Es mantenen les alertes per risc d’incendi i altes temperatures

El Departament d'Interior manté en fase d'alerta els plans INFOCAT per risc d'incendi alt que afecta 30 comarques i el Pla PROCICAT davant l'onada de calor iniciada dimarts. Aquesta tarda es preveuen tempestes amb llamps a diverses zones del territori. El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca manté avui el Pla ALFA 3 a 17 municipis de la Catalunya Central i restringeix els accessos al Parc de Montserrat tot i que l'accés al recinte del Monestir per carretera restarà obert .Aquestes restriccions desapareixeran dijous si es mantenen les previsions.

Protecció Civil de la Generalitat manté la fase d’ALERTA del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT pel risc d’incendi forestal, molt alt per l’onada de calor que va començar ahir i està previst que s’allargui fins demà. Amb motiu de la situació de calor severa i baixes humitats, es manté també l’alerta del Pla de Protecció Civil de la Generalitat PROCICAT, per onada de calor.

Derivada d’aquesta onada de calor i la situació de baixes precipitacions, el risc d’incendi forestal es manté molt alt avui, destacant com a zones de major risc les zones properes al massís de Montserrat, la Catalunya Central en el seu conjunt, punts de les comarques de Lleida i part del nord-est (comarques de Girona) pel vent de garbí que resseca la vegetació.

Protecció Civil de la Generalitat manté l’alerta del Pla INFOCAT en les 30 comarques amb major risc d’incendi forestal:
Demarcació de Catalunya Central: Anoia, Bages, Moianès i Solsonès.
Demarcació de Girona: Alt Empordà i Baix Empordà, Gironès, Pla de l’Estany i Selva.
Demarcació de Lleida: Garrigues, Noguera, Segarra, Segrià i Urgell.
Demarcació de Barcelona: Alt Penedès, Baix Llobregat, Garraf, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
Demarcació de Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de
Barberà, Priorat i Tarragonès.
Demarcació de Terres de l’Ebre: Baix Ebre, Ribera d’Ebre i Terra Alta.

Cal prendre especial precaució i evitar situacions de risc en zones properes a boscos i zones agrícoles. En cas de veure una columna de fum cal avisar immediatament al telèfon d’emergències 112 de Catalunya.

Cal precisar que, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, diverses tempestes afectaran el dia d’avui a partir del migdia al terç oest, a partir de la tarda poden afectar el sud del país i al nord-est durant el vespre i la nit. Seran ruixats locals de curta durada acompanyats de llamps i calamarsa, per tant caldrà estar atents davant possibles ignicions causades pels llamps i avisar el telèfon 112 en cas que es produeixin.

Els principals consells davant una tempesta amb llamps són: allunyeu-vos de filats, reixats, i altres objectes metàl·lics; eviteu romandre a zones elevades, on podeu fer efecte punta, per evitar atreure els llamps. Si no trobeu refugi, ajupiu-vos, toqueu terra només amb la punta dels peus, creueu els braços sobre els genolls i poseu el cap entre els braços. És important ajuntar els peus i tapar-se les orelles per protegir-se del tro; allunyeu-vos de rius, llacs i superfícies humides. En el cas que sigueu a l’interior d’un vehicle, tanqueu bé portes i finestres i no toqueu la part metàl·lica del vehicle. Eviteu conduir bicicletes i motos. A casa tanqueu finestres, els corrents d’aire atrauen els llamps.

RESTRICCIONS AL MASSÍS DE MONTSERRAT, AVUI
Cal recordar que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació, ha activat avui el Pla ALFA 3 a 17 municipis de la Catalunya Central. Els municipis són: Castellgalí, Sant Vicenç de Castellet, Castellolí, Piera, els Hostalets de Pierola, el Pont de Vilomara i Rocafort, Castellbell i el Vilar, Òdena, Marganell, Collbató, Sant Salvador de Guardiola, Talamanca, el Bruc, Vallbona d’Anoia, Capellades, la Pobla de Claramunt i Monistrol de Montserrat. La restricció d’accessos al Parc de Montserrat avui no afecta l’accés al recinte del Monestir. Mossos d’Esquadra i Agents Rurals vetllen pel compliment d’aquestes restriccions. Demà s’aixecaran aquestes restriccions si es mantenen les previsions que indiquen una millora de la situació.
En aquets municipis s’han suspès avui totes les autoritzacions d’activitats que poden generar perill d’incendi forestal. Pel que fa als treball de sega de cereal, avui les maquines que treballin a aquest municipis han de comunicar l’inici de l’activitat i la seva situació al Cos d’Agents Rurals i cal que disposin de mitjans d’extinció d’incendis addicionals. En aquests 17 municipis no es prohibeix la sega però s’intensifica els controls, obligant a haver-hi mitjans d’extinció extraordinaris que acompanyin els treballs.
Per fer seguiment de l’Alerta i prendre les mesures adients per minimitzar els riscos d’incendi forestal, aquest migdia s’han reunit al departament d’Interior el Comitè Tècnic del pla INFOCAT, presidit perl director general de Protecció Civil, Joan Delort, amb comandaments i tècnics del Telèfon d’Emergències 112 de Catalunya, Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, Servei Meteorològic de Catalunya i Diputació de Barcelona.

ALERTA DEL PLA PROCICAT PER L’ONADA DE CALOR
D’altra banda, Protecció Civil de la Generalitat manté, també, l’Alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per Onada de Calor davant de l’episodi de temperatures extremes que va començar ahir i segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya SMC s’allargarà fins demà.
En aquest sentit, avui la predicció de perill afecta 23 comarques d’interior i nord de Catalunya.
Les 12 comarques amb major risc de patir temperatures extremes avui són:
Pallars Jussà, Alt Urgell, Noguera, Solsonès, Bages, Anoia, Segarra, Segrià, Pla d’Urgell, Urgell, Conca de Barberà i Garrigues.

Amb menor incidència, però també amb previsió de temperatures extremes, es troben 11 comarques:
Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Cerdanya, Berguedà, Ripollès, Osona, Moianès, Osona, Garrotxa i Alt Empordà.
A la resta del territori les temperatures seran molt altes i caldrà seguir les previsions meteorològiques.

CONSELLS DE PROTECCIÓ CIVIL PER ONADA DE CALOR
A casa:
Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol.
A la nit, obriu les finestres de casa per refrescar-la.
Estigueu-vos a les estances més fresques.
Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat). Si no en teniu, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, etc.).
Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.
Beveu aigua fresca de forma regular encara que no tingueu set.
Si teniu animals de companyia, procureu que no s’estiguin al sol i hidrateu-los.

Al carrer
Porteu una gorra o un barret.
Utilitzeu roba lleugera (cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
Porteu aigua i beveu-ne sovint.
Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques intenses.

Al cotxe
No deixeu els nens sols i tancats dins el cotxe
Eviteu viatjar amb cotxe durant les hores de més calor; porteu sempre líquids per hidratar-vos.
No deixeu mai els nens ni les persones grans a l’interior del vehicle amb les finestres tancades. Tampoc podeu deixar dins el cotxe amb les finestres tancades els animals de companyia.
Quan feu un viatge llarg, atureu-vos periòdicament per descansar i refrescar-vos.
Feu una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.

Als àpats
Beveu força i vigileu l’alimentació
Feu menjars lleugers, eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories (salses, fregits, arrebossats).
Preneu aliments rics en aigua (fruites, verdures i hortalisses); us ajudaran a recuperar les sals minerals perdudes per la suor.
Beveu molta aigua i sucs de fruita al llarg del dia, encara que no tingueu set.
No prengueu begudes alcohòliques.

Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola
Mireu de visitar-los un cop al dia.
Ajudeu-los a seguir aquests consells.
Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.

Comparteix-me:

El Govern presenta un pla per fer front a la sequera a la zona del Priorat 

Es tracta del PRUS (Pla de Resposta Urgent contra la Sequera) i compta amb més de 70 milions en ajudes. També s’acceleren en més d’un any els treballs de la...

El port de la Ràpita fa un pas més per ser un port verd

L’acció del port de la Ràpita s’emmarca en el Dia Mundial de la Neteja, que se celebra aquest 20 de setembre. Es tracta de la neteja del fons marí del...

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...