Primers espais de treball d’adaptació al canvi climàtic a Catalunya del projecte europeu eCOadapt50

El projecte europeu Life eCOadapt50, d'adaptació al canvi climàtic a diferents territoris de Catalunya, amb 24 socis i liderat per la Diputació de Barcelona, ha arrencat amb la constitució dels living labs, uns espais de treball i de participació que involucren administracions públiques, sectors econòmics, entitats i ciutadania per definir les estratègies i accions a seguir per augmentar la resiliència local. Les trobades han comptat amb 415 participants.

El projecte Life eCOadapt50 inclou 19 àrees geogràfiques de diferents característiques orogràfiques, climàtiques i d’activitat econòmica (muntanya mitjana i baixa, terres d’interior amb agricultura de secà o amb regadiu, llocs costaners, zones més urbanes i més rurals, boscos, etc.) d’un ampli ventall de comarques. A la província de Barcelona, en formen part l’Alt Penedès, una part de l’Anoia, del Bages i d’Osona i 10 espais naturals de Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

Entre el 28 de setembre i el 30 novembre s’han constituït 16 living labs, que integren 18 territoris del projecte europeu: 10 espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona (tres d’ells unificats en un mateix living lab), Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava, Associació Leader Ponent, Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya, Consorci Leader Pirineu Occidental, Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Consorci per al desenvolupament rural de la Catalunya Central, Associació Leader Ripollès-Ges-Bisaura i Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp.

Accions

Durant les sessions de treball, els assistents van posar de manifest la necessitat d’actuar com més aviat millor per implementar accions d’adaptació al canvi climàtic dels territoris. A partir de la constitució d’aquests espais de governança i participació territorials, els agents ja poden començar a proposar accions locals. Les propostes es debatran en les properes reunions dels living labs (tres anuals).

Life eCOadapt50 compta amb un pressupost de 19 milions d’euros, cofinançat en un 60% pel programa Life de la Comissió Europea i en un 40% pels 24 socis públics i privats que en formen part. El projecte europeu preveu executar fins al 2030 un mínim de 76 accions en quatre activitats econòmiques especialment vulnerables als efectes del canvi climàtic –agroramadera, forestal, pesquera i turística– i en 19 espais de Catalunya, que representen prop de 19.400 km2 i involucren més de 900.000 habitants. Així mateix, Life eCOadapt50 té també el compromís de implementar més de 1.000 accions addicionals d’adaptació al canvi climàtic a tot Catalunya, sempre sota el paraigua de les propostes sorgides dels living labs, a través de la mobilització d’uns 73 milions d’euros de fons complementaris.

 

Comparteix-me:

Els incendis de la Segarra, qualificats de sisena generació pels bombers, han provocat 2 morts

Els incendis declarats aquest primer dia de juliol als municipis de Sanahuja i Torrefeta i Florejacs, a la Segarra, i que afecten també les comarques de la Nogera i l'Urgell...

Simon Stiell tanca la conferència del clima de Bonn demanant més implicació, més rapidesa i més justicia

"Hem d'anar més enllà, més ràpid i de manera més justa". Amb aquestes paraules el Secretari Executiu del Canvi Climàtic de les Nacions Unides Simon Stiell començava el discurs de...

El darrer número de la revista Vallesos rememora lluites ecologistes dels dels anys 70 a les comarques del Vallès

La revista-llibre Vallesos rememora lluites ecologistes dels dels anys 70 sobre espais emblemàtics del Vallès com Gallecs, els parcs de Sant Llorenç i el Montseny o el Quart Cinturó...