Es fabrica la primera bóta de vi amb fusta de roure reboll de Prades

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ha dut a terme, amb la col·laboració del PNIN de Poblet, una prova pilot sobre la possibilitat de fabricar bótes de vi amb fusta de roure reboll (Quercus pyrenaica) de la Serra de Prades. Des de fa pocs anys, es tenia informació sobre les òptimes qualitats organolèptiques del vi elaborat amb fusta de reboll. No obstant això, no es coneixien les característiques tecnològiques i l'aptitud per a aquest ús del reboll de Prades. A partir d'una petita mostra de roures que van ser tallats en obrir una feixa de prevenció d'incendis dins el PNIN de Poblet, s'ha seguit tot el procés tradicional d'elaboració de bótes de vi: serrat de les dogues, assecat i fabricació de la bóta.

[foto]

Els resultats obtinguts fins a la data indiquen que la fusta d’aquests roures presenta unes característiques tecnològiques molt adequades per a la fabricació de bótes: és una fusta molt densa, de gra fi, que es treballa bé i admet perfectament el domat en la formació de la bóta. Tradicionalment, aquesta espècie s’ha utilitzat per a obtenir llenyes i carbó, amb tallades cada pocs anys, i des de fa poques dècades molts boscos es troben abandonats, cosa que posa en perill la seva conservació.

Aquests resultats preliminars indiquen que la producció de fusta per a fabricar bótes pot ser un objectiu de la gestió dels boscos de reboll. La fusta de roures per boteria pot assolir preus molt elevats, que com a mínim quadrupliquen els assolits per a l’ús de llenyes.

La producció de fusta per a boteria requereix aconseguir arbres més grans, amb troncs més rectes i capçades més altes. Precisament, els boscos amb aquests arbres són els més interessants per a la prevenció dels incendis forestals, per a la conservació de la fauna i de la mateixa espècie de roure reboll a Catalunya. Així doncs, existeix una clara sinèrgia entre la producció d’aquesta fusta i la conservació del reboll i el seu ecosistema.

El roure reboll és una espècie endèmica del SW d’Europa i Nord d’Àfrica. A Catalunya únicament es troba en una població aïllada d’unes 500 ha de bosc a la Serra de Prades.

En una segona fase, s’estudiarà el comportament en la criança del vi i s’avaluarà la possibilitat d’obtenir vins diferenciats de qualitat, molt lligats al territori i amb característiques úniques.

Aquest projecte, realitzat en el marc del projecte INNOVACTIVA, Impuls i Innovació Rural Conca de Barberà-Priorat, està subvencionat pel SOC i el Fons Social Europeu, d’acord amb el Programa d’ajuts a Projectes Innovadors i Experimentals, regulat per l’Ordre EMO/312/2012.

 

Comparteix-me:

El port de la Ràpita fa un pas més per ser un port verd

L’acció del port de la Ràpita s’emmarca en el Dia Mundial de la Neteja, que se celebra aquest 20 de setembre. Es tracta de la neteja del fons marí del...

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera