[foto]
La posada en marxa del Consell Assessor, ha tingut lloc aquest dimecres 4 de desembre al Palau de la Generalitat en un acte presidit per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i te com objectiu acollir i escoltar la veu de les dones del sector i incorporar de manera transversal la visió de gènere en totes les polítiques desplegades per la conselleria.
“Amb la posada en marxa del Consell Assessor es vol articular una espai d’interacció i sinergies per impulsar actuacions que posin en valor la funció de les dones en el sector agroalimentari, en el desenvolupament rural i el seu apoderament en la presa de decisions en els diferents àmbits”, ha explicat la consellera d’Agricultura. Aquest nou òrgan estarà integrat per 6 dones de l’Associació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya, 3 de l’Associació Catalana de Dones de la Mar, i comptarà amb una representant de l’Institut Català de la Dona, una altra del departament de Treball de l’àmbit d’Igualtat i una darrera component membre del Consell Nacional de les Dones de Catalunya.
Properes actuacions
Per afavorir el desenvolupament de la dona al medi rural i marítim, el Consell promourà actuacions per fomentar la formació específica dirigida a l’economia del coneixement, l’emprenedoria i la integració de les dones al món rural. En aquest sentit, s’ha demanat a les representants del Consell la seva participació en l’execució del pla pilot del programa de mentoratge professional, per tal de d’atraure nous talents al camp, sobretot, talent femení, i en l’elaboració d’un projecte expositiu sobre les tasques que duen a terme les dones en aquests sectors.
La seva aportació també serà tinguda en compte en l’elaboració del nou Programa de Dones del Món Rural i Marítim i en la incorporació de la perspectiva de gènere al nou Pla de Desenvolupament Rural.
La dona rural constitueix un eix estratègic per al desenvolupament rural, i la seva qualitat de vida té un impacte directe en la vertebració social del territori i de l’economia agrària. És un dels reptes més importants de la igualtat d’oportunitats.
A la Catalunya rural, que és el 90% del territori, hi viuen actualment gairebé 1 milió de dones. Es quantifica l’ocupació en el sector agrari en un 20% de dones davant d’un 80% d’homes. I, en l’àmbit de la pesca, la dona representa encara no un 1%. A Catalunya, hi ha 49.000 explotacions agràries i una tercera part són titularitat de dones.