Ara, l’Ajuntament està estudiant la sentència del TS per veure quin camí pot emprendre per seguir defensant la postura contrària al rebliment amb bales d’ecoparcs.
Segons l’alcalde, “hi ha un perill per a la contaminació dels aqüífers a causa de la permeabilitat del terreny del nostre territori, cosa que podria afectar moltes llars de tota l’àrea metropolitana. A més a més, la pedrera forma part del futur Parc Natural de Collserola i seria un contrasentit que no es protegís adequadament.” Vilà també afirma que “actualment no es pot garantir que les bales d’ecoparcs no siguin nocives per al medi ambient i sempre que existeixi una possibilitat de contaminació al territori, el poble del Papiol no es pensa arriscar ni una mica”. De la mateixa manera, Vilà denuncia la manera frívola amb què el TS ha rebutjat una resolució del TSJC. En aquest sentit, l’alcalde manifesta que “si la sentència s’aplica, haurem llençat per la borda tota la feina que hem estat feant al llarg dels últims anys en matèria de protecció del medi ambient al nostre país”. Per aquest motiu, en el Ple Municipal del passat 4 de febrer de 2010, el consistori va presentar una moció proposada pel grup Junts-Am en la qual s’insta a afegir un cinquè punt a una moció que ja va ser aprovada per tots els grups municipals el 2003. A la moció, que rebutja el rebliment de la pedrera amb residus d’ecoparcs, s’afegeix ara un nou punt que demana textualment que “la Generalitat de Catalunya suspengui l’atorgament de llicències i autoritzacions d’abocament en l’àmbit del futur Parc Natural mentre es redacta el Pla Especial de l’esmentat Parc”.
Fins ara, els residus de l’àrea metropolitana de Barcelona han estat traslladats en gran mesura a un dipòsit de la Cerdanya, però aquest estarà ple a final d’any. Davant d’això, fonts de l’Entitat Metropolitana admeten que la conurbació de Barcelona necessita un espai on dipositar els residus, tot i que qualsevol decisió sobre la seva ubicació requereix l’autorització del Departament de Medi Ambient de la Generalitat.