‘Els Dissabtes de les Ciències Ambientals’ apropen els darrers avenços en el camp ambiental als estudiants i professors de Batxillerat

L'equip de Coordinació de Ciències Ambientals de la UAB ha posat en marxa un nou projecte: Els Dissabtes de les Ciències Ambientals, una nova activitat que inclou quatre seminaris destinats a alumnes i professors de Batxillerat, però també obert a estudiants de Ciències Ambientals i professionals del sector. Es fan durant els mesos de febrer i març de 2013 i les inscripcions es poden realitzar a través d'una pàgina web creada a aquest efecte.

Les Ciències Ambientals estudien, des d’una perspectiva interdisciplinar, el conjunt de qüestions relacionades amb el medi ambient i ofereixen eines per resoldre-les. Entenem el medi ambient com el conjunt d’interrelacions que es produeixen entre el medi físic i biològic per una banda i les societats que l’habiten i transformen. És per això que els estudis en Ciències Ambientals incorporen coneixements tant de ciències experimentals (biologia, enginyeria, medicina, física, matemàtiques química o geologia) com de ciències socials (economia, geografia, ciències polítiques, dret o sociologia). La UAB fou la primera universitat espanyola en implantar els estudis de Ciències Ambientals l’any 1992. A dia d’avui, l’Autònoma és una universitat de referència internacional, que compta amb un Campus d’Excel·lència Internacional.

Objectius d’Els Dissabtes de les Ciències Ambientals

Es tracta d’una nova activitat organitzada per l’equip de Coordinació d’aquesta titulació a la UAB adreçada a alumnes i professors de Batxillerat, però també oberta a estudiants universitaris i professionals del sector. L’objectiu d’aquest conjunt de seminaris és donar a conèixer els darrers progressos en les Ciències Ambientals i apropar-los als estudiants i professionals interessats en els temes ambientals més actuals, presentats per reconeguts professors i investigadors de la UAB.

Organització
Entitat organitzadora: Coordinació de Ciències Ambientals
(Facultat de Ciències – UAB)
Coordina: Dr. Jordi Garcia Orellana, Dr. Joan Rieradevall Pons

Programa de les sessions
Seminari 1: 9 de Febrer 2013
Decreixement sostenible, justícia ambiental en el medi urbà i la teoria dels béns comuns.
Ponents: Dra. Isabelle Anguelvski, Dr. Giorgos Kallis i Dr. Gustavo García López, investigadors de l’ICTA-UAB.
Sinopsi: Per què estem afrontant la crisi econòmica actual? Quin és el paper dels factors ecològics a la crisi? Com és de rellevant la fi del petroli de baix cost i el canvi climàtic per entendre el fracàs del nostre sistema financer? Com podem trobar estratègies per sortir d’aquesta crisi ecològico-econòmica que siguin ambientalment justes i produeixin entorns nous i més equitatius? Aquests són els temes a tractar en aquest seminari, on escoltarem les presentacions sobre el creixement, decreixement i la crisi, la justícia ambiental a les ciutats, i la nova teoria dels béns comuns.

Seminari 2: 16 de Febrer 2013
Conservació, biodiversitat i canvi global.
Ponents: Dr. Martí Boada, professor de Ciències Ambientals del Departament de Geografia i de l’ICTA-UAB; Dra. Roser Maneja, Sònia Sánchez Mateo, Josep Pujantell, investigadors del grup de recerca d’Etnoecologia i Biologia de la Conservació de l’ICTA-UAB.
Sinopsi: Les Àrees Naturals Protegides, el patrimoni socioambiental, la transferència del coneixement i la biodiversitat urbana.

Seminari 3: 2 de Març 2013
Smart Cities: les ecociutats del futur.
Ponents: Dr. Joan Rieradevall, professor de Ciències Ambientals del Departament d’Enginyeria Química i de l’ICTA-UAB, Dr. Ramon Farreny i Dr. Jordi Oliver, de l’empresa Inèdit i membres del grup de recerca Sostenipra de l’ICTA-UAB.
Sinopsi: Les ciutats només ocupen el 3% de la superfície del planeta però concentren més del 50% de la població i generen més del 80% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH). En aquesta jornada parlarem sobre com afavorir l’autosuficiència energètica, hídrica o alimentària dels sistemes urbans, sobre com millorar el fluxos de recursos o sobre com seran les smart cities o ciutats sostenibles del futur, entre d’altres. A més, en aquesta conferència es presentarà un cas real d’ecodisseny a l’ecobarri de Vallbona, a Barcelona.

Seminari 4: 16 de Març 2013
L’oceà i la manera com governa tots els aspectes del temps i el clima. Acidificació oceànica, incloent demostracions i presentacions multi-lingual animades.
Ponents: Dr. Graham Mortyn, professor del Departament de Geografia i investigador de l’ICTA-UAB; i Dr. Patrizia Ziveri, investigadora de l’ICTA-UAB.
SinOpsi: El seminari mostrarà el paper de l’oceà en el clima i les conseqüències de les activitats humanes en el medi ambient marí, focalitzant en l’acidificació del oceà. S’exploraran alguns dels aspectes relacionats amb l’intercanvi de calor, circulació superficial i profunda, així com els principals fenòmens interanuals, com El Niño, per entendre millor tant les causes com les conseqüències de les relacions oceà-clima i com les activitat humanes impacten d’una forma àmplia i diversa.

Informació pràctica i inscripcions
Les xerrades es realitzaran a la Sala de Graus de la Facultat de Ciències (Edifici C) de la UAB, a Cerdanyola del Vallès. Sempre es faran en dissabte, de 10 a 13h.
Les places són limitades, pel que requereixen inscripció prèvia, que ja es pot formalitzar a través d’aquesta mateixa pàgina web.
L’assistència a tres o més seminaris dóna dret a un diploma de reconeixement.
Per saber com arribar a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en tren, autobús o transport privat, us recomanem consultar aquest web.

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...