Els governs subnacionals reivindiquen la seva capacitat per impulsar solucions a la crisi climàtica i de biodiversitat

Des de la xarxa de governs subnacionals i entitats regionals que integren Regions4 es proposa passar a l'acció, donat que els compromisos internacionals de mitigació del canvi global no garanteixen fins ara les propostes de la comunitat científica per mantenir els límits planetaris vinculats a canvi climàtic i biodiversitat. La proposta es concreta en 4 grans àmbits d'actuació: plantejar solucions inclusives i multi-escala del paisatge i els ecosistemes, impulsar la governança regional, accelerar el flux econòmic als organismes locals i unir esforços entre les administracions subnacionals i internacionals.

Els governs subnacionals i les entitats regionals associats a Regions4 –entre les quals hi ha el CREAF– han fet públic un document amb una bateria d’accions per contribuir a solucionar la doble crisi mundial de clima i biodiversitat que viu el planeta. L’informe s’anomena ‘Transformative Multi-Level Action: Subnational Solutions for Climate & Biodiversity’ i s’adreça a persones amb poder polític de decisió de tot el món. Amb aquesta proposta, Regions4 posa en evidència que l’experiència, coneixement i naturalesa dels governs subnacionals és un bon laboratori d’innovació territorial per aplicar solucions contra la crisi global que, a continuació, es repliquin a escala internacional.  

La proposta es concreta en 4 grans àmbits d’actuació 1. plantejar solucions inclusives i multi-escala del paisatge i els ecosistemes, 2. impulsar la governança regional, 3. accelerar el flux econòmic als organismes locals i 4. unir esforços entre les administracions subnacionals i internacionals.  

El document posa en evidència que “la comunitat científica té clares les transformacions necessàries per mantenir els límits planetaris dins d’un espai segur per a la humanitat, alhora que s’han establert ambiciosos objectius internacionals de biodiversitat, clima y sostenibilitat fins al 2030 i 2050”. Ara bé, la urgència que planteja Regions4 rau en el seu convenciment que “els acords i els compromisos establerts fins ara no garanteixen els resultats”. La intenció de l’associació internacional és col·laborar i passar a l’acció per complir els ambiciosos objectius internacionals de l’Acord de París, del Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework, de la COP15 de biodiversitat, del United Nations Framework Convention on Climate Change, de la Convention on Biological Diversity i dels ODS de l’Agenda 2030, per anomenar els essencials.  

4 propostes contra la crisi mundial de clima i biodiversitat

1/ Plantejar solucions inclusives i multi-escala del paisatge i els ecosistemes

 Els governs subnacionals treballen amb una estreta connexió amb les realitats locals i proposen, d’una banda, solucions al canvi climàtic que respectin els ecosistemes i, de l’altra, consultes lliures i obertes a les comunitats locals. Entre les millors alternatives s’anomenen les reserves de la biosfera i els corredors biològics, útils per integrar els objectius globals a les geografies locals.  

2/ Impulsar la governança regional

 Cal enfortir l’eficàcia, la qualitat i la bona orientació dels governs regionals i subnacionals, per conciliar els objectius mediambientals i de desenvolupament que donen resposta a les emergències climàtica i de biodiversitat. Aquest és un primer pas per complir amb els objectius de la United Nations Framework Convention on Climate Change, la Convention on Biological Diversity i els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Regions4 apunta que l’IPCC i l’IPBES ja han posat de manifest que cal coordinar i donar coherència a l’acció internacional, nacional i subnacional.   

3/ Accelerar el flux econòmic als organismes locals 

 Entre el 2003 i el 2016, menys del 10% del finançament per al clima procedent dels fons mundials per al clima es va destinar a l’acció local. Els governs subnacionals tenen una capacitat limitada per recaptar ingressos a través d’impostos i taxes i depenen en gran mesura de les transferències del govern central i altres subvencions, que representen de mitjana més de la meitat (51,5%) dels seus ingressos. Si bé els compromisos i el mandat estan assumits per part dels governs subnacionals, els recursos financers que permetrien aplicar-los segueixen arribant lentament. Es destaquen compromisos com ara el Porcés d’Edimburg (2020), la COP15, el Programa BIOFIN del PNUD.  

4/ Unir esforços a abast subnacional i global  

 Segons estimacions del PNUD, més del 70% de totes les mesures de mitigació del canvi climàtic i el 90% de les mesures d’adaptació necessàries per complir l’Acord de París s’han d’adoptar subnacionalment. La ciència és clara sobre les accions a seguir, però cal difondre el coneixement científic, promoure solucions integrades i accelerar el flux de recursos econòmics. Alinear les agendes internacionals sobre el clima i la biodiversitat és una de les vies més sòlides per avançar, i pot ajudar a superar les crisis planetàries que encarem.  

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...