“No podem tornar a cometre els mateixos errors de la crisi financera de 2008, a on la lluita contra el canvi climàtic i la salut del planeta i de les persona van ser relegats, mentre que els interessos econòmics a curt termini van dominar i van estar presents en l’agenda política”, afirma María José Caballero, adjunta a la direcció de Programes de Greenpeace. L’actual crisi provocada per la COVID-19 “és una oportunitat que no podem deixar passar per posar a les persones i al medi ambient en el centre”, continua dient Caballero qui recorda que “la crisi sanitària no pot fer-nos oblidar que estem immersos en una important crisi climàtica”.
[foto]
L’agricultura ecológica i les energies renovables són alguns dels sectors estratègics de la nova economia que proposa Greenpeace per a la creació de nous llocs de treballs verds
Per poder recuperar l’economia focalitzada en el medi ambient Greenpeace proposa actuar en quatre àmbits
– Focalitzar i prioritzar la creació de feina de qualitat en sectors tan diversos com la salut, l’educació, les energies renovables, la ramaderia ecològica, la gestió d’infraestructures verdes o el turisme respectuós amb la gestió del medi natural.
– Accelerar la transició energètica per aconseguir arribar al cent per cent d’ús d’energia renovable. Segons diversos estudis la transició energètica generarà, fins al 2030, 132.000 nous llocs de feina a més d’atraure, a Espanya, 100.000 milions d’euros en inversió. Només amb el desmantellament de les centrals nuclears es crearien 100.000 llocs de feina i l’increment de l’ús de les energies renovables, 200.000 llocs més. Potenciant l’ús de la bicicleta es podrien crear altres 400.000 nous llocs de treball.
– Inversions estratègiques orientades, entre altres, a la millora de les condicions d’habitabilitat de la població més vulnerable, a l’eficiència i sostenibilitat de tot el construït o fiscalitat contra la despoblació rural.
– Suport i revisió dels serveis públics per afavorir a la societat. Greenpeace considera “necessari” que es tingui “cura dels actius públics existents” com els sistemes sanitari i educatiu, empreses públiques d’habitatge, l’aposta per les xarxes i infraestructures elèctriques i d’aigua cap a la transició energètica o avançar en la una reforma fiscal “justa que tingui en compte la fiscalitat verda i el principi de qui contamina paga”, s’afirma en el comunicat de premsa de l’organització ecologista.
– https://www.tendenciasenenergia.es/transicion-energetica-oportunidad-elevar-tasa-empleo/5107
– https://ecf.com/sites/ecf.com/files/141125-Cycling-Works-Jobs-and-Job-Creation-in-the-Cycling-Economy.pdf