futur retornin l’espai a les persones. I en aquest sentit s’han abordat experiències relacionades amb el transport, el transport col·lectiu i els serveis.

Com a punts a favor de la mobilitat elèctrica hi ha que s’han millorat autonomies amb les noves bateries, i s’han desenvolupat models diversos,ja que hi ha inquietud entre el món empresarial i entre la gent del carrer i una major receptivitat. Per tal que tot es desplegui, cal tancar el cercle i un compromís més contundent de les administracions i governs. Cal augmentar els punts de recàrrega a nuclis urbans, però també a les autopistes, als punts de distribució logística, a les carreteres, etc.
 
A la sessió de dijous, la jornada es dedica a descobrir experiències d’empreses que aposten pel vehicle elèctric en el sector de la distribució, la missatgeria i el repartiment en general.
En aquest sentit,  són moltes Són moltes les empreses de diferents sectors que, per coherència amb la filosofia del seu projecte, han incorporat accions de compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient. “Parlem d’empreses “bio” o amb sensibilitat ecològica, de productes diversos que fan venta directa o distribueixen en un radi proper al seu establiment o en distàncies no massa significatives. Però parlem també d’empreses que han de fer distàncies majors i tenen dubtes sobre l’autonomia i el rendiment dels vehicles elèctrics.”

En aquest context, cal tenir en compte que circular pels centres de les ciutats amb vehicles de combustió fòssil serà cada vegada més difícil. Augmenten les restriccions en moltes ciutats com a mesura necessària i inqüestionable per contrarestar els efectes de les emissions i el seu impacte en la qualitat de l’aire.

La complexitat derivada de lleis que dificulten sol·licitar autoritzacions per instal·lar punts de recàrrega a centres comercials, hotels i altres establiments com a servei per als seus clients i usuaris apareix com un handicap més.” On és la dificultat i per què? Com gestionem aquest tema i el de la contractació? “

Finalment, la tercera i última jornada es dedicarà a mostrar projectes integrals d’empresa que aposten per models sostenibles i vehicle elèctric i projectes innovadors per a la millora del vehicle elèctric, i s’aprofundirà en la mobilitat intel·ligent. En aquest sentit, la responsabilitat social i mediambiental que estan incorporant moltes empreses als seus models de gestió constitueix un pas important cap a la mobilitat elèctrica. Però ho és encara més el fet que hi ha grans empreses que neixen amb un projecte íntegre associat no només a aquesta mobilitat, sinó a un nou concepte de filosofia de vida, de convenciment que s’ha iniciat una nova era. 
 
La mobilitat intel·ligent va molt més allà de parlar de forma disgregada de vehicles, de bateries, de recàrregues, d’electricitat i de renovables. Parlem de projectes on la connectivitat converteix tot allò aparentment inconnex en un sol concepte integrador en què un element pot ser usuari d’energia alhora que pot ser-ne generador. Un exemple seria la reutilització de la bateria d’un vehicle elèctric per convertir-se en bateria estacionària dins d’un habitatge o en altres edificis. Proposem acostar aquests conceptes als assistents a través d’empreses que ja formen part d’aquestes iniciatives. 

La jornada incorporarà també projectes d’universitats per afavorir la relació universitat-empresa-coneixement i amb la voluntat que la sessió sigui més interactiva. 

 

Comparteix-me:

El Govern presenta un pla per fer front a la sequera a la zona del Priorat 

Es tracta del PRUS (Pla de Resposta Urgent contra la Sequera) i compta amb més de 70 milions en ajudes. També s’acceleren en més d’un any els treballs de la...

El port de la Ràpita fa un pas més per ser un port verd

L’acció del port de la Ràpita s’emmarca en el Dia Mundial de la Neteja, que se celebra aquest 20 de setembre. Es tracta de la neteja del fons marí del...

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...