La companyia elèctrica ha entregat els dos vehicles a vuit empleats de Catalunya que els utilitzaran durant un any, fins al desembre de 2013, com a part de la flota urbana i en un període de tres mesos per cada conductor. Dels vuit treballadors escollits, repartits entre les comarques del Baix Llobregat, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental, quatre rebran el model León TwinDrive Ecomotive i els quatre restants l’e-Altea XL.
En l’acte de lliurament davant la nova seu de la companyia, el director general d’Endesa a Catalunya, Josep Maria Rovira, ha posat en valor el lideratge de totes dues empreses en els seus respectius sectors com a “impulsores d’activitats relacionades amb la mobilitat elèctrica”. Així mateix, ha senyalat que Endesa serà la primera companyia a Espanya que integrarà a la seva flota els dos models elèctrics de SEAT.
El vicepresident de Relacions Governamentals i Institucionals de SEAT i del Grup Volkswagen a Espanya, Ramón Paredes, ha destacat els beneficis que comportarà l’aliança amb la companyia elèctrica. “SEAT i Endesa comparteixen l’objectiu d’impulsar el vehicle elèctric i aquestes proves representen un nou pas per aconseguir-ho. Treballar plegats ens aportarà una opinió professional que contribuirà a millorar el desenvolupament dels nostres models”.
L’acord s’emmarca en la segona fase de cessió de vehicles elèctrics a empreses i institucions. Després d’una primera etapa, que també va comptar amb la participació d’Endesa i en què es va avaluar l’acceptació i adaptació inicial del models, ara SEAT vol analitzar els canvis en els hàbits de conducció respecte als cotxes de combustió.
Durant aquesta prova pilot, i tal com marquen les bases de la cessió dels vehicles, els empleats que participen en el projecte tenen el compromís de proporcionar informació rellevant sobre la seva experiència en la conducció dels vehicles. Amb els resultats d’Endesa, conjuntament amb les conclusions de la resta d’institucions que participen a la segona fase de cessió de vehicles elèctrics, SEAT recollirà dades d’ús dels usuaris abans d’iniciar la fabricació en sèrie. A més, els treballadors que testaran els nous turismes han de realitzar un mínim de quilòmetres al dia en cotxe i tenir plaça d’aparcament amb capacitat de recàrrega a la seva residència habitual. També s’han de comprometre a substituir el seu propi vehicle per l’elèctric.
Per altra banda, l’acord defineix tres entorns de circulació per distància i àmbit geogràfic: zona urbana, interurbana i comarcal. Els conductors que es desplacin per la zona urbana han de realitzar un mínim de 400 km al mes, els d’àmbit interurbà 600 km i els de la zona comarcal un mínim de 900 km mensuals.
D’aquesta manera, la companyia automobilística podrà avaluar l’autonomia de cada vehicle.Endesa i SEAT treballen juntes per potenciar la mobilitat elèctrica a Espanya Les dues empreses col·laboren en la identificació i anàlisi de les tecnologies de recàrrega ràpida a curt i mitjà termini, així com en el disseny i la realització de proves pilot de compatibilitat entre el vehicle elèctric i les infraestructures de recàrrega ràpida de cada tecnologia. Per a la realització d’aquests estudis tècnics s’ha creat un equip integrat per professionals qualificats d’ambdues companyies. A més, Endesa s’ha compromès a prestar
suport tècnic a les infraestructures de recàrrega necessàries per dur a terme proves pilot. D’aquesta manera, ja ha subministrat dos punts de recàrrega instal·lats al Centre Tècnic de
SEAT.
Endesa i SEAT són dos dels socis promotors de la plataforma Live, un projecte que té l’objectiu de fomentar l’ús del vehicle elèctric a Barcelona i situar a la ciutat com un centre d’innovació referent en mobilitat elèctrica. La col·laboració entre ambdues entitats també va estar present al congrés Smart City Expo celebrat a Barcelona fa unes setmanes, on Endesa va participar amb tres cotxes cedits per SEAT.
León TwinDrive i e-Altea XL, els primers vehicles elèctrics de SEAT
El León TwinDrive Ecomotive i l’Altea XL Electric Ecomotive són dos vehicles amb una tecnologia diferent, però complementària. El León TwinDrive presenta els avantatges de conduir sense emissions amb l’autonomia d’un vehicle equipat amb un motor de combustió. Aquest vehicle, que permet conduir de manera totalment elèctrica o híbrida, té una autonomia de 52 quilòmetres en mode elèctric i arriba a una velocitat màxima de 120 km/h.
En mode híbrid (elèctric i combustió) consumeix 1,7 litres de combustible, emet 39 g/km de CO2 i té una velocitat màxima de 170 km/h.
L’e-Altea XL és el primer vehicle totalment elèctric de SEAT, té una autonomia de 135 quilòmetres, una potència de 115 CV (85 kW), un parell motor de 270 Nm i una velocitat punta de 135 km/h. Entre les seves novetats destaca l’aplicació per a smartphone que permet programar i controlar les recàrregues del vehicle, així com preclimatitzar l’habitacle i les cèl·lules fotovoltaiques instal·lades al sostre, que redueixen la necessitat de consum d’energia per climatitzar el vehicle.