Firhàbitat neix amb la voluntat de de convertir-se en un punt de trobada i intercanvi entre expositors, empreses i visitants que tinguin especial interès en la biologia de l’hàbitat, l’eficiència energètica, l’autoconsum i els habitatges sostenibles.
Firhabitat porta aquest cap de setmana a Avià professionals de sector de la construcció, des d’arquitectes i aparelladors a promotores i constructores, així com empreses especialitzades en el sector de la bioconstrucció i proveïdors de materials. El certamen pretén difondre entre el públic general les possibilitats que ofereix la bioconstrucció, tant en obra nova com en reformes, així com els seus beneficis per a la salut; ser un punt de trobada i referència per a professionals del sector; ajudar a empreses i productors locals a difondre els seus productes i/o serveis; i convertir la comarca del Berguedà en un referent estatal en el món de la bioconstrucció, l’ecologia, la sostenibilitat i l’eficiència energètica.
A més a més, la fira és escenari de la trobada d’alumnes i exalumnes del Màster de Bioconstrucció que organitza l’Institut Espanyol de Baubiologie (IEB) amb el suport de l’Institut Alemany de Baubiologie (IBN). Durant tres dies, es realitzaran a Avià els seminaris d’especialització del màster, que inclouran els exàmens i la presentació de treballs reunint al Berguedà a desenes de professionals i tècnics especialistes en bioconstrucció.
La Fira , que va obrir portes diivendres i s’exposa fins diumenge a les 8 del vespre acull més d’una quarantena d’empreses i 31 estands relacionats amb el sector per donar resposta a les necessitats dels professionals i també del públic general. La mostra està impulsada per l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà i l’Ajuntament d’Avià i compta amb el suport de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, el Consell Comarcal del Berguedà, la Diputació de Barcelona, la Generalitat i d’altres col·laboradors público-privats
Així, un total de 33 expositors omplen el recinte firal, un espai obert i a l’aire lliure a la població d’Avià. D’aquestes 33 empreses, 15 són del Berguedà i la resta venen de la Catalunya Central, Girona, l’àrea metropolitana i Castelló.
La mostra vol ser espai de debat i reflexió del sector de la bioconstrucció i l’eficiència energètica, és per això que s’han programat 7 ponències amb experts del sector i dues taules rodones per tractar demes d’actualitat amb persones de referència. També s’han organitzat tallers, un per al públic infantil, al qual hi participaran els alumnes de l’escola d’Avià amb l’objectiu d’acostar als més petits també el món de la bioconstrucció; i un segon, dirigit al públic adult. “Una de les voluntats de Firhàbitat és fer pedagogia, i amb aquests tallers, les dues exposicions que podran visitar-se lliurament, i també les xerrades i taules rodones volem fer arribar un missatge clar: que qualsevol petit pas serveix per a generar un habitatge més saludable i eficient i que tothom hi pot accedir”, ha dit Rosa Prat, de la comissió organitzadora. La majoria de xerrades i activitats estan dirigides al públic general sense que hagin ser professionals ni experts en l’àmbit.
Firhabitat compta amb un pressupost d’uns 60.000 euros que aporten l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà, l’Ajuntament d’Avià, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, el Consell Comarcal del Berguedà, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’ICAE, Banc Sabadell, Agbar i SICCAL, a banda d’una colla de col·laboradors que han confiat en el projecte que han ajudat a fer possible aquesta primera edició, i de tot un equip de persones voluntàries.
El president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall, creu que FIRHÀBITAT té “uns quants ingredients per poder generar nous models de negoci a la comarca en el sector de la bioconstrucció i l’eficiència energètica”, recordant que al Berguedà ja hi ha autònoms i professionals que es dediquen a aquest sector que està en creixement.