Els coneixements dels pobles indígenes i de les comunitats locals ajuden a avançar en la investigació i les polítiques sobre canvi climàtic

Un nou estudi revela que per avançar en la investigació i les polítiques sobre el canvi climàtic cal comptar amb els coneixements dels pobles indígenes i les comunitats locals. Aquesta és una de les conclusions d'un ampli estudi coordinat globalment per l?Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que inclou 48 Pobles Indígenes i comunitats locals de totes les zones climàtiques habitades del món.

El projecte “Indicadors Locals d’Impactes del Canvi Climàtic” (LICCI), dirigit per Victoria Reyes-García, Professora de Recerca ICREA a l’ICTA-UAB, ha estat finançat pel Consell Europeu de Recerca (ERC, per les seves sigles en anglès) i realitzat en col·laboració amb nombroses organitzacions locals, des d’universitats i institucions governamentals fins a la societat civil. Els resultats d’aquest treball han estat publicats recentment a la revista Nature Communications Earth & Environment

El canvi climàtic és un fenomen global amb causes i efectes complexos que requereixen la col·laboració internacional a tots els nivells. No obstant això, la variabilitat dels impactes del canvi climàtic és tan gran que les intervencions locals per mitigar-los no sempre són eficaces. A més, la complexitat d’alguns impulsors del canvi, com els conflictes locals, la planificació de grans infraestructures o el turisme, per citar-ne alguns, pot distorsionar la nostra comprensió de les causes i els impactes del canvi climàtic. I el que és més important, els efectes del canvi climàtic són percebuts de forma diferent per les comunitats els mitjans de vida de les quals difereixen de les activitats econòmiques de les principals economies del món i que encarnen visions i comprensions culturals distintives del món.

En conseqüència, la sobirania alimentària, la seguretat econòmica i la identitat cultural estan en joc a moltes parts del món. Per aquest motiu, els científics i els responsables polítics fa molts anys que busquen maneres d’incloure les necessitats dels pobles indígenes i les comunitats locals en els seus estudis i programes d’intervenció, amb iniciatives internacionals com la Plataforma de Comunitats Locals i Pobles Indígenes (LCIPP) de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCCC). Malauradament, la majoria de vegades aquestes comunitats han estat ignorades des del principi fins a la fase d’aplicació. Una de les raons, encara que no l’única, va ser el repte d’integrar mesuraments aplicables i reproduïbles a escala mundial -crítiques per informar models climàtics intricats- amb dades escasses i poc comparables procedents de zones remotes de tot el món. Aquest repte és especialment acusat en regions on les comunitats depenen en gran mesura de la naturalesa, cosa que les fa més vulnerables als efectes del canvi climàtic.

Aquest és el problema que es va proposar resoldre el projecte LICCI (Indicadors Locals de l’Impacte del Canvi Climàtic). Mitjançant un esforç de col·laboració en què van participar 81 investigadors de 65 institucions, l’equip de LICCI va desenvolupar i va posar a prova un protocol específic per a cada lloc però comparable entre cultures. Aquest enfocament innovador pretenia documentar sistemàticament els impactes del canvi climàtic tal com els perceben els habitants de les regions seleccionades. El projecte va comptar amb la participació de més de 5.000 persones de 48 cultures i nacionalitats diferents, que representaven 179 comunitats de 37 països.

Tot i que no es va poder consultar totes les comunitats, l’anàlisi dels 1.661 impactes notificats, classificats en 369 indicadors, destaca per la seva àmplia inclusió. Si s’adopten àmpliament, els protocols de la LICCI ofereixen una perspectiva global exhaustiva, facilitant la integració dels pobles indígenes i les comunitats locals i els seus coneixements en la investigació i les polítiques internacionals sobre el canvi climàtic.

L’estudi subratlla que els pobles indígenes i les comunitats locals comparteixen una consciència profunda dels efectes persistents, palpables i de gran abast del canvi climàtic. Sorprenentment, són capaços de discernir i veure l’impacte simultani d’aquests efectes i els fomentats per altres forces transformadores a les seves comunitats, que van des de la construcció de carreteres i la modificació de la normativa nacional i internacional sobre l’ús de la terra fins a les variacions a l’accés a béns i serveis comuns. En molts casos, aquestes comunitats han demostrat la seva capacitat de recuperació responent de manera proactiva a aquests impactes: han ajustat estratègicament les seves activitats socioeconòmiques i culturals, amb l’objectiu de mitigar les repercussions tant al medi ambient com a la seva vida. Però, en altres casos, no hi ha gaire cosa a escala local i la població se sent impotent i desbordada.

Igual que en molts altres protocols de recerca, les comunitats que participen en el projecte LICCI informen sovint de canvis en les temperatures mitjanes o estacionals, així com de canvis en la productivitat dels cultius i l’abundància de plantes silvestres, i aquestes són les observacions més comunes. Tot i això, el que diferencia LICCI és el seu detallat sistema d’indicadors, que permet associar els canvis en la temperatura mitjana o la productivitat dels cultius amb observacions i explicacions en diferents llocs. Això inclou des d’un vent sec procedent del Sàhara que afecta Ghana fins a la reducció de les precipitacions que repercuteix a Xile quan es té en compte la temperatura. De la mateixa manera, inclou l’escurçament dels cicles de condensació al Senegal i les infestacions de plagues a Romania en avaluar la productivitat dels cultius.

Com poden els coneixements dels pobles indígenes i les comunitats locals modificar la investigació i la política sobre el canvi climàtic?

A Espanya i a la resta del món, el projecte LICCI ha demostrat que els canvis en la manera com les comunitats locals interactuen amb el medi ambient serveixen com a indicadors crucials dels canvis climàtics que observen. Tenint en compte el complex i profund coneixement que han demostrat tenir, juntament amb la seva capacitat per adaptar-se al canvi climàtic i mitigar els seus impactes a les seves comunitats, el Consorci LICCI ha resumit els seus aprenentatges en tres importants recomanacions tant per a investigadors com per a responsables polítics:

– La col·laboració amb els pobles indígenes i les comunitats locals amplia, enriqueix i aprofundeix la nostra comprensió del canvi climàtic i els seus efectes a nivell local. Aquesta comprensió es pot fer servir per millorar els plans i les intervencions d’adaptació pertinents a nivell local.

– En el context de les negociacions globals per a la justícia climàtica, el projecte LICCI proporciona una metodologia per mesurar i comparar els impactes del canvi climàtic a tot el món, que també pot informar sobre les mesures compensatòries apropiades.

– Protegir els coneixements i els sistemes culturals indígenes i locals implica donar suport a la seva capacitat d’adaptació als impactes actuals i permetre’ls contribuir als esforços globals de mitigació.

Les comunitats LICCI a Espanya

El projecte LICCI ha estudiat tres regions espanyoles: Cabrales (Astúries), Sierra Nevada (Andalusia) i el Cap de Creus (Costa Brava). Aquestes regions, escollides per les condicions orogràfiques úniques i els diversos entorns ecològics, ofereixen exemples convincents de com les comunitats s’adapten i comprenen en profunditat els efectes del canvi climàtic.

A les localitats d’Arenas, Arangas i Asiego, al municipi de Cabrales, els investigadors han documentat els efectes del canvi climàtic als horts familiars, crucials per a la independència alimentària. La població local descriu la inquietant difuminació de les estacions, amb canvis a les precipitacions i la temperatura, així com fenòmens meteorològics extrems que han alterat les pràctiques de reg i els calendaris de collita, contribuint a un augment de les malalties dels cultius. Per contrarestar aquests problemes, els residents estan construint hivernacles i dipòsits d’aigua, i intensificant l’ús de fungicides.

A Sierra Nevada, un punt calent de la biodiversitat europea que acull l’Observatori del Canvi Global de Sierra Nevada, la població va informar d’impactes similars del canvi climàtic. Les persones amb estudis superiors, que són les que treballen en menor proporció al sector primari, van mostrar un menor coneixement dels impactes. Això subratlla la importància dels coneixements locals sobre el terreny i l’ecosistema per comprendre les complexitats del canvi climàtic.

A la Costa Brava, els experts del LICCI van treballar amb pescadors artesanals i van documentar els seus avançats coneixements del medi ambient. Els pescadors locals relacionen els canvis a les tempestes i el vent amb canvis a la població de diverses espècies marines que, en última instància, afecten els seus mitjans de vida. El complex coneixement ecològic que tenen permet identificar impactes del canvi climàtic que no s’han examinat a la literatura científica, com els efectes en el comportament dels animals marins, a les cadenes alimentàries i fins i tot la contaminació d’origen sintètic.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...