El COAMB pot aportar solucions a la crisi econòmica a la vegada que podem ajudar a mitigar la crisi climàtica
En aquest marc de crisi sanitària, en el que la crisi ambiental s’hi amaga al darrera, el paper dels ambientòlegs i ambientòlogues és crucial, i així ho vol deixar palès el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya. Per això fa una crida a totes les persones membres a col·laborar en un procés participatiu per a la reconstrucció de la Catalunya del 2022, ja sigui a títol individual, com a empresa, organització o associació. En aquest sentit, el COAMB demana als seus membres que faci arribar al Col·legi materials de diagnosi, apostes estratègiques en diferents àmbits amb mesures concretes i plans d’acció, d’acord amb els següents eixos:
– Transició energètica,
– Mobilitat, Ecoinnovació
– Economia circular
– Turisme sostenible
– Recerca
– Empresa i emprenedoria.
Les propostes es poden fer arribar al COAMB fins el proper 1 de setembre.
El document final amb les propostes de cada àmbit estratègic està previst per al febrer del 2021
La previsió és que hi hagi una primera proposta de document d’escenaris a la tardor
El document final, que inclourà l’anàlisi i les propostes de cadascun dels àmbits estratègics, es presentarà el febrer de 2021. Es calcula que hi haurà entre deu i quinze àmbits i que cada grup tindrà entre 20 i 30 membres.
L’esdtratègia, Catalunya 2022, aprovada pel Govern l’1 de juny, vol liderar una estratègia nacional de consens que impliqui tothom. Es vol implicar talent d’àmbits ben diversos, no només de diferents disciplines del coneixement sinó també de diferents realitats socials i culturals.
El grup de treball partirà de la base que la crisi té tres fases:
– La gestió de l’emergència
– La gestió del rescat de persones i de la reparació de danys, fins al tractament o la vacuna, que es podria situar a finals de 2021
– L’adaptació a una nova realitat, a partir del tractament o vacuna, el 2022.
Tota aquesta activitat estarà conduïda per un grup de treball paritari format per una trentena d’experts de diferents disciplines, que assumeix la responsabilitat de validar, integrar i editar tots els treballs, garantint la coherència dels resultats. En formen part una trentena de persones de diferents disciplines, co-coordinats per Victòria Alsina i Genís Roca.