Un sector vital per a l’economia de les zones rurals de Catalunya
El sector forestal primari (silvicultura, aprofitaments i altres serveis de suport) representa el 0,06% del PIB de Catalunya. Però, si ho estenem al conjunt de les activitats econòmiques incloses en la cadena forestal, el PIB del sector forestal global abasta l’1,6% català.
A més, s’estima que el sector de la silvicultura i de la indústria de la fusta i el suro ocupa unes 14.000 persones a Catalunya, principalment en les zones rurals. A banda d’això, també cal incloure en l’economia del sector els serveis de recreació i turisme que ens aporten i que proporcionen dinamisme al món rural i noves oportunitats de negoci. S’estima que dos milions de persones a l’any visiten boscos amb alguna figura de protecció. Això representa un impacte econòmic de 70 milions d’euros en aquests boscos i es calcula que representaria un impacte de 350 milions d’euros en la totalitat de la superfície arbrada.
Es reactivarà la Taula de la Fusta
Un dels principals acords sorgits de les reunions amb el sector és la reactivació de la Taula Intersectorial Forestal, un òrgan que participa en l’elaboració de la política forestal. També col·labora en la catalogació, la normalització i l’estandardització dels productes forestals i dels béns d’equip i coordina les possibilitats de producció forestal amb les necessitats industrials. El Departament d’Agricultura reactivarà i redefinirà aquest organisme perquè es pugui tornar a reunir de manera periòdica i ser el punt de trobada i d’interlocució del sector forestal amb l’Administració. Aquest ha de ser l’espai on es discuteixin els temes de més interès i l’orientació de la política forestal del país per proposar conjuntament línies de foment, de millora i d’experimentació en el sector forestal i en les indústries derivades.
Una Agenda amb 8 mesures
S’han establert vuit mesures sobre les quals s’han definit un seguit d’accions per ser executades o iniciades en el període 2020-2025. Algunes mesures depenen del sector mateix per poder-se dur a terme i d’altres són més administratives i de caire legislatiu.
Entre aquestes mesures, destaquen la millora de la governança i la restructuració administrativa, la formació tècnica i de seguretat o la comunicació, divulgació i coneixement sobre el sector i la seva gestió; la diversificació dels usos industrials de la fusta, i mesures referents a l’agrupació de la propietat, l’ordenació del marc jurídic i els productes secundaris estratègics i el desenvolupament i coordinació de les accions envers els béns i serveis ambientals.
El seguiment de l’Agenda forestal es realitzarà en el marc de la Taula Intersectorial Forestal un cop es constitueixi de nou.
En la presentació de l’Agenda Forestal 2020-2025 com un espai de diàleg amb els principals agents del sector que ha servit per avaluar aquelles mesures de caràcter estructural a fi de millorar-ne la situació, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Teresa Jordà ha afirmat que s’augmentarà “de forma significativa el pressupost destinat a la gestió dels boscos per al pròxim any perquè estem determinats a potenciar el sector forestal”.
La consellera ha explicat que l’Agenda és un pacte entre l’Administració i el sector per incidir en aquells aspectes que necessiten canvis i servirà per determinar el full de ruta de les polítiques forestals a Catalunya i crear un punt de partida comú per al futur del sector amb tots els agents implicats. Aquesta Agenda s‘ha elaborat sobre la base d’una sèrie de reunions entre representats de la propietat forestal (pública i privada), representants de les empreses i indústries forestals i tècnics membres de l’Administració. Per a Jordà, aquesta entesa és bàsica per poder avançar amb els compromisos adquirits: “co-governar amb el sector és imprescindible per assolir acords sòlids i que puguin ser executats posteriorment amb garanties d’èxit”. “Només treballant amb el sector convertirem l’Agenda Forestal en una eina útil per fer que el bosc sigui un actor fonamental del nostre país”, ha explicat la consellera.