Es signa l’acord de París sobre el canvi climàtic

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Terra, 160 paíïsos han signat a la seu de les Nacions Unides de Nova York el compromis a què es va arribar a la COP21, celebrada el pasat mes de desembre a París. L'acte ha estat convocat pel secretari general de la ONU, Ban Ki-Moon i ha comptat amb l'assistència de 60 caps d'Estat i representants de governs.Un cop signat el document, per a la seva entrada en vigor caldrà que el ratifiquin al menys 55 Estats que, com a mínim, representin el 55% de les emisions de gasos d' efecte hivernacle. EE UU i la Xina, que representen gairebe el 40% de les emisions globals, s'han pronunciat a favor de formar part de l'acord i d'implementar-lo.

Per part d’España, la representació del govern ha anat a càrrec de la vicepresidenta, Soraya Sáez de Santamaría. Tot i celebrar-se a Nova York, l’acte no ha comptat amb la presència dels president dels EEUU Barack Obama que s’ha desplaçat al Regne Unit per assistir a la celebració del 90è aniversari de la reina Isabel d’Anglaterra i ha aprofitat per demanar als anglesos que no surtin de la UE alertant-los dels avantatges que, segons ell, te mantenir-se dins d’Europa.

Un año de plazo para nuevas adhesiones

El libro, que contiene el Acuerdo de la COP21 de París en los seis idiomas oficiales de Naciones Unidas, se mantendrá abierto hasta el 22 de abril de 2017. Después de esa fecha los países ya no podrán firmar, aunque sí podrán adherirse al acuerdo posteriormente.

El compromiso acordado por los países en la pasada cumbre de París implica que la temperatura no suba más de 2 grados, aunque se invitó a los países “a trabajar” por no superar los 1,5 grados. A pesar de que en el texto se habla de reducción y descarbonización a largo plazo para lograr esos objetivos, no se enumeran medidas concretas.

“No todo son palabras y firmas”, advierte Tatiana Nuño, portavoz de Greenpeace. “Desde el acuerdo de la COP21 de París no hemos visto cambio alguno. En su día subrayamos que fue un acuerdo importante, pero no suficiente. Tiene un lenguaje abstracto y débil en cuanto a forma y fondo y a la manera de garantizar que no se supere el grado y medio. Hacen falta medidas urgentes para reducir a cero las emisiones de gases de efecto invernadero en la segunda mitad de este siglo a base de un cambio de modelo energético hacia las renovables. Los compromisos alcanzados nos llevarían a un aumento de la temperatura de tres grados”.

Respecto a la posición de España, desde la organización ecologista se muestran especialmente críticos. “Las políticas de este Gobierno han seguido favoreciendo las energías sucias, bloqueando las energías renovables y penalizando el autoconsumo. Ni en los debates de investidura ni en las campañas hemos oído a los políticos hablar de medio ambiente y cambio climático. Esperamos que en este nuevo proceso electoral que parece que va a haber sea un tema prioritario en la agenda política y en el discurso de todos los políticos”.

 

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...