El Servei Meteorològic de Catalunya anuncia la fi de l’episodi de fred i la lenta recuperació de les temperatures

Durant l'episodi de fred s'ha enregistrat la temperatura més baixa en un mes de març a 51 estacions meteorològiques automàtiques amb més de 10 anys de dades.

El Servei Meteorològic de Catalunya anuncia la fi de l’episodi de fred que ha cobert Catalunya els darrers tres dies i preveu que la temperatura anirà pujant de manera lenta però progressiva. Tot i així, durant les properes matinades les glaçades seguiran essent generalitzades a l’interior i puntuals al litoral. A banda, entre dijous a la tarda i divendres al migdia, encara són possibles algunes precipitacions disperses i aïllades en forma de ruixat de neu o neu granulada a punts del litoral i del Prelitoral central i nord. La cota de neu estarà al voltant dels 200 metres, tot i que en moments de xàfec podria arribar a baixar localment fins a nivell del mar. Dissabte a la tarda arribarà una nova pertorbació a Catalunya que podria donar lloc a nous xàfecs de neu o neu granulada, especialment a punts de muntanya de l’interior, amb una cota de neu al voltant dels 600 metres, localment per sota.
La previsió a mitjà termini indica que a partir de diumenge la situació meteorològica tendirà a millorar.

Gairebé la meitat de les estacions registren rècords de baixes temperatures
En 51 de les 119 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya, adscrit al Departament de Medi Ambient i Habitatge, amb més de 10 anys de dades, entre els dies 8 i 11 de març de 2010 han assolit la temperatura més baixa en un mes de març. Això també s’ha produït en 4 de les 9 estacions amb 20 anys o més de dades disponibles.

Durant la nit del 9 al 10 de març, totes les estacions disponibles d’alta muntanya (a una altitud superior als 1.800 metres) van enregistrar els valors de temperatura més baixos de la sèrie en un mes de març. La temperatura més baixa enregistrada durant l’episodi han estat els -20,8 ºC del dia 10 de març de 2010 a l’estació de Boí (2.540 m), situada a la comarca de l’Alta Ribagorça. A l’àmbit de l’alta muntanya, la temperatura mínima de l’episodi ha resultat entre 1 i 2 ºC inferior a l’assolida durant el mes de març de 2005, quan es va produir una important onada d’aire fred a principis de mes i es van enregistrar els anteriors valors mínims de la sèrie.

Durant la nit del 10 a l’11 de març la temperatura ha baixat més que la nit anterior en algunes estacions situades a fondalades i planes de l’interior, així com en alguns punts del litoral, mentre que a l’alta muntanya la temperatura s’ha recuperat entre 3 i 8 ºC. La taula següent mostra els valors inferiors als -10 ºC assolits en estacions fora de l’alta muntanya durant l’episodi.

Alguns observatoris del país amb sèries més llargues de dades han enregistrat la temperatura més baixa de la sèrie en un mes de març. A l’Estartit (Baix Empordà), amb dades disponibles des de 1968, la temperatura mínima del dia 11 de març de 2010 (-2,1 ºC) iguala el valor assolit el març de 2005 i suposa la temperatura més baixa de tota la sèrie en un mes de març. En alguns punts de l’interior, com ara Malla (Osona) i Moià (el Bages), no s’assolia una temperatura tan baixa en un mes de març des de l’any 1971. Concretament, el dia 10 de març es van enregistrar -9,5 ºC a Malla (-10 ºC el 7 de març de 1971) i -8,5 ºC a Moià (-12 ºC el 6 de març de 1971).

D’altra banda, l’estació de radiosondatge de Barcelona va mesurar una temperatura de -8,5 ºC al nivell de 850 hPa (1.400 m d’altitud) el dia 10 de març a les 12 TU. Es tracta del valor més baix de tota la sèrie en un mes de març des de 1998, data a partir de la qual està operativa aquesta estació de radiosondatge.

Fins ara, els valors més baixos enregistrats pel radiosondatge de Barcelona durant un mes de març eren els -7,1 ºC de l’1 de març de 2005 a les 00 TU i els -6,3 ºC de l’1 de març de 2004 a les 00 TU. El valor més baix mai enregistrat a l’estació de radiosondatge de Barcelona van ser els -9,3 ºC del dia 26 de gener de 2005 a les 12 TU.

En la nota de premsa adjunta hi trobareu també un gràfic que mostra l’evolució de les dades del radiosondatge de Barcelona a les 12 TU durant el mes de març d’ enguany (traç de color taronja). També es mostra l’evolució mitjana pel període 1998-2009 (línia vermella), així com l’evolució durant els anys 2009 i 2005.

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...