Fons de Transició Nuclear per al desenvolupament socioeconòmic i una transició energètica justa

La Generalitat crea un Fons de Transició Nuclear dotat amb 24 milions d'euros anuals per al desenvolupament socioeconòmic i la transició energètica justa amb l'objectiu de donar resposta a l?impacte del tancament, que comportarà la desaparició d?una mitjana de 3.000 llocs de treball directes i incidirà en el teixit econòmic dels municipis del Priorat, el Baix Camp, la Terra Alta, la Ribera d?Ebre i el Baix Ebre, que envolten les centrals nuclears d?Ascó i Vandellós.

[foto]

El Consejo de Seguridad Nuclear ha determinat allargar la vida útil de les centrals fins al 2029 i 2030, superant així la previsió dels 40 anys de funcionament amb què van ser dissenyats els reactors. Les centrals nuclears d’Ascó van entrar en funcionament el 1984 i el 1986, mentre que la central de Vandellós II ho va fer l’any 1988

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, han presentat aquest matí el Fons de Transició Nuclear. Dotat amb 24 milions d’euros anuals, finançarà accions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa a les zones afectades pel futur tancament de les centrals en funcionament a Catalunya.

El conseller Torrent ha explicat que “el seu futur tancament, en un màxim de 8-9 anys, és esperat, és desitjat, però hem de ser conscients que provocarà la pèrdua d’una mitjana de 3.000 llocs de treball directes, i afectarà el teixit econòmic de les comarques del seu entorn”

El titular d’Empresa i Treball ha destacat durant la seva intervenció que “el país ha de comprometre’s amb el futur d’uns territoris que han estat extremadament solidaris i generosos durant dècades acollint aquestes instal·lacions i produint una part molt important de l’electricitat que ha consumit tota Catalunya”.

El fons actual es finançarà a partir de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, creat per llei l’abril de l’any passat. Per mitjà del projecte de llei de mesures fiscals per al 2022 s’incorpora la creació del fons de transició nuclear, finançat amb el 20% dels ingressos relacionats amb la producció d’energia nuclear corresponents al referit impost.

En el fons hi haurà 4 línies pel finançament de projectes: la reindustrialització, el sector agroalimentari, el sector de noves tecnologies i el turisme vinculat al patrimoni natural

Torrent ha remarcat que “el Govern de l’Estat, malgrat tenir la competència en matèria nuclear i recaptar impostos en aquest àmbit, no ha fet res per facilitar aquesta transició justa de les zones nuclears”

En la compareixença, els dos consellers han avançat que la Generalitat està treballant en el reglament que ha de regular aquest Fons i es preveu que, a més d’actuacions en els municipis afectats, el fons pugui també destinar-se a projectes o iniciatives que tinguin un abast territorial més ampli, sempre i quan contribueixin directament a la millora de la competitivitat i de la diversificació econòmica de les zones afectades. 

Torrent ha conclòs la seva intervenció recordant que el repte és “aprofitar de manera eficaç i eficient aquest Fons per transformar el teixit productiu de la zona, per diversificar l’economia i generar les oportunitats laborals  per quan arribi el moment tan esperat del tancament de les centrals nuclears encara en funcionament a Catalunya”.

1,3 milions d’euros al fons climàtic

Per la seva banda, la consellera Jordà ha destacat que “el Govern està fermament compromès amb desnuclearització de Catalunya abans de l’any 2040, però aquesta desconnexió nuclear s’ha de fer d’una forma justa i sense deixar ningú ni cap territori enrere”.

La titular d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural també ha explicat que la modificació de l’impost també preveu que “un 20 % dels ingressos generats per l’impost en l’àmbit d’activitats de transport d’energia elèctrica s’integrin en el Fons Climàtic”. Aquest 20% representarà aproximadament 1,3 milions d’euros que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural destinarà a polítiques de transició energètica i que s’articularan amb la voluntat d’incidir en una transició justa.

Comparteix-me:

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...