La disponibilitat d’informació és clau per poder definir objectius de conservació, planificar instruments i gestionar adequadament qualsevol sistema ecològic. En els ecosistemes marins, però, la complexitat i el cost de generar informació ha fet que aquesta sovint hagi estat escassa i dispersa. En aquest sentit, la millora del coneixement dels hàbitats marins és un mandat de dues estratègies de Govern: l’Estratègia del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat de Catalunya 2030 i l’Estratègia Marítima de Catalunya 2030. Totes dues defineixen la cartografia marina com una actuació prioritària a desenvolupar en els propers anys.
L’acord entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació formalitzat el passat 10 de desembre, permetrà el cofinançament del Projecte amb fons europeus. L’objectiu és doncs disposar d’informació dels fons marins de tot Catalunya, tant a nivell batimètric, geomorfològic, sedimentari com bionòmic que permeti conèixer quins hàbitats i espècies hi ha, la seva extensió i la seva distribució. Tots els productes i les bases digitals cartogràfiques que conformen el Mapa d’Hàbitats marins a Catalunya s’han definit seguint les normes i els estàndards establerts per la Comissió de Coordinació Cartogràfica de Catalunya (C4), comissió formada per diverses unitats tècniques dels dos departaments amb la col·laboració de científics i experts en la matèria, que permetrà que aquest mapa formi part del Pla Cartogràfic de Catalunya, que defineix i identifica els conjunts d’informació geogràfica que les Administracions de Catalunya produeixen i utilitzen.
L’elaboració del Mapa d’Habitats Marins de Catalunya s’ha externalitzat des del DTES a través d’un contracte obert plurianual de 3 anys que ja està en la fase final d’adjudicació i que està previst pugui començar el gener del 2021. El cost total aproximat d’executar el Projecte és de 3.300.000 € i per al seu finançament, s’ha signat un acord de col·laboració amb el DARP perquè es pugui reemborsar el 75% del seu cost amb fons provinents dels Fons Europeu Marítim i de la Pesca que aquest gestiona.s anys.