[foto]
Què es fa amb la roba dels contenidors taronges de Roba Amiga?
El circuit comença amb la recollida de la roba als contenidors ubicats a la via pública i altres punts, després es trasllada a la planta de Preparació per a la Reutilització a Sant Just Desvern Solidança/Roba Amiga, i passa per un procés de tria i classificació amb una correcta traçabilitat, per la seva posterior distribució i venda a les Botigues de Solidança / Roba Amiga de productes de segona mà, gestionades per l’entitat.
Per tant, a les 14 botigues Solidança/Roba Amiga i Roba Amiga Girona, es tanca el circuit de la roba, fomentant així una moda sostenible i circular. A més, mantenim un nivell de retorn social important amb la donació de 7.500 peces de roba a 712 famílies que es troben en risc d’exclusió a través del Pograma d’Entrega Social impulsat per l’entitat on famílies usuàries dels Serveis Socials dels municipis col·laboradors, poden obtenir roba i electrodomèstics.
A més de la distribució a les botigues de segona mà locals, la roba de qualitat que el mercat local no pot absorbir es comercialitza a països del sud global, creant llocs de treball i enfortint les economies locals. D’altra banda, la roba destinada a reciclatge, es classifica segons la seva composició (cotó, texà, llana), per tornar a crear noves filatures. A més, part de la roba que no es pot reutilitzar, es destina a projectes d’innovació tèxtils que fomenta l’entitat com la col·lecció d’upcyling Didal Up, el contenidor Circutex, Circular Wool, entre altres
L’aposta per la sensibilització a la ciutadania
L’entitat aposta l’educació ambiental com a eina transformadora de la societat a través d’accions de sensibilització envers la problemàtica ambiental i social de la indústria tèxtil als centres escolars. Aquest any s’han dut a terme un total de 52 activitats i tallers d’educació ambiental a més de 35 centres amb campanyes de recollida de roba, arribant a més de 6785 alumnes. Cal destacar també les activitats enfocades a la prevenció de residu tèxtil que realitza l’entitat a través de la plataforma Cercle Zero, amb tallers de costura i arranjament tèxtil, i amb la furgoneta mòbil Didaltruck. Solidança/Roba Amiga aposta per un any 2023 on l’entitat segueixi treballant per a les persones del territori, per la cohesió social del país a través d’activitats de protecció del medi ambient, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Fundació Solidança
Amb més de 25 anys d’experiència, Solidança engloba la recollida de roba a través de les Empreses d’Inserció Solidança Treball i ADAD L’Encant, seguint un model d’economia circular i sostenible en el temps que genera un doble impacte. Per una banda, té un valor social, degut a que genera llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat social. I per una altra, un valor ambiental, ja que converteix el residu en un recurs a través de la reutilització i evita la generació d’emissions de CO2 al medi ambient.