Les sol·licituds per optar a aquests ajuts es podran demanar al Canal Empresa a partir del 17 de gener i seran ateses per ordre de presentació fins que s’esgoti el pressupost. Les persones beneficiàries podran ser físiques o jurídiques de naturalesa privada que siguin propietàries d’edificis destinats a allotjament turístic i que constin inscrits com a tal al Registre de Turisme de Catalunya; i empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d’edificis destinats a aquest tipus d’allotjament.
Les actuacions subvencionables poden ser de tres tipologies:
Tipologia 1: millora de l’eficiència energètica de l’envolupant tèrmica. Aquí els ajuts base són del 50% i els ajuts adicionals poden ser del 15% per a la qualificació final A o del 10% per a la qaulificació final B, d’un 5% per a l’increment de 2 o més lletres i del 25% si es fa una actuació integrada.
Tipologia 2: millora de l’eficiència energètica i ús d’energies renovables a les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta (geotèrmica, biomassa i solar principalment). Aquí els ajuts base són del 40% i els ajuts adicionals del 10% per a la qualificació final A, del 5% per a la qualificació final B i de fins el 20% per una actuació integrada.
Tipologia 3: millora de l’eficiència energètica de les instal·lacions d’il·luminació. Aquests ajuts són del 20% els base i els adicionals del 10% per a la qualificació final A, del 5% per a la qualificació final B i de fins el 5% per una actuació integrada.
El conseller d’Empresa i Treball Roger Torrent ha anunciat aquesta nova línia d’ajuts a l’hotel Barcelona Catedral, que disposa del Distintiu de garantia de qualitat ambiental de la Generalitat de Catalunya i de l’acreditació Biosphere, que certifiquen bones pràctiques en sostenibilitat. A més, forma part del Programa d’acords voluntaris per a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) impulsat per la Generalitat de Catalunya.
Les iniciatives per a les quals es sol·licitin aquests ajuts hauran d’aconseguir i justificar una reducció en el consum d’energia primària no renovable del 30% respecte a la situació inicial. Només s’admetran com a subvencionables les actuacions iniciades amb posterioritat a la data de registre de la sol·licitud de l’ajut. També cal tenir present que des de la data de notificació de la resolució es comptarà amb dotze mesos per a finalitzar les obres.
Els projectes hauran de tenir un mínim de 20.000 euros de despesa subvencionable. La intensitat de l’ajut serà del 50% en el cas de les actuacions de tipologia 1, del 40% per a les de tipologia 2, i del 20% en el cas del tercer tipus d’actuació. Aquesta xifra s’incrementarà si s’assoleix canvi de lletra en la qualificació energètica i si es realitzen actuacions integrades.
Aquesta línia d’ajuts es finançarà mitjançant els Fons Next Generation i permetrà contribuir en l’assoliment dels objectius mediambientals i energètics establerts a la normativa de la Unió Europea.
L’anunci sobre aquesta nova línia d’ajuts l’ha fet el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, aquest dijous al matí a l’hotel Barcelona Catedral.
[foto]