Durant aquests 20 anys han estat moltes les institucions que han contribuit en la promoció del coneixement i la recerca, l’observació, la formació, la difusió i la divulgació de la meteorologia i en l’enfortiment dels vincles de comunicació entre institucions. Precisament avui s’ha volgut reconéixer el paper de sis d’aquestes institucions lliurant-los un guardó. L’han rebut::
· La Càtedra de Física de l’Aire de la Universitat de Barcelona, en reconeixement a la tasca de formació dels meteoròlegs que han fornit el Servei Meteorològic de Catalunya.
· La Càtedra de Geografia Física de la Universitat de Barcelona, en reconeixement també de la seva tasca de formació, i per vetllar per la recerca i el rigor científic en el camp de la meteorologia.
· L’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics (ACOM), per millorar l’observació meteorològica i convertir els seus observadors en els ulls del Servei Meteorològic de Catalunya.
· L’Associació Catalana de Meteorologia (ACAM), per la constant promoció del coneixement i de la recerca, així com per la recuperació de la memòria històrica de la meteorologia a Catalunya.
· Televisió de Catalunya, en reconeixement a la tasca de difusió i divulgació de la meteorologia i del seu vocabulari, i per despertar la curiositat pels fenòmens meteorològics.
· L’exadjunta del president de l’AEMET, Charo Díaz Pabón, en agraïment a la seva predisposició durant molts anys per enfortir i mantenir els vincles de comunicació entre institucions.
Des de la supressió de l’Servei Meteorològic de Catalunya, a finals de la Guerra Civil, l’any 1939, la nova Generalitat democràtica va crear el Servei en la seva segona etapa, que avui es commemora. Des de l’any 1997 s’ha fet una gran tasca d’integració de totes les estacions meteorològiques en una única xarxa, arribant a un total de 185 estacions connectades via GPRS; s’ha completat la Xarxa de Radars; s’han recuperat sèries de dades històriques; s’ha fet recerca en meteorologia aplicada; s’ha col·laborat amb protecció civil, mitjançant els avisos de SMP; s’ha coordinat amb la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV); i ha consolidat la presència a les xarxes socials, entre d’altres. Avui l’SMC dóna informació a molts mitjans de comunicació i el seu web és el més visitat de la Generalitat de Catalunya.