Impuls universitari per a la creació i el consum de productes i serveis sostenibles

Durant els propers tres anys la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) coordinarà el projecte 'Circular Design: Learning for Innovative Design for Sustainability (L4IDS)', que té com a principal finalitat contribuir a la creació i consum de productes i serveis sostenibles a través del disseny. El projecte compta amb la participació de 13 socis europeus, entre els quals hi ha el BCD Barcelona Centre de Disseny, la catalana Nutcreatives i l'Ajuntament de Barcelona amb la xarxa d'Ateneus de Fabricació.

La iniciativa Circular Design: Learning for Innovative Design for Sustainability (L4IDS), finançada pel programa Erasmus+ amb prop d’un milió d’euros, s’emmarca en l’àmbit de la innovació, la universitat i l’empresa i està alineada amb les polítiques europees en matèria d’economia circular. Unes polítiques que estan destinades a trobar solucions conjuntes que ajudin a minimitzar l’impacte ambiental associat al consum, fent servir menys recursos i repensant el nostre funcionament com a societat. En aquest sentit, el disseny és clau a l’hora de crear solucions innovadores als reptes actuals, les quals han de contemplar les necessitats de l’usuari final, així com els criteris de sostenibilitat en processos i estratègies de creació de productes i serveis.

Un exemple de projectes que ja s’estan implementant en els països europeus són solucions per aprofitar residus alimentaris, com és el projecte BreadEnergy, impulsat per una des empreses sòcies del projecte i que té com a objectiu reconvertir els residus de pa en energia verda a través d’un procés de fermentació. Altres exemples vinculats a empreses del projecte són l’ús de rebuig derivat del plàstic per produir tinta per impressores 3D o solucions per a la reutilització-pre dissenyada de productes de consum de masses, com podria ser la fabricació d’smartphones modulars pensats per reduir el volum de deixalla de materials electrònics.

Jordi Segalàs, director de l’Institut de Sostenibilitat de la UPC i coordinador del projecte, explica que un dels objectius del projecte és la co-creació de coneixement i el desenvolupament de materials de capacitació per tal de formar, d’una banda, a personal docent de les universitats i a professionals d’empreses; de l’altra, a estudiants de l’àmbit del disseny, l’enginyeria i l’arquitectura, que aprendran estratègies i metodologies en disseny innovador per a la sostenibilitat.

Transdisciplinarietat i aliança d’empreses
El projecte compta amb la participació d’un total de 13 socis europeus, entre universitats, centres de disseny i empreses procedents de Catalunya, Irlanda, Holanda i Suècia i vinculades a l’enginyeria, l’arquitectura i el disseny.
– Universitats: la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), líder del projecte; la Universitat de Limerick (UL), d’Irlanda; la Universitat de Ciències Aplicades (NHL), d’Holanda i la Universitat de Linköping (LiU), Suècia.
– Centres de promoció del disseny: el BCD Barcelona Centre de Disseny; l’Institut de Dissenyadors d’Irlanda (IDI); la House of Design (HoD, Holanda) i el Swedish Industrial Design Foundation (SVID), de Suècia.
–  Empreses: NutCreatives (NutC), amb seu a Catalunya; One Off, d’Irlanda; Better Future Factory (BFF), d’Holanda i Habermann Design & Development (HD&D), de Suècia.
A més, l’Ajuntament de Barcelona col·labora en el projecte a través d’un dels FabLab creatius de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació, un conjunt de laboratoris creatius, en els quals es fomenta l’ús de tecnologies innovadores i que estan oberts a la ciutadania.

Un altre dels objectius comuns dels socis és formar dissenyadors amb iniciativa emprenedora que siguin capaços de fer front a la transició cap al disseny per a la sostenibilitat des de la perspectiva del disseny convencional, així com per promoure la cooperació i la mobilitat amb els països europeus que participen en el projecte.

Jordi Segalàs afirma que, per aconseguir-ho,”es desenvoluparà un programa internacional de pràctiques per a estudiants d’enginyeria, disseny i arquitectura que seran acollits en empreses i en FabLabs creatius”.

Base per a una futura xarxa europea
Els resultats finals d’aquesta iniciativa han de contribuir a la creació de la European Network of Design for Sustainability, una xarxa europea permanent que treballi de forma activa per situar el disseny com a factor determinant per a la sostenibilitat de productes i serveis.

Comparteix-me:

La temperatura mitjana del 2024 supera l’escalfament d’1´5ºC respecte l’època preindustrial

En plena crisi pels incendis de Los Àngeles, als EEUU, el programa europeu Copernicus confirma que el 20024 ha estat l'any més càlid des que hi ha registres...

El Centre en Resiliència Climàtica i la plataforma Nactiva s’uneixen per treballar en la regeneració del Delta de l’Ebre

La plataforma col·lectiva per a la protecció i regeneració del capital natural al Mediterrani Nactiva i el Centre en Resiliència Climàtica han segellat una aliança estratègica per posar en marxa...

Els ajuts als ramats es mantindran durant quatre anys per afavorir l’acció de la pastura en una mateixa zona

Per primera vegada, els ajuts als ramats per mantenir el sotabosc, reduir el risc d'incendis i afavorir les pastures, seran per un període de quatre anys consecutius, a fi de...