L’activista Greta Thunberg participa a la Cimera Mundial d’Austria al costat de liders mundials. La cimera celebra el retorn dels EUA a l’Acord de París

Healthy Planet-Healthy People (Planeta saludable, persones saludables) és el lema de la Cimera Mundial d'Austria d'enguany, que ha tingut lloc en una jornada celebrada el dijous 1 de juliol a Viena. En aquesta cinquena edició, la cimera impulsada per l'exgovernador de Califòrnia Arnold Schwarzenegger, ha celebrat el reingrés dels Estats Units a l'Acord de París i ha comptat amb personalitats rellevants de la lluita contra el canvi climàtic com la jove activista sueca Greta Thunberg que hi ha participat telemàticament. A la cimera també hi han participat liders mundials com Angela Merkel, a més del canceller austriac Sebastian Kurz i el president del país Alexander Van der Bellen, Altres noms significatius de la jornada són el vicepresident de la Comissió Europea Frans Timmermans, el Secretari General de les Nacions Unides Antonio Guterres o la Secretaria Executiva de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (CMNUCC) entre d'altres.

 [foto]

Imatge corresponent a la Cimera Mundial d’Austria de l’any passat

La Cimera Mundial d’Austria, creada fa 5 anys per iniciativa de l’actor i polític austríac nacionalitzat estatunidenc.Arnold Schwarzenegger, que va ser governador de Califòrnia des del 2003 fins al 2011, vol mostrar solucions concretes que facin del món un lloc millor i més saludable per viure. Per això conviden a persones rellevants de l’acció climàtica de tot el món perquè es comuniquin amb el públic.

La cimera tracta de convèncer a la gent que s’uneixi a la mediambiental per un planeta saludable ja que les persones només ens mantindrem saludables si som capaços de viure en un entorn saludable. La cimera recorda que el planeta Terra és el nostre amfitrió i mereix el nostre respecte. Des de la Cimera afirmen que “més persones a la terra necessiten més recursos i, en conseqüència, contaminen més. Però, ha de convertir això en una història sense fi?” es pregunta.

Greta Thunberg, el retorn dels EEUU a l’Acord de París i els fons verds europeus, eixos de la Cimera d’Austria

Una de les personalitats rellevants populars que han participat a la cimera ha estat la jove activista Greta Thunberg que acaba d’arribar a les 150 setmanes de vaga escolar pel clima, una protesta que va començar en solitari davant del Parlament suec el 20 d’agost del 2018 i que la va convertir en inspiradora del moviment mundial Fridays For Future que s’ha extés a tots els continents convertint-la en un referent mundial de la lluita juvenil pel canvi climàtic.

La cimera també ha parlat de les ambicions climàtiques internacionals després que la nova administració dels Estats Units es va reincorporar a l’Acord de París. En aquest sentit, representants dels Estats Units van informar sobre els ambiciosos plans de protecció del clima que el president Joe Biden ha establert, en primer lloc l’administrador de l’Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units, Michael S. Regan: “El president s’ha marcat un objectiu molt ambiciós, però molt necessari”. , que tenen una estratègia a tot el govern. “Tots hi som i estem disposats a treballar junts seguint la mateixa direcció per assolir la missió del president. I per cert: és assolible i ho farem “.

Finalment, la cimera també ha analitzat la política climàtica de la UE i el que ofereix el pla de recuperació verd de la Unió Europea. 

La Cimera Mundial d’Austria, una iniciativa de l’actor i exgovernador de Califòrnia Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger fa gairebé 20 anys que lluita contra la contaminació i el canvi climàtic. El seu enfocament sempre s’ha centrat en la idea que necessitem “menys converses, més accions”. Durant el seu mandat com a governador de Califòrnia, va treballar per aprovar la Llei de solucions d’escalfament global per reduir les emissions als nivells de 1990 el 2020, la Norma de combustible baix en carboni, la Iniciativa Million Solar Roofs. També va treballar amb el president Obama per crear una norma nacional d’emissions d’automòbils basada en la normativa de Califòrnia. Aquests esforços van ajudar a convertir Califòrnia en el líder mundial en lluita contra el canvi climàtic, la promoció d’energies renovables i la cerca de solucions ambientals innovadores. Califòrnia ha assolit tots els seus objectius mediambientals: les emissions es van reduir als estàndards del 1990 dos anys abans i es van construir un milió de sostres solars a temps sense haver superat el pressupost. Al mateix temps, l’economia de Califòrnia ha crescut, afegint més llocs de treball que qualsevol altre estat i ascendint a la cinquena economia més gran del món.

Després de deixar el càrrec el 2011, Schwarzenegger va continuar promovent els esforços estatals i locals d’energia neta mitjançant la participació de governs nacionals i subnacionals i mitjançant la tasca de l’Institut Schwarzenegger de la Universitat del Sud de Califòrnia. Tot i que s’ha avançat molt, encara queda molta feina per fer des del 2020 un “punt d’inflexió” per a la política climàtica internacional.

Arnold Schwarzenegger està compromès amb aquest repte i vol continuar ampliant les seves activitats i col·laborant amb socis de tot el món. Per això va impulsar la “Iniciativa climàtica Schwarzenegger”,  per un futur net i sostenible. Monika Langthaler, que va llançar la Cimera Mundial d’Austria juntament amb Arnold Schwarzenegger el 2017, ara és també la directora de la seva iniciativa, que té la seu a Viena.

Comparteix-me:

L’emergència climàtica vista per la joventut rural

Joves rurals han mostrat els seus videos aquest divendres en un Festival del Videominut que ha acollit la UAB i que forma part d’un projecte d'alfabetització audiovisual de la Universitat...

Les sortides a la natura també necessiten full de ruta

Tant si sou persones expertes com si no, heu de planificar les visites als espais naturals i tenir molt presents les condicions meteorològiques...

Unió de Pagesos rebrà la Creu de Sant Jordi l’any en què celebra el cinquantè aniversari

El sindicat agrari rebrà la Creu de Sant Jordi el 23 de desembre. El guardó arriba coincidint amb la celebració dels 50 anys de l’organització i la presentació del llibre...
Acte central de celebració dels 50 anys d'Unió de Pagesos, al Casal de l'Espluga de Francolí, el 3 de novembre del 2024