La cinquena edició dels Premis Torres & Earth que reconeixen anualment el compromís d'empreses, persones i territoris envers el canvi climàtic, han recaigut aquest 2021 en els viticultors Jaume i Albert Cardó i el fabricant d'ampolles de vidre Verallia en la categoria de proveïdors; a les Illes Balears i Sabadell en la categoria de territoris sostenibles, i en el periodista ambiental Clemente Álvarez, director de la secció Clima i Medi Ambient de El País, i l'influencer Javier Peña, en la categoria de divulgació i conscienciació del canvi climàtic.

 [foto]

Miguel A. Torres, president de Família Torres i impulsor del programa ambiental Torres & Earth, va presidir l’acte celebrat el 10 de desembre passat al Celler de Pacs del Penedès i que va reunir els premiats d’aquesta edició i de l’anterior, ja que la pandèmia va impedir-ne la celebració

El divulgador ambiental Josep Lluís Gallego ha estat el responsable, un any més, de presentar aquests premis creats el 2017 per donar visibilitat a aquells proveïdors de Família Torres que més s’esforçaven en reduir les seves emissions, contribuint així a minimitzar la petjada de carboni del celler, que el 2030 espera reduir-la en un 60% com a mínim respecte al 2008 i convertir-se en un celler de zero emissions netes abans del 2040.

Segons Miguel A. Torres, “la descarbonització de l’economia només serà possible amb la implicació de totes les empreses, governs i persones. És el moment d’actuar a tots els nivells, en tots els sectors i en tot el món. Vull agrair i felicitar als premiats d’aquesta nova edició dels Premis Torres & Earth per prendre partit i ser part de la solució”.

En la categoria de proveïdors, Família Torres ha distingit als viticultors del Penedès Jaume i Albert Cardó per aplicar mesures contínues en la gestió de les vinyes per tal de preservar el medi ambient i el sòl; per treballar amb maquinària més eficient i per la gestió de l’aigua per tal d’adaptar-se al canvi climàtic. Verallia, tercer productor mundial d’envasos de vidre per aliments i begudes, ha estat reconeguda pel seu ambiciós objectiu de reducció d’emissions, que ha fixat en el 46% el 2030 respecte al 2019 i que anirà acompanyat d’una inversió de 220 milions.

En la categoria de territori sostenible, el reconeixement ha estat doble. Per una banda, Família Torres ha entregat el premi a les Illes Balears per impulsar l’autoconsum compartit amb instal·lacions d’energia fotovoltaica per abastir la població i comercialitzar l’energia a través de l’Institut Balear de l’Energia amb una previsió d’estalvi del 70% en la factura de la llum. El Vicepresident i Conseller de Transició Energètica i Sectors Productius del Govern de les Illes Balears, Juan Pedro Yllanes, ha manifestat, a través d’una intervenció en vídeo, que “l’objectiu és crear una xarxa d’autoconsum públic que democratitzi l’ús de l’energia i empoderi a la ciutadania”.

Per altra banda, ha estat distingida la ciutat de Sabadell pel seu ambiciós Pla d’acció d’energia sostenible i clima per al període 2021-2030 que contempla 40 accions de mitigació i adaptació i el compromís de reduir les emissions en més del 55% el 2030 gràcies a una inversió prevista d’uns 90 milions d’euros. Ha recollit el premi Maria del Mar Molina, Regidora de Transició energètica de l’Ajuntament de Sabadell.

La categoria de divulgació i conscienciació del canvi climàtic també ha tingut un doble guardó. El periodista Clemente Álvarez ha rebut el Premi Torres & Earth en reconeixement als seus més de 20 anys com a periodista especialitzat en medi ambient, ciència i canvi climàtic escrivint en diferents mitjans d’Espanya i Estats Units i per liderar actualment l’aposta del diari El País per donar més visibilitat a la crisi climàtica a través de la secció Clima i Medi Ambient.

Família Torres també ha distingit a l’influencer climàtic Javier Peña, fundador de la plataforma Hope en pie por el planeta, per la seva manera de comunicar i arribar a milions de persones a través de vídeos curts i dinàmics alertant de la crisi climàtica que es fan virals, i per estar preparant una sèrie documental televisiva que remourà consciències.

A l’acte també han assistit els premiats de l’edició 2020, que no va poder celebrar-se presencialment. Aquests són els proveïdors Robert Ferrando, viticultor del Penedès, i representants de XPO Logistics, proveïdor líder de serveis de transport de mercaderies, i de la Fundació Ilersis, entitat prestadora de serveis assistencials, d’habitatge i d’activitat laboral per a persones amb discapacitat intel·lectual o en risc d’exclusió social, el centre de treball del qual és especialista en la fabricació de caixes de fusta. També han participat la responsable del projecte Málaga Viva, Mariló Recio, que ha impulsat la diputació de Málaga fa cinc anys per lluitar contra el canvi climàtic, i el reporter Vicente Rubio d’Aquí La Tierra de TVE, programa que va rebre el premi Torres & Earth a la divulgació i conscienciació del canvi climàtic i les seves conseqüències.

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...