Finalitzen les alertes per risc d’incendi i onada de calor però es demana no abaixar la guàrdia

A partir de la disminució del risc d'incendi i de la millora de les condicions meteorològiques, amb la finalització de l'Onada de Calor avui, Protecció Civil de la Generalitat desactiva l'Alerta del Pla INFOCAT per risc d'incendis forestals, que es mantindrà en situació de Prealerta. Davant l'entrada demà d'un front de tempestes amb llamps, es demana alertar immediatament el telèfon d'emergències 112 davant la possible aparició d'ignicions causades per llamps.

Davant l’entrada, aquest divendres, d’un front de tempestes que afectarà primer la zona nord-oest de Catalunya, desplaçant-se cap al litoral i afectant la Catalunya central i el prelitoral i, finalment, el litoral. Aquest front pot portar associats fenòmens de calamarsa i llamps, es demana tenir prudència en els desplaçaments en vehicle i, especialment, a peu, i també alertar immediatament el telèfon d’emergències 112 de Catalunya davant la possible aparició d’ignicions causades per l’impacte de llamps. També ha finalitzat l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onada de Calor, que es va activar dilluns 18 davant la previsió de tres dies consecutius amb temperatures extremes. Avui la superació del llindar de temperatures màximes ha quedat reduït a les Terres de Ponent i en aquests moments el Servei Meteorològic de Catalunya ha donat per finalitzat l’episodi. No es té constància d’un augment significatiu dels ingressos hospitalaris ni de les atencions sanitàries vinculades a les altes temperatures.

Davant la previsió de tempestes amb llamps, Protecció Civil de la Generalitat demana tenir en compte els següents consells:

El llamp busca arribar a terra pel camí més curt; qualsevol objecte que sobresurti serà un bon candidat per a l’impacte, i més si acaba en punta. Per això, durant una tempesta allunyeu-vos d’antenes, arbres, etc.

No us apropeu tampoc a elements metàl·lics o a l’aigua, ja que actuen com a cossos conductors.
Els llocs més segurs durant una tempesta són els que ens aïllen de l’exterior, com edificis o vehicles tancats, perquè condueixen l’electricitat per la part exterior fins a terra sense fer mal als ocupants.

A casa
Quan sentiu tronar, cal que busqueu refugi sense dubtar: si seguiu aquesta premissa podreu evitar la majoria dels accidents:

Tanqueu portes i finestres per evitar corrents d’aire que puguin atreure llamps.
Apagueu la llar de foc perquè genera corrents d’aire. Allunyeu-vos també de la xemeneia perquè pot ser un punt d’entrada de llamps.
Desconnecteu els aparells elèctrics -televisors, ordinadors, etc.- per evitar que siguin danyats per pujades de tensió.
Allunyeu-vos de les instal·lacions elèctriques i no feu servir el telèfon fix.
Si sou a la banyera o la dutxa és millor que en sortiu.
Reviseu periòdicament els parallamps i assegureu-vos que tenen connexió a terra.
Tingueu preparades llanternes, espelmes o altres sistemes d’enllumenat autònoms per si hi ha un tall de llum.

A l’exterior

Si sou a l’exterior, i especialment si sou a camp obert:
Allunyeu-vos de filats, reixats, pals de la llum, vies de tren i altres objectes metàl·lics.
Eviteu romandre a zones elevades, on podeu fer efecte punta, per evitar atreure els llamps. Allunyeu-vos també dels fons de vall, per evitar possibles avingudes sobtades d’aigua associades a la tempesta.
No us refugieu sota els arbres, especialment si estan sols. El bosc no és del tot segur però, si no hi ha cap altre refugi, és millor que quedar-vos a camp obert.
Si no trobeu refugi, ajupiu-vos, toqueu terra només amb la punta dels peus, creueu els braços sobre els genolls i poseu el cap entre els braços. És important ajuntar els peus i tapar-se les orelles per protegir-se del tro.
Allunyeu-vos de rius, llacs i superfícies humides.
Vigileu amb les branques, rètols o murs que us podrien caure al damunt.
En el cas que sigueu a l’interior d’un vehicle, tanqueu bé portes i finestres i no toqueu la part metàl·lica del vehicle.
Si, a més, comença a ploure fort, penseu que poden produir-se inundacions.

Si esteu practicant esports de lleure

Planifiqueu la vostra activitat a l’aire lliure en funció del pronòstic del temps, per evitar exposar-vos a una tempesta i al perill que suposen el llamps. En el cas que us sorprengui una tempesta:
Si sou a la muntanya, un cotxe amb les portes i finestres tancades pot ser un bon refugi.
Desfeu-vos de material metàl·lic com piolets, bastons, motxilles amb carcassa, etc. i d’objectes que facin d’efecte punta, perquè poden atreure els llamps. Les tendes de campanya no són un refugi segur.
Si la tempesta us sorprèn banyant-vos a la piscina, al riu o a la platja, sortiu immediatament de l’aigua i eixugueu-vos.
Si la tempesta us sorprèn pescant, deixeu la canya.
Si esteu jugant a golf, allunyeu-vos dels pals.
Eviteu conduir bicicletes i motos.
Si navegueu al mar, no us quedeu a la coberta de l’embarcació.
Cal esperar mitja hora després de sentir l’últim tro abans de reprendre les activitats a l’aire lliure.

Davant qualsevol emergència truqueu al telèfon d’emergències 112 de Catalunya.

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...