Entitats ambientals i socials exigeixen a la Generalitat la creació d’una Assemblea Ciutadana pel Clima

Organitzacions veïnals, socials i ambientals inicien una campanya per demanar a la Generalitat la creació d'una Assemblea Ciutadana pel Clima per promoure la participació real en la definició de polítiques climàtiques. Les entitats critiquen que la proposta de la Generalitat de configuració de la Taula Social del Canvi Climàtic la converteix en una trobada d'actors socials no vinculant, en comptes d'un mecanisme de participació efectiu. Les entitats impulsores són Rebel·lió o Extinció, Fridays for Future, Teachers for Future, La Favb, LaFEDE, i Parlament Ciutadà.
Durant el període obert per presentar al·legacions a la Taula Social del Canvi Climàtic, les entitats s’han organitzat per presentar una proposta d’Assemblea Ciutadana pel Clima, que encaixa dins del marc de la llei de Canvi Climàtic de 2017, i alhora iniciar una campanya per aconseguir adhesions a la proposta

Les entitats han emès un comunicat en el que recorden que el 2020, que havia de ser un any clau en la lluita contra la crisi climàtica, ens ha deixat una pandèmia sense precedents i una crisi social i econòmica que durarà anys. La pandèmia ha revelat la necessitat de fomentar la prevenció, cuidar les persones i els ecosistemes i enfortir els sistemes públics. La participació ciutadana és una eina clau per a una millor sortida d’aquesta i totes les crisis.

El comunicat continua recordant que el govern de Pedro Sánchez va anunciar el passat gener la creació d’una Assemblea Ciutadana pel Clima entre les cinc primeres mesures de la declaració d’emergència climàtica estatal, i diu que el govern de la Generalitat no sembla donar passes adequades en la direcció de la participació ciutadana.

L’Assemblea Ciutadana pel Clima vol ser un mecanisme de participació pioner que s’està utilitzant a Europa, i la Generalitat podria quedar enrere de l’executiu espanyol del qual denuncia la manca de qualitat democràtica

Dies més tard que la Convenció pel Clima creada a França entregués el passat 21 de juny les conclusions dels seus treballs, les entitats socials proposen que la societat civil catalana s’organitzi per exigir a la Generalitat la creació d’una Assemblea Ciutadana pel Clima, per tal que la ciutadania pugui participar en la definició de les polítiques climàtiques postcovid-19.

El comunicat continua dient que ens trobem en un moment clau per a la lluita contra el canvi climàtic, que calen accions decidides, ràpides i que vagin a l’arrel dels problemes si volem mantenir-nos dins dels límits ecològics que la comunitat científica està demandant per evitar un canvi climàtic potencialment catastròfic.

Davant d’aquest context, les entitats creuen necessari donar una volta a allò que entenem com a participació ciutadana i escoltar les múltiples veus que conformen el nostre país per dissenyar polítiques robustes que defineixin com sortir d’aquestes múltiples crisis que vivim i viurem

La llei catalana de canvi climàtic, aprovada el 2017, preveu un mecanisme de participació ciutadana, la Taula Social del Canvi Climàtic. Tanmateix, la proposta de composició i règim de funcionament de la Taula Social del Canvi Climàtic, tal com ha estat presentada per la Generalitat de Catalunya, segons les entitats impulsores de la campanya, adopta el format d’una trobada d’agents socials no-vinculant que s’allunya d’un model de participació efectiva.

Per això, des d’entitats socials, veïnals i ecologistes, proposen seguir l’exemple d’alguns països líders europeus i fer que la Taula Social adopti el format d’una Assemblea Ciutadana pel Clima similar a la que ja existeix a Regne Unit, Irlanda o França. Les entitats impulsores són Rebel·lió o Extinció, Fridays for Future, Teachers for Future, La Favb, LaFEDE, i Parlament Ciutadà.

Una Assemblea Ciutadana és un grup de persones seleccionades aleatòriament d’arreu del país que són representatives del conjunt de la població, aplicant diversos criteris de selecció com per exemple edat, gènere o nivell d’educació, que rep l’encàrrec de deliberar i arribar a conclusions sobre temàtiques concretes.

En aquest sentit, les entitats creuen que la seva composició hauria de garantir la participació de col·lectius vulnerables, reservant-los una quota de participació més enllà del pes que tenen en el cens de la població, precisament, per la seva condició de vulnerabilitat.

Una assemblea d’aquest tipus és una innovació democràtica que permet obrir un debat social vers un tema tan complex com el canvi climàtic d’una forma molt pionera. La participació directa de la societat pot evitar les confrontacions partidistes, augmentar el suport públic a la lluita contra el canvi climàtic i donar un mandat clar al Govern sobre les polítiques a dur a terme.

La campanya i les al·legacions que demanen les entitats es poden veure a la web https://assembleapelclima.cat/, i es poden entregar fins el dia 9 de Juliol. Les entitats animen a la població a presentar al·legacions seguint el formulari, tant a títol individual o com a entitat, i a adherir-se a la campanya.

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...