Per exemple, es necessita fins a 2.720 litres d’aigua per produir prou cotó per a fer tan sols una samarreta. Creat en memòria del pioner de la innovació social, Diogo Vasconcelos, l’European Social Innovation Competition és un premi de la Comissió Europea en el que poden participar tots els estats membres de la UE i països associats a Horizon 2020. Ara, en el seu vuitè any, el concurs actua com a referent per als innovadors socials a Europa i utilitza una metodologia provada per donar suport a les idees inicials i facilitar una xarxa d’innovadors radicals que configuren la base per a construir una societat millor.
Cada any, el concurs es basa en un tema diferent a Europa, i aquest any, l’objectiu és reimaginar la indústria de la moda per tal que aquesta esdevingui més sostenible
Aquesta és una oportunitat per demostrar que la indústria de la moda pot ser part de la solució per aconseguir un món millor. Aquest repte premiarà els enfocaments més innovadors per reduir l’empremta ecològica global i millorar l’impacte social del mercat de la moda, contribuint a fer-lo més accessible i just i aspirant a canviar comportaments de manera sostenible. Es busquen idees d’un o més camps de la llista que apareix a continuació i s’encoratgen solucions tant en l’àmbit local, nacional com europeu que tractin diverses d’aquestes àrees a través d’una perspectiva dels sistemes:
- Solucions d’ús i consum sostenibles
- Canviar els patrons i comportaments de consum en relació amb l’ús lineal de la moda “ràpida”
- Ampliar el cicle de vida dels productes de moda
- Reduir l’ús i el consum de la moda i els teixits mitjançant models de negoci innovadors a favor de compartir, de la reutilització i del “suprareciclatge”
- Fer que la moda sostenible i justa sigui més accessible
- Estimular processos socialment inclusius a tota la cadena de valor de la moda
- Solucions per a una producció sostenible
- Producció tèxtil i moda de residus nets i climàticament neutre
- Sistemes tèxtils i moda de bucle tancat
- Abastament de matèries primeres alternatives i sostenibles
- Tècniques innovadores que es basen en artesania tradicional o local per a productes socialment sostenibles
- Innovacions que redueixen l’empremta ambiental del mercat de la moda
3. Solucions per millorar l’etapa del final de vida útil
- Maneres de reciclar els tèxtils que siguin respectuoses amb el medi ambient i socialment, mantenint el seu valor
- Reutilització de subproductes tèxtils abans que es converteixin en residus
Es triaran 30 semifinalistes de tot Europa per rebre un paquet de suport d’innovadors socials amb experiència per impulsar el desenvolupament de les seves idees. Aquests seran convidats a participar en una ‘Acadèmia d’Innovació Social’ als Països Baixos el juliol de 2020 i a treballar en xarxa amb altres organitzacions europees i potencials socis del seu camp. Dels 30 semi-finalistes, 10 seran convidats a l’entrega de premis on es donaran a conèixer els 3 guanyadors finals, que rebran cadascun un premi de 50.000 € atorgat per la Comissió Europea juntament amb el suport d’un jurat extern d’experts.
El 2021, es tornarà a obrir la competició entre els 30 semifinalistes inicials i s’atorgarà amb un “premi d’impacte” de 50.000 € el projecte 2020 que hagi obtingut els resultats més significatius.
Es busquen idees d’innovadors socials, empresaris, estudiants, dissenyadors, empreses i qualsevol altra persona que vulgui ajudar a transformar la producció de la moda en una indústria més sostenible. L’European Social Innovation Competition és un premi finançat per la Comissió Europea des de 2013. Està coorganitzada per Nesta Challenges, en col·laboració amb Kennisland, Ashoka Spain, ENoLL i Scholz & Friends.