Aquesta obra, que es pot descarregar a través d’aquest enllaç (https://aca-web.gencat.cat/aca/documents/ca/planificacio/cabals/peixos_connectivitat_2014.pdf) fa un repàs a les prop de 60 espècies de peixos (32 autòctones i la resta al•lòctones) que habiten els nostres rius i estanys. Això ens permet conèixer millor les diferents poblacions i poder dissenyar, d’aquesta manera, els protocols adequats i la manera de diagnosticar l’estat de els masses d’aigua a través de la població de peixos, i també poder millorar l’hàbitat i dissenyar eficients sistemes de passos de peixos per millorar la connectivitat fluvial.
Les comunitats de peixos són bons indicadors de les possibles alteracions hidromorfològiques que poden patir els nostres rius i estanys, i alhora integren, a l’estar al final de la cadena alimentària, les diferents alteracions que poden afectar l’estat dels nostres rius.
Aquest llibre pretén aportar la informació necessària per poder fer front a una gestió sostenible dels ecosistemes aquàtics, que permeti l’ús racional de l’aigua i el manteniment d’un bon estat de els masses d’aigua on habiten els peixos i les altres comunitats biològiques que conformen un ecosistema en bones condicions.
La publicació va adreçada a un públic general i utilitza un llenguatge planer i entenedor, acompanyat de fotogradies, dibuixos i esquemes explicatius, però també vol ser útil especialment als gestors ambientals i a tots els amants de la natura, estudiosos del tema i pescadors.