“Les catastrofes que tenim avui van començar quan les caraveles van arribar a Amèrica”. Amb aquesta contundència arrencava la primera de les conferències del cicle “La selva és dona” que Eliane Brum comisaria i que ha tingut lloc justament el 12 d’octubre, data que commemora el “descobriment” o la -colonització- d’Àmèrica per part de Cristòfol Colom el 1492. Una xerrada feta per la periodista i activista en brasiler amb traducció a l’anglès i al català, en la que afirma que la destrossa de l’Amazònia va començar fa 5 segles amb la colonització europea per part de Portugal, en el cas de Brasil, España, França i el Regne Unit, i en la que va interpelar l’auditori del CCCB recordant que la lluita per salvar l’Amazonia, pulmó i centre del món, comença aquí, a la perifèria, on es consumeixen els productes (soja, or, liti, bauxita, etc) que s’extreuen de la selva, parcelant-le, trossejelant-la, esquarterant-la i tractant-la com a objecte de possessió, de la mateixa manera que el patriarcat tracta -i parla- de les dones. D’aquí el nom del cicle.
En la línia de la també periodista i investigadora Naomi Klein, autora del llibre “Això ho canvia tot. Capitalisme versus canvi climàtic”, Brum aposta per destruir el capitalisme ja que “no es pot transformar” perquè que “el capitalisme només pot seguir amb una economia extractivista”.
Guanyadora de nombrosos premis de reportatges tant nacionals com internacionals i cofundadora de la plataforma periodística “Sumaúma”, la periodista i ja activista Eliane Brum va traslladar-se a viure al cor de l’Amazònia, a la regió de Medi Xingú, a la ciutat d’Altimira, devastada per la construcció d’una de les preses hidroelèctriques més grans del món, la mal anomenada Belo Monte, des d’on denúncia la destrucció de l’Amazònia i treballa per salvar pulmó verd que, com el planeta que “està a punt d’arribar a un punt de no retorn”. Des d’allà ha escrit “La Amazonia, viage al centro del mundo”, que recull la seva denúncia, però també la seva experiència i les seves reflexions sobre la devastació que pateix l’Amazonia i les espècies i tribus que l’habiten i les conseqüències que aquesta destrucció te pel propi territori i pel conjunt del planeta.
Durant aquesta tardor, Eliane Brum, és la resident del programa internacional Resident CCCB, una col·laboració entre el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que inclou un seguit d’activitats programades, en el marc d’un programa que vol potenciar la creació i el pensament crític, i proporcionar a persones artistes, investigadores i escriptores un espai de residència per realitzar projectes innovadors durant la seva estada a Catalunya.
La xerrada Eliane Brum, preludi de l’exposició «Amazònies. El futur ancestral», obre el cicle de converses “La selva és dona”
Brum és també la comissaria d’un cicle de converses titulat “La selva és dona“, que convida veus de l’Amazònia a explicar el present de lluita per una selva viva i que va obrir ella mateixa aquest dissabte 12 d’octubre a la Biennal del Pensament del CCCB amb la xerrada “L’Amazònia: centre del món”, seguida d’un diàleg amb l’escriptor Gabi Martínez i d’intervencions del públic assistent.
El clam de la periodista i activista Eliane Brum del dijous 12 d’octubre al CCCB també ha estat un preludi de l’exposició que s’inaugurarà en aquest mateix centre el 12 de novembre «Amazònies. El futur ancestral» i en la que ella també hi ha participat. Una mostra que s’endinsa en la immensa riquesa natural i cultural del territori amazònic, les ciutats i les comunitats indígenes de l’Amazònia per conèixer l’art, el pensament i l’enorme impacte ecològic d’una regió que és central i estratègica per al futur del planeta.
L’exposició, que es podrà visitar fins el maig del 2025, proposa una mirada coral a la cultura amazònica i reivindica les veus autòctones, que, des de l’art, el pensament, la ciència o l’activisme, plantegen altres maneres de viure, créixer i relacionar-nos amb la natura. La mostra es centra en la importància estratègica de la preservació de la regió amazònica a escala global i inclou darrers estudis científics i arqueològics sobre aquest tema, Lluny de ser una exposició fatalista sobre la complexa situació actual de la regió, la mostra busca estimular i conscienciar l’espectador sobre la importància de la preservació de l’ecosistema selvàtic més gran del món, mitjançant un itinerari immersiu que permet sentir els sorolls de la selva.
El cicle de xerrades “La selva és dona” inclou també una sessió l’11 de novembre amb “L’Amazònia, posar la vida al centre. Un matí amb Eliane Brum”, una activitat adreçada a alumnat de secundària en la que Eliane Brum convida al jovent a reflexionar sobre les claus que pot donar l’Amazònia per pensar la crisi climàtica. Aquesta sessió forma part d’un programa de xerrades per a estudiants de secundària, que vol acostar els debats contemporanis a adolescents i joves i que al llarg d’aquesta tardor aplegarà altres veus sobre la defensa de l’Amazònia.
El cicle continua el 18 de novembre amb una conversa amb l’artista, investigadora i líder Yanomamai Ehuana Yaira en una reflexió sobre la perspectiva del cos i el territori de les dones de la selva, que parlarà amb Brum sobre la situació actual del seu poble, amenaçat de genocidi per la mineria il·legal; el 25 de novembre amb una conversa amb l’activista climàtica Patricia Gualinga, defensora dels drets de les dones, que parlarà amb Brum sobre una altra manera d’entendre i habitar la natura, i sobre la llarga lluita del seu poble per preservar una selva via.
Al desembre, les converses de Eliane Brum seran amb l’activista i líder juvenil Txai Suruí, el 2 de desembre, sobre la resistència de les comunitats indígenes davant de l’extractivisme, la desforestació i els incendis de gran extensió i amb l’arqueòleg Eduardo Nieves, en una conversa sobre la memòria de la selva que tancarà el cicle.