[foto]
Els resultats obtinguts fins a la data indiquen que la fusta d’aquests roures presenta unes característiques tecnològiques molt adequades per a la fabricació de bótes: és una fusta molt densa, de gra fi, que es treballa bé i admet perfectament el domat en la formació de la bóta. Tradicionalment, aquesta espècie s’ha utilitzat per a obtenir llenyes i carbó, amb tallades cada pocs anys, i des de fa poques dècades molts boscos es troben abandonats, cosa que posa en perill la seva conservació.
Aquests resultats preliminars indiquen que la producció de fusta per a fabricar bótes pot ser un objectiu de la gestió dels boscos de reboll. La fusta de roures per boteria pot assolir preus molt elevats, que com a mínim quadrupliquen els assolits per a l’ús de llenyes.
La producció de fusta per a boteria requereix aconseguir arbres més grans, amb troncs més rectes i capçades més altes. Precisament, els boscos amb aquests arbres són els més interessants per a la prevenció dels incendis forestals, per a la conservació de la fauna i de la mateixa espècie de roure reboll a Catalunya. Així doncs, existeix una clara sinèrgia entre la producció d’aquesta fusta i la conservació del reboll i el seu ecosistema.
El roure reboll és una espècie endèmica del SW d’Europa i Nord d’Àfrica. A Catalunya únicament es troba en una població aïllada d’unes 500 ha de bosc a la Serra de Prades.
En una segona fase, s’estudiarà el comportament en la criança del vi i s’avaluarà la possibilitat d’obtenir vins diferenciats de qualitat, molt lligats al territori i amb característiques úniques.
Aquest projecte, realitzat en el marc del projecte INNOVACTIVA, Impuls i Innovació Rural Conca de Barberà-Priorat, està subvencionat pel SOC i el Fons Social Europeu, d’acord amb el Programa d’ajuts a Projectes Innovadors i Experimentals, regulat per l’Ordre EMO/312/2012.