[foto]
“Només tenim una Terra – aquest és el context que defineix en última instància l’existència humana. No podem fer servir 1.75 sense conseqüències destructives “, diu Mathis Wackernagel, co-inventor de la comptabilitat de la Petjada Ecològica i fundador de Global Footprint Networt
El Dia del Sobregir de la Terra, que enguany és el 29 de juliol, vol dir que la humanitat està utilitzant la natura 1,75 vegades més ràpidament del que els ecosistemes del nostre planeta poden regenerar. Això és com utilitzar 1.75 Terres. El sobregir implica que estem esgotant el nostre capital natural, el que compromet la futura seguretat dels recursos per a la humanitat. Els costos d’aquesta sobreexplotació ecològica mundial són cada vegada més evidents a través de la desforestació, l’erosió del sòl, la pèrdua de biodiversitat o l’acumulació de diòxid de carboni a l’atmosfera.
“Amb el Dia del Sobregir de la Terra que passa cada any més d’hora, i una gran part d’això sent les creixents quantitats d’emissions de CO2, es fa cada vegada més evident la importància de l’acció decisiva. Per aquesta raó, estem treballant amb totes els interlocutors per trobar estratègies i enfocaments efectius, “va dir Carolina Schmidt, Ministra de Medi Ambient de Xile i presidenta de la COP25 sobre el Clima que es durà a terme al desembre a Santiago de Xile. Endarrerir la data del Dia del Sobregir de la Terra per 5 dies cada any permetria a la humanitat aconseguir viure dins de la capacitat d’un planeta abans del 2050. Les solucions identificades amb “#MoveTheDate” estan disponibles i són sovint financerament avantatjoses. Es poden trobar oportunitats significatives en cinc àrees clau: ciutats, energia, aliments, població i planeta. Per exemple, reduir en un 50% les emissions de CO2 emeses per l’ús de combustibles fòssils mou la data 93 dies (#MoveTheDate).
Christiana Figueres, ex Secretària Executiva de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), Bertrand Piccard, fundador de la Fundació Solar Impulse, i Sandrine Dixson-Decl?ve, copresidenta del Club de Roma, són algunes de les persones que han participat a Twitter en les últimes setmanes, subratllant la necessitat de #MoveTheDate en declaracions en vídeo. Per marcar el Dia de la Sobregir de la Terra, Global Footprint Network va llançar la versió beta del Mapa de Solucions #MoveTheDate, en el qual es convida a la gent a celebrar solucions existents. Els usuaris geogràficament propers amb un focus d’interès també poden connectar-se entre si, accelerant la implementació de nous projectes per a la necessària transició. Desenvolupada amb Mapotic, la plataforma social també inclou solucions identificades per socis a través del món.
El Mapa de Solucions #MoveTheDate està dissenyat per complementar la Calculadora de Petjada. Aquest últim permet a la gent calcular la seva pròpia petjada ecològica i el seu propi Dia de l’Sobregiro de la Terra. Ha atret més de 2,5 milions d’usuaris l’any i ara està disponible en vuit idiomes, amb xinès i portuguès sent els més recents.
La rellevància de la compatibilitat amb “un planeta” per estratègies de negoci reeixides s’explora en un nou “whitepaper” de Schneider Electric i Global Footprint Network. Els dos també van analitzar que, si el 100% de la infraestructura existent d’edificis i indústries estigués equipada amb tecnologies d’eficiència energètica i energia renovable de Schneider Electric i els seus socis, la data del Dia del Sobregiro de la Terra retrocediria almenys 21 dies.
[foto]