Projecte de Llei del Canvi Climàtic de Catalunya

El document presentat al Parlament de Catalunya fixa la reducció d'un 25% en les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle per a l'any 2020 respecte l'any 2005, i del 80% o més l'any 2050, percentatges determinats aplicant els mateixos criteris de repartiment d'esforços que la Unió Europea (UE) ha utilitzat per al conjunt dels Estats membres.Aquesta mateixa setmana en la que se celebra el primer debat a la totalitat del projecte de Llei de Canvi Climàtic al Parlament també comença el termini d'un any que l'acord de París del desembre passat va fixar perquè els Estats ratifiquin els seus compromisos.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha presentat aquest dimecres al ple del Parlament el projecte de Llei del Canvi Climàtic. La norma inicia la tramitació legislativa amb el debat a la totalitat, al qual no s’han presentat esmenes. La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i la directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, han assistit al debat, que ara prosseguirà el tràmit dins la comissió de Medi Ambient.

Rull s’ha mostrat convençut que “el model de creixement i de desenvolupament seguit pels països anomenats del primer món, basat en un consum energètic procedent de combustibles fòssils, sovint amb una elevada dosi de malbaratament, no és ni sostenible en el temps ni generalitzable al conjunt de nacions de la Terra”. Per això, ha dit, “el canvi climàtic és un dels grans reptes que hem d’encarar en el segle XXI”. “Com a país”, ha assegurat, “volem situar-nos al capdavant d’aquesta lluita i jugar un rol principal en l’escena internacional. El nostre projecte de nou país és un projecte de país millor pels catalans i catalanes, però també amb un fort sentit de la responsabilitat pel benestar i el progrés de tots els pobles del planeta”. El compromís de Catalunya amb la lluita contra aquest fenomen ja es va fer evident el passat mes de gener, quan el Govern va aprovar el primer projecte de Llei d’aquesta legislatura, el del Canvi Climàtic. Segons Rull, aquesta serà “una Llei d’Estat, d’un país compromès amb el repte global que té la humanitat”.

Una norma basada en la complicitat
El plantejament de la norma segueix els principis que des de fa anys han orientat la política en matèria de clima a Catalunya: s’ha optat per un model que es basa en la incentivació i la complicitat i no pas en l’obligació i el control. Per aquest motiu el conjunt de mesures i instruments presents a la llei persegueixen establir un marc que faciliti a les empreses fer el trànsit cap a una economia de baixa intensitat en carboni, i en la mesura que orientin les seves activitats amb els objectius de la llei, en puguin resultar beneficiades.

Aquesta Llei persegueix, bàsicament, cinc finalitats:
– Assentar els fonaments per aconseguir que Catalunya redueixi tant les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle com la vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic, afavorint la transició cap a un model baix en emissions i, alhora, estimulant l’estalvi i l’eficiència en l’ús dels recursos (energia, aigua, sòl, materials, residus).
– Reforçar les diverses estratègies i plans que s’han elaborat durant els darrers anys en l’àmbit del canvi climàtic.
– Promoure i garantir la coordinació de tots els instruments de planificació sectorial relacionats amb el canvi climàtic i la coordinació de totes les administracions públiques catalanes, així com el foment de la participació de la ciutadania, dels agents socials i dels agents econòmics.
– Esdevenir un país avançat en la investigació i implementació de noves tecnologies.
 Consolidar el paper de Catalunya al món, tant en els projectes de cooperació com en la participació als fòrums europeus i internacionals de debat sobre el canvi climàtic.

El document fixa la reducció d’un 25% en les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per a l’any 2020 respecte l’any 2005, i del 80% o més l’any 2050, percentatges determinats aplicant els mateixos criteris de repartiment d’esforços que la Unió Europea (UE) ha utilitzat per al conjunt dels Estats membres.

Suport a la ratificació de l’acord de París
Aquesta mateixa setmana en la que se celebra el primer debat a la totalitat del projecte de Llei de Canvi Climàtic al Parlament també comença el termini d’un any que l’acord de París del desembre passat va fixar perquè els Estats ratifiquin els seus compromisos. El divendres 22 d’abril tindrà lloc a la seu de Nacions Unides, a Nova York, la cerimònia que obre aquest període. Catalunya hi està plenament compromesa, hi dóna suport i vol tenir un paper estratègic en l’escena internacional. En aquest context, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, han volgut recollir la crida que ha fet el Secretari General de les Nacions Unides, Ban Ki-moon per sumar adhesions a la campanya de suport a la signatura de l’acord.

Tots dos han penjat vídeos a les xarxes per sumar-se a la campanya de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), que busca la implicació dels ciutadans convidant-los a participar en el debat. A través d’articles a blogs, infografies o qualsevol altre producte penjat a les xarxes socials, amb les etiquetes #ParisAgreement i #Means4Me, tothom es pot manifestar a favor de la seva signatura, ratificació i implementació.

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...