El ritme d’augment de temperatura a l’últim mig segle és el més alt dels darrers 2.000 anys i les concentracions de CO2 són les més altes en dos milions d’anys

Aquest dilluns s'ha presentat a Ginebra (Suissa) el sisè Informe d'Avaluació (AR6) del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic, un document que recull conclusions dels sis informes més elaborats anteriorment en el sisè cicle d'estudis de l'IPCC des de la seva formació el 1988, adverteix que gairebé totes les regions del món patiran augments dels esdeveniments climàtics extrems i posa de manifest com estem lluny d'assolir l'objectiu de l'Acord de París de limitar l'augment de la temperatura global a 2 graus centígrads i encara més de limitar l'augment de la temperatura a 1, 5 graus centígrads, recomanació que també recull l'Acord assolit a la capital francesa a la COP20 celebrada a França el desembre del 2015.

La inseguretat alimentària augmentarà al món a causa de l’escalfament global, adverteix el nou informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), que també vaticina que amb l’escalfament global la meitat de la població mundial patirà manca d’aigua. L’escassetat d’aigua i aliments, com s’ha vist els darrers anys, es podria combinar amb altres factors no climàtics, com les pandèmies o els conflictes, adverteix l’informe de l’IPCC, que sintetitza vuit anys d’investigacions i ha estat debatut la darrera setmana durant reunions del grup a Interlaken (centre de Suïssa).

L’informe, que recull conclusions de sis més elaborats anteriorment en el sisè cicle d’estudis de l’IPCC des de la seva formació el 1988, adverteix també que gairebé totes les regions del món patiran augments dels esdeveniments climàtics extrems

L’informe dóna per “virtualment segur” un augment de les onades de calor, veu molt probable que hi hagi més pluges torrencials i creu possible l’alça dels incendis i les inundacions. Això comportarà una alça de la mortalitat per onades de calor, més malalties contagioses, més inundacions, pèrdua de biodiversitat i el descens de la producció agrícola en algunes regions, vaticinen els experts d’IPCC.

L’informe, elaborat per 93 autors, recorda que entre 3.300 i 3.600 milions de persones, més del 40 % de la població global, viuen en contextos altament vulnerables al canvi climàtic.

“L’augment dels fenòmens climàtics extrems ha exposat milions de persones a inseguretat alimentària aguda ia una reducció en l’aprovisionament d’aigua, amb impactes especialment adversos a Àfrica, Àsia, Amèrica del Sud i Central, països menys desenvolupats, petits estats illencs i l’Àrtic”, adverteix.

Entre el 2010 i el 2020, la mortalitat causada per inundacions, sequeres i tempestes va ser 15 vegades més gran a les regions més vulnerables a l’escalfament global que a les menys vulnerables, indica l’estudi, que també alerta de l’alt nombre de desplaçats que el canvi climàtic ha causat a Àfrica, Àsia i Amèrica.

Missatge del Secretari General sobre l’informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic

La humanitat es troba sobre una capa de gel molt fina, que es fon ràpidament. Com detalla l’informe d’avui del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), l’ésser humà és responsable de pràcticament tot l’escalfament global dels darrers 200 anys. El ritme d’augment de la temperatura a l’últim mig segle és el més alt dels darrers 2.000 anys. Les concentracions de diòxid de carboni són les més elevades des de fa com a mínim dos milions d’anys. El compte regressiu de la bomba de rellotgeria climàtica està en marxa. L’informe d’avui de l’IPCC, però, és una guia pràctica per desactivar-la. És una guia de supervivència per a la humanitat.I indica que el límit de 1,5 graus és assolible. Ara bé, caldrà un salt qualitatiu a l’acció climàtica. Aquest informe és una alerta per accelerar massivament els esforços climàtics de tots els països i sectors i en tots els terminis.

En resum, el nostre món necessita una acció climàtica a tots els fronts: tot, a tot arreu alhora. “He proposat al G20 un Pacte de Solidaritat Climàtica, en què tots els grans emissors facin esforços addicionals per reduir les emissions, i els països més rics mobilitzin recursos financers i tècnics per recolzar les economies emergents en un esforç comú per mantenir el límit de 1,5 graus” ha afirmat Guterres. “Avui presento un pla per impulsar els esforços encaminats a assolir aquest Pacte de Solidaritat Climàtica mitjançant una Agenda d’Acceleració on tots posem fil a l’agulla” El pla comença perquè les parts avancin immediatament els seus terminis per assolir l’objectiu mundial d’emissions netes zero abans del 2050, d’acord amb el principi de responsabilitats comunes però diferenciades i capacitats respectives, tenint en compte les diferents circumstàncies nacionals. “En concret, els dirigents dels països desenvolupats han de comprometre’s a assolir l’objectiu d’emissions netes zero el més a prop possible del 2040, límit que tots ells haurien de tractar de respectar. És possible aconseguir-ho. Alguns ja han fixat l’objectiu el 2035. Els líders de les economies emergents han de comprometre’s a assolir emissions netes zero el més a prop possible del 2050; com dèiem, el límit que tots ells haurien d’aspirar a respectar. Alguns ja s’han compromès per al 2050. Aquest és el moment que tots els membres del G20 s’uneixin en un esforç conjunt, posant en comú els seus recursos i capacitats científiques, així com les seves tecnologies provades i assequibles a través dels sectors públic i privat, per fer realitat la neutralitat en carboni el 2050”

“Tots els països han de formar part de la solució” ha dit Guterres. “Exigir que altres es moguin primer només garanteix que la humanitat quedi última”

Pel Secretari General de l’ONU, l’Agenda d’acceleració exigeix alres mesures

– Cap nou projecte de carbó i eliminació progressiva del carbó per al 2030 als països de l’OCDE i el 2040 als altres països. Posar fi a tot finançament internacional públic i privat del carbó.
– Garantir la generació d’electricitat amb emissions netes zero el 2035 per a totes les economies desenvolupades i el 2040 per a la resta del món.
– Suspendre qualsevol concessió de llicències o finançament de nous jaciments de petroli i gas, d’acord amb les conclusions de l’Agència Internacional d’Energia.
– Aturar qualsevol expansió de les reserves existents de petroli i gas.
– Canviar les subvencions als combustibles fòssils per una transició energètica justa.
– Establir una progressiva reducció a escala mundial de la producció actual de petroli i gas compatible amb l’objectiu mundial d’emissions netes zero per al 2050.

Per tot això, el Secretari General de l’ONU Antonio Guterres, ha instat tots els governs a preparar plans de transició energètica coherents amb aquestes mesures i llestos per als inversors i ha exhortat els directors generals de totes les empreses de petroli i gas a què formin part de la solució.

Guterres ha dit que s’haurien de presentar plans de transició creïbles, amplis i detallats, d’acord amb les recomanacions del meu Grup d’Experts d’Alt Nivell sobre compromisos nets zero. I que aquests  plans han de detallar clarament les reduccions reals d’emissions per al 2025 i el 2030 i els esforços per canviar els models empresarials per eliminar progressivament els combustibles fòssils i augmentar les fonts d’energia renovables.

Guterres ha recordat que “aquesta acceleració ja ha començat en alguns sectors, però ara els inversors necessiten senyals inequívocs” “I tots els governs necessiten garanties que els líders empresarials els ajudaran a fer esforços addicionals, però els governs també han de crear un entorn de polítiques i reglamentació propici”

Guterres també ha dirigit la mirada cap al transport marítim, l’aviació, l’acer, el ciment, l’alumini, l’agricultura… i ha dit que s’han d’alinear tots els sectors amb l’objectiu d’emissions netes zero per al 2050, amb plans clars que incloguin metes intermèdies per aconseguir-ho. “Alhora, hem d’aprofitar l’oportunitat d’invertir en innovacions creïbles que ens puguin ajudar a assolir les nostres metes globals.També hem d’accelerar els esforços per fer arribar la justícia climàtica als qui es troben a primera línia de moltes crisis, cap causada per ells”

En aquest sentit, les propostes de Guterres van en el sentit de:
– Salvaguardar les comunitats més vulnerables i augmentar el finançament i les capacitats quant a l’adaptació i les pèrdues i els danys.
– Promoure reformes per garantir que els bancs multilaterals de desenvolupament concedeixin més subvencions i préstecs en condicions favorables i mobilitzin plenament el finançament privat.
– Complir els compromisos financers contrets a Copenhaguen, París i Glasgow.
– Reposar el Fons Verd per al Clima aquest any i elaborar un full de ruta per duplicar el finançament de l’adaptació abans del 2025.
– Protegir tothom amb sistemes d’alerta primerenca contra desastres naturals en quatre anys.
– Implantar el nou fons per a pèrdues i danys aquest any.

Per Guterres “com més esperem amb relació a aquestes qüestions crucials, més difícil serà actuar” En menys de nou mesos – recorda- els líders es reuniran a la CP28 per fer el primer balanç mundial de l’Acord de París.També posaran en marxa els preparatius del proper cicle de plans climàtics nacionals –o Contribucions Determinades a Nivell Nacional–, previst per al 2025.”Aquests nous plans climàtics han de reflectir l’acceleració que necessitem ara, durant aquesta dècada i la propera”

Guterres ha dit que per al final de la CP28, compta que tots els líders del G20 “s’hagin compromès a fer noves i ambicioses contribucions determinades a nivell nacional per al conjunt de l’economia, que abastin tots els gasos d’efecte hivernacle i indiquin les seves metes de reducció de emissions en valors absoluts per a 2035 i 2040” “La transició ha d’abastar tota l’economia. Les promeses parcials no són suficients. Estic desitjant donar la benvinguda als primers impulsors de l’Agenda d’Acceleració a la Cimera sobre l’Ambició Climàtica que se celebrarà al setembre a Nova York. Un cop més, dono les gràcies al Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic per mostrar-nos el camí basat en fets i fonaments científics per sortir del caos climàtic. No hem estat mai més ben equipats per resoldre el desafiament climàtic, però hem de passar ja mateix a l’acció climàtica a tota velocitat. No podem perdre ni un instant”

Les organitzacions ecologistes donen suport a les conclusions del nou informe de l’IPCC presentat aquest dilluns, un text que consideren “el nostre manual de supervivència” i que passa per abandonar els combustibles fòssils per a una reducció “profunda, ràpida i sostinguda” de les emissions de gasos amb efecte hivernacle

Així ho han destacat des de diferents ONG’s ambientalistes, algunes de les quals van estar a la ciutat suïssa d’Interlaken durant la setmana de negociacions del grup d’experts de canvi climàtic de l’ONU (IPCC) que va acabar diumenge, quan es va aprovar el sisè Informe d’Avaluació (AR6) fet públic aquest dilluns.

El document, que sintetitza tot el que es coneix sobre la ciència del canvi climàtic, els seus impactes i les seves potencials solucions i que actualitza aquesta informació des del 2015, hauria de servir com a “manual de supervivència” segons ha assenyalat a l’Agència EFE la científica Reyes Tirado, que treballa als Laboratoris de Recerca de Greenpeace a la Universitat d’Exeter i que va participar com a observadora a Interlaken.

Aquesta experta valora que la força del nou document de l’IPCC, una guia per no deixar a les generacions més joves un “legat enverinat”, resideix que uneix les conclusions sobre els impactes de la crisi climàtica i les possibles solucions, a més de la seva llenguatge més contundent respecte a la necessitat d’una rebaixa “profunda, ràpida i sostinguda” de les emissions de gasos hivernacle.

“1,5°C és un llindar de temperatura que no podem deixar caure; ja és catastròfic a 1,1 ºC i aquestes fraccions de graus signifiquen literalment milions de vides”, assevera per la seva banda Sven Harmeling, expert en Política Climàtica Internacional de CAN Europe. Harmeling incideix que “al final, les transformacions necessàries seran menys radicals que els trastorns que patirà el món si fracassem”, i sentencia: “Els propers set anys són l’última oportunitat per mantenir aquest límit de supervivència, després de dècades de retard i enganys assassins per part del negoci dels combustibles fòssils amb la complicitat dels governs”.

També des d’Amics de la Terra han ressaltat l’èmfasi que el document fa en la urgència d’una transició cap a les energies renovables per descarbonitzar l’economia global, però incideixen que s’han de respectar els criteris de justícia social. “L’acció humana ha provocat un nivell d’escalfament del planeta sense precedents en els darrers 2.000 anys”, segons confirma el treball de l’equip multidisciplinari de científics de l’ONU, que adverteix que és “indispensable reduir ràpidament les emissions i frenar tot projecte d’explotació d’energies fòssils”, resumeixen.

Tot i això, els ambientalistes manifesten la seva preocupació perquè, “tot i les greus i contundents advertiments de la ciència, moltes de les hipòtesis de futur donin per fet que se sobrepassarà el llindar d’1,5 graus d’escalfament, però que podem fiar-nos de tecnologies de captura d’emissions negatives per revertir més endavant aquesta equació”. Al seu parer, aquestes tecnologies “són arriscades, no provades ni validades i directament perilloses”, diuen, i subratllen que apostar per aquest tipus de solucions només aconseguirà que “els grans contaminadors mantinguin el seu statu quo”.

El ja probable augment de temperatura d’1,5 ºC des dels nivells preindutrials “ens portarà a un territori perillós de punts d’inflexió, escalfament global accelerat, extincions massives i fenòmens meteorològics relacionats amb el clima cada cop més perillosos”, alerta en declaracions a els mitjans la directora de lorganització de dret ambiental Client Earth, Laura Clarke.

“Els litigis climàtics van en augment per garantir que els governs, les empreses i altres actors es descarbonitzin ràpidament, no només en interès de la supervivència humana, sinó pel seu propi benefici, viabilitat a llarg termini i sostenibilitat”, addueix, abans de concloure : “La inacció i els retards no són opcions, i ClientEarth no tem emprendre accions legals per impulsar el canvi que necessitem i complir el nostre compromís global”.

Se’ns acaba el temps, però no les opcions per fer front al canvi climàtic (Simon Stiell, Secretari Executiu de la ONU- Canvi Climàtic)

“L’Informe Síntesi del Sisè Informe d’Avaluació de l’IPCC publicat avui afegeix més claredat i detall a una veritat simple: ara hem de fer més pel canvi climàtic”, afirma Simon Stiell. “Estem en una dècada crítica per a lacció climàtica. Cal reduir les emissions globals en gairebé un 43% per al 2030 perquè el món assoleixi l’objectiu de l’Acord de París de limitar l’augment de la temperatura global a 2 graus centígrads i continuar els esforços per limitar l’augment de la temperatura a 1, 5 graus centígrads. L’Informe Síntesi posa de manifest com estem lluny de la meta. “No és gaire tard. L’IPCC ha demostrat clarament que és possible limitar l’escalfament global a 1,5 graus centígrads amb reduccions ràpides i profundes de les emissions a tots els sectors de l’economia mundial. Ens ha proporcionat moltes opcions de mitigació i adaptació viables, eficaces i de baix cost per ampliar-les a tots els sectors i països. Si volem reduir les emissions a la meitat per a finals de la dècada, ara hem de ser concrets. L’anomenat Balanç Global d’aquest any -un procés en què els països avaluen els avenços cap als objectius de París- és el moment perquè els països acordin les fites concretes que ens portaran als nostres objectius per al 2030. Aquest full de ruta ha d’incloure passos detallats per a tots els sectors i temes, inclòs l’adaptació al clima, pèrdues i danys, finançament, tecnologia i desenvolupament de capacitats.En oferir-nos no només un pla basat en les opcions disponibles, sinó també una reforma financera i un sentit renovat de la responsabilitat política i empresarial en matèria de canvi climàtic, la COP28 pot ser el moment en què comencem a corregir el rumb per complir col·lectivament els objectius de París”

 

 

Comparteix-me:

L’emergència climàtica vista per la joventut rural

Joves rurals han mostrat els seus videos aquest divendres en un Festival del Videominut que ha acollit la UAB i que forma part d’un projecte d'alfabetització audiovisual de la Universitat...

Les sortides a la natura també necessiten full de ruta

Tant si sou persones expertes com si no, heu de planificar les visites als espais naturals i tenir molt presents les condicions meteorològiques...

Unió de Pagesos rebrà la Creu de Sant Jordi l’any en què celebra el cinquantè aniversari

El sindicat agrari rebrà la Creu de Sant Jordi el 23 de desembre. El guardó arriba coincidint amb la celebració dels 50 anys de l’organització i la presentació del llibre...
Acte central de celebració dels 50 anys d'Unió de Pagesos, al Casal de l'Espluga de Francolí, el 3 de novembre del 2024