L’anunci l’ha fet el secretari en el marc del III Fòrum sobre Medi Ambient i Món local, aquest dimecres 11 de març, on ha aprofitat per proposar un gran acord entre tots els agents implicats en l’economia verda a Catalunya. Es tractaria d’un pacte entre administracions de tots els nivells de govern, universitats i centres de recerca i empreses, que serveixi de base per al desplegament de partenariats públic-privats per al desenvolupament de projectes estratègics que accelerin la transició cap a l’economia verda i circular i on els pobles i ciutats esdevinguin dinamitzadors i garants a nivell local. Llebot s’ha mostrat convençut que “el futur econòmic de Catalunya es sustenta en les persones, els recursos i el capital natural que tenim, sense els quals perdem el nostre territori i identitat”.
La transició cap a l’economia verda ha estat una de les temàtiques analitzades en els seminaris que s’han celebrat durant el Fòrum. El Departament de Territori i Sostenibilitat també ha participat activament en el debat sobre l’adaptació al canvi climàtic, matèria en que la Generalitat s’ha avançat fomentant les polítiques locals d’adaptació, a través l’aprovació de l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic, i la convocatòria de subvencions per a la redacció de plans municipals d’adaptació al canvi climàtic dels anys 2013 i 2014. Hores d’ara són ja setze les corporacions locals que disposen de plans d’adaptació, amb un import de subvenció total de gairebé seixanta mil euros. Municipis com Girona, Banyoles, Igualada, Lleida o Castelldefels, al costat d’altres més petits com Vallbona de les Monges o Bellprat, han pogut redactar aquests plans.
Finalment, el Departament ha presentat al món local el pla de suport al sector econòmic del medi ambient, que ofereix una cartera de serveis especialitzats i instruments per a la innovació i la internacionalització, amb especial èmfasi en la contractació pública internacional.