La principal crítica rau en la reducció de les emissions de CO2 fixades pel Govern en el 2030 respecte a l’any 1990 i que és del 20%. Totes les organitzacions ho consideren insuficient per arribar a zero emissions l’any 2050 com estableix el PLCCTE, el 2040 com volen les entitats ecologistes. Greenpeace creu que la disminució pel final de la present dècada hauria de ser del 55% i demana que la reducció dels gasos d’efecte hivernacle s’apliqui en altres sectors “clau com el financer, agroalimentari, turisme, gestió de residus o indústria”. “És insuficient i incoherent a llarg termini”, apunten des de la Fundación Renovables.
Ecologistes en Acció opinen que per arribar a l’objectiu final marcat l’any 2030, el sistema elèctric hauria de ser el 100% renovable o que la venda de vehicles de combustió fòssils es prohibís el 2028 i no el 2040 com es contempla al projecte de llei. En aquesta línia la Fundación Renovables apunta que arribar al 2030 amb el percentatge del 70% de generació elèctrica amb renovables “obre dubtes sobre les característiques del model energètic i la relació entre els objectius de renovables i la reducció d’emissions”.
Les mancances del PLCCTE
Les entitats també critiquen que no es fixi un any concret pel tancament de plantes de carbó i nuclears; que es deixi en mans del mercat mesures que haurien de respondre a les decisions de la ciutadania; que les ciutats i municipis no tinguin més protagonismes perquè, a parer de Fundación Renovables, “són els principals motors pel canvi del nou model energètic”. Demanen que hi hagi una “definició clara” en relació amb les mesures de política fiscal activa “respecte al consum d’hidrocarburs i a la recaptació en els Pressupostos Generals de l’Estat per redistribuir i invertir en la lluita contra el canvi climàtic i l’acceleració de la transició energètica”; que, apunten des de Greenpeace, “s’eliminin les subvencions als combustibles fòssils i altres sectors que perjudiquen el clima com les aerolínies i l’agricultura industrial”, o que s’obligui al sector financer “a fer una correcta gestió de l’impacte sobre el canvi climàtic en la seva cartera d’inversions i préstecs”. Ecologistes en Acció també troben a faltar que “no s`afronti amb profunditat la necessitat d’una major reducció del consum energètic i una correcta planificació de les mesures necessàries especialment en el canvi del mercat laboral”.
Les fortaleses del PLCCTE
Totes les organitzacions coincideixen en indicar que el PLCCTE recull mesures imprescindibles com ara alguns aspectes de la transició energètica cap a un sistema 100 renovable; la prohibició de les prospeccions; l’anunci -“encara que el 2040 és molt tard”- de la fi dels vehicles de motor amb combustió; o la inclusió, en el sistema educatiu, de l’educació per a la sostenibilitat.
Projecte de Llei insuficient
“El text és molt bo en el diagnòstic però falla en els objectius. Mentre que reconeix que la regió mediterrània és una de les àrees més vulnerables del planeta enfront del canvi climàtic i que Espanya s’enfronta a importants riscos derivats d’això, paradoxalment no assumeix els objectius necessaris per evitar-los”, indica la responsable de la campanya de Canvi Climàtic de Greenpeace, Tatiana Nuño. “Es tracta de construir un futur que en aquests moments implica entendre que la sortida a les enormes conseqüències de la COVID-19 i del nou increment de la precarització d’importants capes de la societat ha d’anar de la mà de la resposta a l’emergència climàtica i a l’inrevés”, apunten des d’Ecologistes en Acció. “És un pas en la direcció adequada, però segueix sent insuficient davant l’emergència climàtica, la necessitat d’agafar velocitat per assolir els objectius de l’Acord de París i ser la base per la recuperació econòmica post COVID-19”, conclouen des de la Fundación Renovables.