Els pagaments agroambientals pendents del 2103 podrien arribar el 15 desembre

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha anunciat avui, a Amposta, que el Departament abonarà els pagaments agroambientals pendents del 2013 el proper 15 de desembre, si arriben els diners de l'Estat, com es va assegurar ahir, a Madrid, des del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient

Josep Maria Pelegrí, que també ha anunciat la liquidació de la segona part de la Declaració Única Agrària (DUN) entre els dies 10 i 12 d’aquest mes de desembre, ha explicat que la ministra Isabel Garcia Tejerina s’ha compromès a dur les Agroambioentals pendents a aprovació del Consell de Ministres del proper dia 12, i ha recordat que també es van comprometre a fer-ho el passat 3 de novembre i no ho han complert.

Pelegrí ha explicat que els pagaments de l’arròs es fan a any vençut perquè les inspeccions del compliment de les agroambeintals del 2013 s’informen el gener del 2014 i per tant el 2013 no puc pagar-los perquè no estan informades, no hi ha l’avaluació tècnica conforme s’ha complert aquestes condicionalitats. Els diners que rebem del 2013 serveixen per a pagar i els del 2014 per a pagar el 2013, i estem en aquesta situació”.

El conseller ha afegit que “al juliol vam pagar el 60%, aportació catalana i aportació europea, però falta la de l’Estat. I el 3 de novembre, en una reunió a Madrid, vam acordar que es faria una transferència d’1,5-1,7 milions d’euros i podríem pagar l’arròs, ens van dir que farien l’ingrés del pagament el 15 de novembre, i no va se així. De fet, encara ara no hi ha l’aprovació del Consell de Ministres d’aquesta transferència que ha de passar per Consell de Ministres”.

En aquest punt, Josep Maria Pelegrí ha anunciat que “ahir la ministra ens diu que això es pagarà perquè divendres vinent, dia 12, es farà l’acord de Govern i a partir d’aquí ingressaran els diners abans del 15 de desembre”; i ha fet palès que “tan bon punt jo tingui els diners aquests seran transferits als arrossaires, si jo no els tinc no puc fer la transferència, quan els tingui -i ja els hi he traslladat així i ho vaig fer també en una carta explicant la situació- els hi traslladaré immediatament”.

Pelegrí també ha anunciat, a més, que la setmana vinent, entre el 10 i el 12 de desembre, el Departament abonarà el segon pagament del Pagament Únic, i ha remarcat, doncs, que “per tant, hi ha una clara voluntat d’intentar avançar aquests diners que nosaltres paguem a finals d’any per a què estiguin a disposició d’aquestes persones que entenc que poden tenir necessitats i que és una situació angoixant. Jo entenc l’angoixa, la respecto, però entenguin també que nosaltres fem tot el que podem d’acord amb les nostres circumstàncies -que també són unes determinades- per a fer possible ajudar al que és el Delta, el que és el món de l’arròs, i al que és el sector agrari del nostre país”.

Quant a la situació del cargol poma, el conseller ha afirmat que és “crítica des del punt de vista que hem posat tots els nostres esforços possibles per a intentar donar una solució a la seva existència a les Terres e l’Ebre amb la voluntat clara de la seva eradicació en la mesura que sigui possible, ho hem intentar fer sempre i crec que així ha estat per part meva, amb el màxim consens no només amb els arrossaires, sinó també amb les institucions i amb totes aquelles persones que poden tenir alguna cosa a dir o a veure sobre el caragol poma”.

Així, Josep Maria Pelegrí ha reiterat que “certament tenim un problema, és una espècia invasora que algú va introduir, no pas des de l’Administració, i pot suposar una perjudici per als arrossaires del Delta de l’Ebre”, i ha afegit que “per part meva no hi ha hagut mai cap voluntat de fer res al marge dels arrossaires; nosaltres seguim pensant que, fins avui, el mètode més eficaç és la inundació, però hi ha un acord dels arrossaires que això no ho volen, i per tant es respectarà aquesta voluntat perquè tampoc no tenim cap intenció de fer res en contra del territori”.

No obstant això, Pelegrí ha incidit en què cal ser conscients que s’ha aportar solucions, “i les solucions són les que podem trobar entre tots, i ena quest sentit estem treballant d’acord amb per a fer possible trobar la solució que ens permeti eradicar aquesta plaga invasora que està malmetent els nostres conreus. Les solucions les hem de construir, la més eficaç ha estat la inundació, i a partir d’aquí hem d’anar buscant altres alternatives, no hi ha cap més remei que buscar, i a través de la innovació, de la recerca, etcètera, i posant-hi tots els diners que puguin estar a l’abast, i ha parlat amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, amb el Ministeri i amb la Comissió Europea, tots s’hi estan comprometent i per tant el que hem de fer és intentar trobar aquesta solució”.

En aquest punt, el conseller ha remarcat que “a patir d’aquí tenim les mesures agroambientals, que estaven destinades a la conservació de l’ecosistema del Delta des del punt de vista de l’arròs, però li hem donat un punt de volta, d’acord amb l’Estat i amb la Unió Europea, per a què aquestes agroambientals es puguin convertir també en una lluita contra el cargol poma. Per tant, tenim un element més, del de punt de vista també econòmic epr a lluita contra el cargol poma, i això ho admet la UE i està en complicitat amb nosaltres per a fer-ho així, i estem en aquesta direcció, diàleg, consens, però hem d’aportar solucions per a eradicar aquesta qüestió, i aquí hi hem de treballar tots, Administració, arrossaires, etc, tots, hi hem de ser tots; si no és impossible eradicar una plaga invasora com aquesta”.

Comparteix-me:

El Centre en Resiliència Climàtica i la plataforma Nactiva s’uneixen per treballar en la regeneració del Delta de l’Ebre

La plataforma col·lectiva per a la protecció i regeneració del capital natural al Mediterrani Nactiva i el Centre en Resiliència Climàtica han segellat una aliança estratègica per posar en marxa...

Els ajuts als ramats es mantindran durant quatre anys per afavorir l’acció de la pastura en una mateixa zona

Per primera vegada, els ajuts als ramats per mantenir el sotabosc, reduir el risc d'incendis i afavorir les pastures, seran per un període de quatre anys consecutius, a fi de...

Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia aquest 2025

Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia aquest any 2025. De fet és la primera regió europea que rep aquesta distinció. El reconeixement confirma la consolidació d’un model turístic...