Els grups parlamentaris s’interessen pel cas del residus tòxics abandonats a la planta d’Iberboard a Alcover

Diputats i diputades dels grups parlamentaris dels Comuns, ERC, Junts, PSC i la CUP han conegut de primera ma el perill que entranya l’abandonament de les més de 15.000 tones de residus tòxics que ha deixat l’empresa Iberdoard a la planta d’Alcover, a l’Alt Camp de Tarragona, situada prop de la llera del riu Francolí

La trobada entre representants de les organitzacions ecologistas que porten anys denunciant l’abandonament d’aquests residus tòxics i els representants dels grups parlamentaris dels Comuns, ERC, Junts, PSC i la CUP, es va celebrar el passat dijous 13 de març al Parlament, després que el passat 27 de febrer, el ple de la Cambra catalana aprovés una moció a proposta dels Comuns, que insta al Govern a presentar un informe sobre l’acumulació de residus de l’empresa Iberboard Mill a Alcoveri a avaluar si existeix delicte contra el medi ambient per l’abandonament d’aquests residus. L’empresa paperera, que va cessar la seva activitat a finals del 2024, ha deixat aquests residus, catalogats amb el distintiu LER150110 que indica que poden contenir restes de materials altament contaminants.

A la reunió, convocada pels Comuns, hi van assistir Siscu Garcia, Fermí Bernardo, Marc Sebastià i Rosa Català en representació del Gepec, la Geneta, Francolí Net, Xarxa Sud i la Plataforma Territori Sostenible del Camp, entitats ecologistes que vetllen per les qüestions ambientals a l’Alt Camp, i dos diputats d’ERC (Irene Aragonès i Montse Vergés), de Junts (Jordi Bertran i Jordi Monell), del PSC (Ivana Martinez i Manuel Ezquerra) i un de la CUP (Dani Cornellà) i dels Comuns (Lluís Mijoler).

De fet va ser Mijoler, qui -com organitzador de la reunió- va demanar l’assistència dels diputats d’altres grups a la trobada amb les entitats ecologistes del Camp de Tarragona que des de fa anys denuncien l’acumulació de residus, ara abandonats, a la paperera d’Alcover, perquè escoltessin de primera ma la denúncia ecologista i poguessin formular les preguntes que volguessin sobre aquest cas.

En el decurs de la trobada, les representants de les organitzacions ecologistas, que van venir expressament des de Tarragona amb l’AVE per asistir a la reunió, van entregar un dossier informatiu a totes les persones assistents i van recordar que porten 10 anys denunciant la situació causada per la mala praxi d’Iberboard en la gestió (o no gestió) dels residus generats per aquesta empresa paperera que va tancar portes i fer suspensió de pagaments el desembre del 2024. Una empresa que ha estat denunciada reiterament des del 2017 i que les poques multes que ha rebut de l’administració “són ridícules en comparació als danys mediambientals que genera”.

Tot i agrair l’oportunitat de parlar directament amb els diputats i diputades, les representants ecologistas han recrimitat l’actuació de la clase política en els darrers deu anys, que “no ha fet be la seva feina”, ha alertat del “desastre ecològic de grans proporcions” que pot generar la permanència i no retirada dels residus abandonats a la planta (entre 30.000 i 50.000m3 de la pasta que es fa servir per fer paper), ha lamentat que “Tarragona sigui la provincia oblidada i l’abocador de Catalunya” i apel·lat al Parlament “ja que es tracta d’un problema legislatiu”.

Els diputats i diputades han assegurat que el Govern está treballant en aquest tema i que els residus es retiraran, si cal, de forma subsidiària. Des d’ERC, també han reconegut que l’eina legislativa no funciona i els Comuns han apostat per un desenvolupament de la Llei de Residus i del Reglament d’aquesta. Des de Junts també han apuntat cap a l’ineficàcia de l’Agència Catalana de l’Aigua en aquest cas i han recordat que el procés concursal de la liquidació de l’empresa ha d’anar per pagar deutes i que la retirada dels residus tòxics és un deute.

Des del Comuns han recordat que la Cambra encara está pendent de la resposta del Govern a la pregunta formulada a mitjans de gener sobre aquesta qüestió, han apel·lat a la responsabilitat del productor que ha de contemplar la Llei de Residus i que ha de ser més justa, i s’han compromès a fer un seguiment d’aquesta qüestió fins aconseguir la retirada dels residus i depurar les responsabilitats que se’n derivin.

Les organitzacions ecologistes, per la seva banda, continuaran pressionant a la classe política perquè compleixi aquests compromisos expressats i adquirits.

Comparteix-me:

El saló B-Travel 2025 marca la ruta per a un turisme més sostenible i de qualitat

B-Travel, el saló de turisme organitzat per Fira de Barcelona, tanca una edició marcada pel foment i promoció d’un turisme més sostenible i de qualitat després de tres dies de...

L’orina humana, un recurs valuós com a fertilitzant per a l’agricultura urbana sostenible

La reutilització de l’orina humana permetria produir fertilitzants sostenibles per a l’agricultura urbana, amb importants beneficis ambientals. Això conclou un estudi fet per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de...

Vic acollirà una nova edició del Congrés BIT 

Aquesta 4a edició del Congrés BIT, que es celebra el 8 i 9 d'abril a la capital d'Osona, posa el focus en la valorització dels serveis ecosistèmics com a eina...