Els Parcs Naturals de la Generalitat obren aquest cap de setmana les celebracions del Dia Europeu dels Parcs

Han organitzat sortides guiades, jornades de portes obertes, xerrades i tallers, entre altres activitats. Moltes de les activitats programades s?inscriuen també dins de la Setmana de la Natura i s?allarguen per enllaçar amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient el 5 de juny.

Els parcs naturals de Catalunya inicien aquest cap de setmana els actes de celebració del Dia Europeu dels Parcs Naturals que es commemora el 24 de maig. Aquesta edició té el lema “Construint des de les nostres arrels” i incideix en la necessitat de conscienciar sobre la conservació i el manteniment del patrimoni natural i cultural. Els parcs han organitzat més d’una trentena d’activitats que inclouen visites guiades, jornades de portes obertes, tallers i altres. El Dia Europeu dels Parcs Naturals és una celebració impulsada per la Federació Europarc, l’organització paraigua de les àrees protegides d’Europa que aglutina centenars d’autoritats responsables i milers d’Àrees Protegides de 37 països. Aquesta data se celebra arreu del continent des de l’any 1999 per reconèixer els parcs naturals declarats a Europa. El primer va ser l’any 1909, a Suècia, i, a Catalunya, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’any 1955.

El Parc Natural de la Serra de Montsant ha organitzat el diumenge 21 una sortida matinal i gratuïta per descobrir els orígens geològics del Montsant i la seva càrrega espiritual, i el 3 de juny s’ha organitzat Montsant en clau de clow, una activitat de descoberta de l’entorn natural del Parc adaptada a les persones amb diversitat funcional. Així mateix, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa farà els dies 22, 24, 25 i 30 de maig i 1 de juny un taller de collage per a públic infantil amb la temàtica de recuperació del bosc com a teló de fons. També ha organitzat el 24 de maig una xerrada i una sortida naturalista per conèixer el liró gris, adreçada a alumnat de secundària.

Per la seva banda, el Parc Natural dels Ports ha organitzat el 27 de maig una sortida per observar voltors i el 28 una altra per conèixer l’entorn del Toscar i els usos productius i socials al llarg de la història d’aquesta vall. Finalment, el dissabte 3 de juny ha programat un recorregut a peu pel camí fluvial del riu Sénia, entre la Peixera i el Molí la Vella.

El Parc Natural del Cadí-Moixeró ha organitzat el 20 de maig l’activitat de senderisme interpretatiu Mirem amb ulls d’àliga, on es visitarà la Casa del Riu i el Parc dels Búnquers, a Martinet, i, posteriorment, se seguirà la ruta dels miradors del Pla de l’Àliga, des d’Estana, per conèixer-ne la geologia, la flora i la fauna. El 21 hi haurà una sortida per conèixer el mosaic d’hàbitats herbacis i la flora de les pastures subalpines a Castellar de n’Hug, el 27 la ruta de senderisme interpretatiu Caminem entre marmotes i trencapinyes i el 28 la sortida Pins monumentals de la Vansa. Les activitats amb motiu del Dia Europeu dels Parcs s’allargaran el mes de juny amb una sortida ornitològica sobre els rapinyaires pirinencs (3 de juny) i una altra per observar la varietat de boscos del Parc (4 de juny). També hi haurà una jornada de voluntariat ambiental el 3 de juny per sensibilitzar sobre la problemàtica de les espècies de crancs invasores.

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha organitzat el 24 de maig itineraris de natura adreçats als escolars de la zona i el 3 de juny una activitat familiar per donar a conèixer el projecte Resque Alpyr per a la conservació dels ecosistemes aquàtics d’alta muntanya.

El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà ha preparat els dies 27 i 28 de maig una sortida guiada per observar ocells i el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser una activitat adreçada a tots els públics per muntar una estació de seguiment del Projecte Liró (28 de maig) i un itinerari interpretatiu a les gorges del Freser (4 de juny).

El Parc Natural del Delta de l’Ebre ha organitzat una xerrada sobre les deixalles marines el 26 de maig. El 27 hi haurà una sortida per conèixer les espècies més enigmàtiques dels Ullals i el 28 una jornada de portes obertes a l’Ecomuseu i la Casa de Fusta.

Al Parc Natural de l’Alt Pirineu, el 27 de maig, hi haurà una sortida divulgativa per l’entorn del refugi de Comes de Rubió i, el 3 de juny, n’hi haurà una altra a la vall de Bonabè.

El Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet també ha organitzat activitats amb motiu del Dia Europeu dels Parcs. Concretament, el 27 de maig ha organitzat una sortida circular a peu per veure alguns dels rojalets més vells del Paratge, caminant pel Bosc Gros i per la Plana de l’Ossa.

 

Setmana del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

Al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, el Dia Europeu dels Parcs coincideix amb la Setmana del Parc, la celebració que s’organitza per commemorar la creació del Parc, que enguany compleix 13 anys.

La programació d’aquesta setmana és el resultat del treball conjunt amb la població local, les escoles, el voluntariat ambiental, les entitats associatives, els municipis del Parc i les empreses col·laboradores i acreditades amb la Carta europea de turisme sostenible. A través d’aquesta celebració i les activitats organitzades, es vol donar a conèixer l’espai protegit, els seus valors naturals i culturals i, sobretot, la tasca que s’està fent en el territori per conservar-lo i protegir-lo.

Entre d’altres, hi haurà activitats de ciència ciutadana, una jornada per erradicar espècies invasores vegetals al Ter, una sortida amb caiac per descobrir l’entorn marí del Parc, sortides de descoberta del patrimoni o la degustació de menús creats expressament per a l’ocasió als restaurants adherits a la Carta europea de turisme sostenible.

Setmana de la Natura i Dia Mundial del Medi Ambient

Moltes de les activitats organitzades pels parcs amb motiu del Dia Europeu dels Parcs s’inscriuen també en el marc de la Setmana de la Natura i s’allarguen per enllaçar amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient el 5 de juny.

La Setmana de la Natura, organitzada per la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, es desenvolupa del 22 de maig fins al 5 de juny. Enguany, dedicarà la 8a edició a la importància de la restauració ecològica per lluitar contra la sequera i contribuir a prevenir els incendis forestals. En total, hi haurà més de 400 activitats arreu de Catalunya organitzades sota l’eslògan “Amb tu, restaurem la natura!”.

A més dels parcs naturals, hi participen entitats ambientals, ajuntaments, biblioteques, escoles i empreses, entre d’altres. Tal com va explicar el cap de setmana el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, durant la presentació de la Setmana, l’objectiu d’accions com aquesta és sensibilitzar i promoure la implicació social en la conservació del medi ambient i la biodiversitat. “La Setmana de la Natura és la plataforma indispensable per posar en relleu la necessitat de conservar la natura cada dia de l’any i en comú, la ciutadania, l’Administració, les entitats privades, les ONG, tots plegats per conservar la natura”, va declarar Vilahur.

 

Comparteix-me:

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....