El 28 de febrer s’inaugurava al supermercat Ekoplaza d’Amsterdam el primer passadís sense envasos de plàstic. Juntament amb la campanya del grup A Plastic Planet, Ekoplaza ha pogut tirar endavant aquesta iniciativa pionera, que servirà com a prova que es pot viure sense plàstic.
[foto]
El passadís tindrà més de 700 productes sense plàstic, incloent carn, arròs, salses, làctics, xocolata, cereals, iogurt, snacks, fruita fresca i vegetals
Un estudi realitzat per The Guardian, determinava que només 8 dels supermercats més importants de Gran Bretanya produïen 800.000 tones de residus de plàstic l’any. The Guardian va preguntar a 8 supermercats líders a Gran Bretanya per explicar quant de plàstic d’embalatge venien als consumidors i si es comprometrien a un corredor lliure de plàstic a les seves botigues. Les empreses han de declarar a la UE la quantitat de plàstic que posen en el mercat anualment, tanmateix la informació és secreta i Tesco, Sainsbury’s, Morrisons, Waitrose, Asda i Lidl han refusat contestar l’enquesta de The Guardian, al·legant que la informació era comercialment sensible. Només dos supermercats, Aldi i Co-op van estar disposats a parlar de la quantitat de plàstic d’embalatge que posen al mercat.
A partir de les seves dades i altra informació publicada, els consultors mediambientals d’Eunomia van estimar que els màxims supermercats estan creant un problema de plàstic de més de 800.000 tones per any, molt més de la meitat del total de residus anuals de plàstic domèstics, xifrats en 1,5 milions de tones. Dominic Hogg, president d’Eunomia, va declarar que les xifres reals, podrien ser molt més altes. “Les dades que es presenten per als envasos de plàstic que es posen al mercat en conjunt són una subestimació a la nostra opinió”, va dir.
[foto]
“Les 800.000 tones de residus procedents de productes alimentaris i de begudes podrien cobrir tot l’estat del Gran Londres a una profunditat de 2,5 cm.”, publicava The Guardian el passat mes de gener
Així doncs, la realització d’aquest primer passadís lliure de productes envasats amb plàstic, representa “un pas important per a un futur més brillant pel menjar i beure. Els clients estan carregats de productes envasats sota capes i capes de plàstic.
Una manera innovadora de provar els envasos fets a partir de biomaterials compostables
Els passadissos lliures de plàstic són una manera realment innovadora de provar els biomaterials compostables (vidre, metall i cartró) que ofereixen una alternativa més ecològica als envasos de plàstic”, va explicar Erik Does, director executiu d’Ekoplaza.
Els preus dels productes envasats amb materials sostenibles seran semblats als envasats amb plàstic, de manera que són una alternativa real i pràctica per comprar de manera més sostenible i respectuosa amb el medi ambient. El passadís tindrà més de 700 productes sense plàstic, incloent carn, arròs, salses, làctics, xocolata, cereals, iogurt, snacks, fruita fresca i vegetals.
En aquest sentit, altres països han començat a conscienciar la població sobre els perills que comporta l’embalatge amb plàstic i la producció massiva de residus derivats dels envasos de l’alimentació. Molts científics i empresaris coincideixen en la idea que “no és lògic envasar un producte tan perible com el menjar amb materials que no es destrueixen”. França va posar en marxa el sistema “bonus-malus”, segons el qual els supermercats que envasen els seus productes amb materials poc sostenibles i difícils de reciclar, paguen taxes més altes. A Islàndia, d’altra banda, s’ha proposat eliminar els envasos de plàstic en 5 anys.