Entitats ecologistes exigeixen l’aturada de l’ampliació de la C-32 amb una acció a la seu de Territori a Barcelona i una performance a Tordera

La plataforma Aturem la C-32 celebra un any de la suspensió de les obres d'allargament de l'autopista, amb més força que mai per aturar el tercer projecte que la Generalitat ha publicat fa uns dies. Les entitats Aturem la C-32, Extinction Rebellion Barcelona, Preservem el Maresme, i SOS Costa Brava, han fet aquest divendres dues accions conjuntes per exigir l'aturada de l'ampliació d'aquesta autopista, un gerst que les en titats consideren "hipòcrita" per part de la Generalitat ja que -diuen- per un cantó aproven l'Agència de la Natura a la declaració d'Emergència Climàtica, i per l'altra, promou una autopista pel mig del bosc, induint més trànsit privat cap a la Costa Brava sud, una zona ja molt col·lapsada.

[foto]

Les entitats ecologistes van sortir en defensa dels paratges i boscos de Tordera, Blanes i Lloret de Mar el mes de maig del 2019, en una acció de resistència va durar més de 30 dies fins que el 10 de juliol, ara fa un any, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ho aturava per diversos incompliments legislatius en el projecte.

Ara, el govern presenta un tercer projecte per allargar l’autopista C-32 fins a Lloret de Mar. Davant d’això, les e ntitats ecologistes entenen que ara més que mai, “ens trobem en un moment crític, diverses plataformes segueixen defensant que hi ha alternatives més viables, tan econòmica com ambientalment”. Des de les entitats recorden que la concessió del peatge del Maresme s’acaba d’aquí a un any i diuen que la concessionària necessita invertir en un nou projecte per justificar l’allargament del peatge. Les entitats recorden també que aquesta concessió privada és la més llarga de l’estat espanyol, amb més de 50 anys d’explotació per part d’Abertis (ACS), i acusen la Generalitat de no fer front a la “dinàmica de xantatge d’aquesta empresa (liderada per Florentino Pérez)” i de no protegir prou el territori, justament en un moment en que acaba d’aprovar figures de protecció com l’Agència de la Natura.

Per visibilitzar tot això i per exigir a la Generalitat la retirada del projecte d’ampliació de la C’32, les entitats ecologistes han organitzat aquest divendres 10 de juliol dues accions conjuntes de protesta, una a Tordera i l’altra a Batcelona, a la seu del departament de Territori i Sostenibilitat 

A Tordera es va realitzar una performance a les 11 del matí de divendres que consistia en un acte simbòlic d’inauguració de la nova seu de l’Agència Catalana de Natura a les instal·lacions dels promotors de l’autopista, amb l’objectiu de simbolitzar la doble moral de la Generalitat.

Activistes de la plataforma Aturem la C-32 han fet una acció a les instal·lacions que l’empresa Dragados té a Tordera. Durant l’acció s’ha representat la inauguració de la seu de l’Agència Catalana de la Natura “patrocinada per Abertis” on dues persones han fet parlaments com a Conseller Damià Calvet i Florentino Pérez d’ACS. Amb això les entitats volen posar de manifest “la connivència que existeix entre la Generalitat i Abertis, i la hipocresia del govern que promou una autopista de peatge en uns paratges d’un alt valor natural” Joan Mora, Portaveu de la plataforma, ha demanat la dimissió del conseller Calvet que en els seus discursos ven fum sobre polítiques ambientals que du a terme Departament de Territori i Sostenibilitat ja que -diue- aquestes, lluny de defensar el territori segueixen promovent grans infraestructures com el cas que avui ens ocupa l’allargament de l’autopista C-32 que aniria cap a la Costa Brava pel mig dels boscos.

A Barcelona, l’acció va tenir lloc a les 12h del migdia davant del Departament de Territori i Sostenibilitat, amb l’intent l’entrega al Conseller Damià Calvet de restes forestals de la destrucció dels boscos que provocaria l’ampliació de la C-32

El grup activista Extinction Rebellion Barcelona va portar al Departament de territori i sostenibilitat el tronc d’un arbre, provinent de les restes forestals de les obres de l’autopista C-32, per al Conseller Damià Calvet, com a símbol dels danys malmesos al territori i la manca de sostenibilitat del projecte d’ampliació de la C-32. El departament ha rebut a dos dels activistes per recollir les seves demandes i peticions al Conseller, i s’ha compromès a convocar a les activistes, juntament amb les organitzacions SOS Costa Brava, Preservem el Maresme, i Stop C-32, a una reunió amb el director del projecte i el Conseller, per tal de poder presentar les alternatives al projecte, més sostenibles, proposades per les dites organitzacions.

Durant la reunió, també s’ha denunciat la manca de transparència quan a l’avançament de l’ampliació de la Llei de Canvi Climàtic de 2017, i s’ha exigit que es constitueixi una Assemblea Ciutadana pel Clima, tal com s’està fent a altres països europeus, per garantir que la societat catalana pugui participar en decidir com ha de ser la transició ecosocial, i les mesures per l’emergència climàtica.

A finals de juny passat, el departament de Territori i Sostenibilitat del govern català sotmetia a informació nous estudis del perllongament de la C-32 entre Tordera i Lloret de Mar

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publicava el 26 de juny passat l’anunci pel qual el Departament de Territori i Sostenibilitat inicia el procés d’informació pública d’un nou estudi informatiu i un nou estudi d’impacte ambiental del perllongament de la C-32 entre Tordera (Maresme), Blanes i Lloret de Mar (la Selva).

Aquests nous estudis tenen com objectiu complementar i completar l’estudi anterior tot introduint diversos conceptes assenyalats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i millorant diversos aspectes mediambientals. el 27 de juny s’iniciava el termini per a la presentació de propostes, un termini de 45 dies hàbils per als particulars i 30 més per als organismes oficials.

La futura carretera, lliure de pagament, vol donar continuïtat a la C-32 i millorar l’accessibilitat i la mobilitat en aquest entorn de la Costa Brava, millorant el seu accés sud, tal com estableix el Pla d’Infraestructures del Transport de Catalunya 2006-2026 (PITC) i segons el previst al pla territorial parcial de les Comarques Gironines. 

Els estudis encarregats per la Generalitat han analitzat fins a tres propostes de traçat diferents i fins i tot també s’ha contemplat l’alternativa zero, és a dir no fer el perllongament. A l’hora d’escollir la proposta definitiva s’han valorat criteris socials, econòmics, funcionals i urbanístics, entre altres. També s’han inclòs aspectes com la definició de projectes de reducció d’emissions, l’anàlisi de l’impacte ambiental sobre la nova infraestrutura dels fenòmens meteorològics extrems, l’avaluació de la seva contribució a les emissions de gasos d’efecte hivernacle o qüestions hidràuliques relacionades amb els riscos inherents de l’aigua.
 

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...